Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Här ska demonstreras!

mandagslistan

Idag är det 1 maj, så måndagslistan kommer den här veckan att lista filmer där demonstrationer och kampen har en stor del. Ska du själv ut och demonstrera idag?

 

Pride

pride

I mitten av 80-talet gick gruvarbetare i England ut i strejk. De ville ha lika betalt över hela England. Tyvärr så innebar strejken också att arbetarna inte drog in några pengar till hushållet, så strejken kunde ha blivit kortvarig om det inte varit för ett gäng homosexuella aktivister som gick ihop och samlade in pengar för att strejkarna kunde slutföra det de påbörjat. Aktivisterna kom sedan att kallas för ”Lesbians and Gays support the miners”.

 

Hunger

hunger

I filmen Hunger tar vi oss in i irländska fängelsen på 80-talet, och får följa de politiska fångarna när de hungerstrejkar för att få tillbaka sina rättigheter. Strejken utfördes på olika sätt, under 5 års tid, och den sista hungerstrejken skördade 10 fångars liv. Fassbender gör ett enastående porträtt av IRA-agenten Bobby Sands, som är en av de hungriga strejkarna.

 

Suffragettes

suffragettes

Det kanske är svårt att tänka sig idag, men kvinnor har bara haft rösträtt i Sverige sedan år 1919. Bakom det enorma framsteget ligger hårt arbete och en kämpaglöd utan dess like. I Suffragette får vi följa några av de kvinnor som hjälpte till att höja kvinnornas status, och för något som vi tar som självklart i dagens samhälle.

 

Milk

milk

Harvey Milk var en stor kämpe för homosexuellas rättigheter i USA och den första öppet homosexuella politikern i landet. Vi får, i filmen Milk, följa honom i hans outtröttliga kamp enda fram till hans tragiska bortgång 1978. Harvey själv porträtteras på ett mästerligt sätt av Sean Penn, som även belönades med en Oscar för sin insats.

 

Les misérables

les mis

Under den franska revolutionen reste sig folket i Frankrike mot monarkin, och mot den tillsatta monarken Louis Philippe. Två år senare fick ett gäng studenter för sig att ta upp kampen än en gång, och det är det vi får följa i boken/musikalen/filmen Les misérables. Rebellerna blev besegrade inom en vecka, men deras minnen lever kvar i oss alla, särskilt när vi hör den fantastiska kampsången ”One day more” eller ”Do you hear the people sing?”.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.