Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Gyllene filmpriser runtom i världen

mandagslistan

Ikväll är det dags att dela ut ett gäng guldbaggar, och dagen till ära kollar vi närmare på vad det är för olika gyllene priser som delas ut på diverse festivaler runtom i världen. I och med att Guldbaggegalan bara är en fest och inte en festival, och Stockholm filmfestival nöjer sig med en bronshäst saknas svensk närvaro på listan.

Men har Turkiet verkligen en festival som hedrat den tveksamma regissören Uwe Boll med att namnge ett pris efter honom? Och var kan man få tag på en Golden Frog egentligen? Vi har svaren nedan.

Armenien

En Golden Apricot kan man vinna på Yerevan International Film Festival.

Egypten

På Cairo International Film Festival delas det givetvis ut en Golden Pyramid.

Frankrike

golden-palm

Cannes International Film Festival delar ut en Golden Palm varje år.

Grekland

I Grekland har man två chanser på sig att kamma hem guld. International Thessaloniki Film Festival delar ut en Golden Alexander och Mykonos Biennale en Golden Pelican minsann.

Indien

I Indien gillar man guld och bling bling så här finns hela tre chanser till gyllene pris. International Film Festival of India delar ut en Golden Peacock, International Film Festival of PUNE en Golden Crow Pheasant (en sporrgök eller fågel om ni nu inte är ornitologer) och Mumbai International Film Festival en Golden Conch (en trumpetsnäcka om ni nu inte är molluskexpert).

Italien

På Venice International Film Festival vinner bästa filmen ett Golden Lion.

Marocko

En Golden Star delas ut på International Film Festival of Marrakech.

Nederländerna

Netherlands Film Festival delar ut en Golden Calf.

Polen

golden-frog

Också i Polen har man två chanser till guld. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych delar precis som Venedig ut ett Golden Lion, och International Film Festival of the Art of Cinematography CAMERIMAGE slår till med en Golden Frog.

Schweiz

En Golden Leopard kan man vinna på Locarno International Film Festival.

Spanien

San Sebastián International Film Festival delar ut Golden Shell.

Storbritannien

Dinard Festival of British Cinema delar ut en Golden Hitchcock.

Turkiet

Mycket guld att hämta även i Turkiet. På Antalya Film Festival delas en Golden Orange ut, och på Mountain Movies Festival en Golden Tulip. Och så var det där med Boll. Adana International Film Festival delar nämligen ut en Golden Boll som jag givetvis först på svengelska tänkte var en slags boll, sen lite mer långsökt att regissören Uwe Boll hade något med saken att göra. I själva verket är priset namngivet efter de runda tussar av bomull som det odlas och skördas mycket av i trakten. Så om någon säger cotton ball ska det i själva verket vara cotton boll. Så har ni lärt er det också.

Tyskland

En Golden Bear kan man åka hem med från Berlin International Film Festival.

USA

golden-space-needle

Trippel guldchans i USA. Seattle International Film Festival delar ut något så spännande som en Golden Space Needle, Hawaii International Film Festival delar ut en Golden Maile (en traditionell Hawaiikrans) och på Chicago International Film Festival kan man vinna en Golden Hugo.

Läs tidigare måndagslistor:

 

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.