Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Meryl Streep genom åren

Meryl Streep är utan tvekan en av de största inom film. Hon innehar ohotade rekord som flest Oscarsnomineringar (20 stycken varav tre som ledde till vinst) och flest Golden Globe-nomineringar (28 stycken varav sju ledde till vinst). Men rekord och statistik i all ära, det är ju hennes fantastiska prestationer på duken som är mest beundransvärda.

Här är ett urval (ganska stort sådant) av roller som Meryl Streep haft genom åren. Har du sett alla? Vilken är din favoritroll eller kanske saknar du någon personlig favorit på listan?

Deer Hunter (1978)

Meryl Streeps första stora Hollywoodroll var som Linda, flickvän till Nick (Christoper Walken), i magnifika Deer Hunter. Insatsen resulterade i hennes första Oscarsnominering.

Manhattan (1979)

I Manhattan spelar hon Jill, ex-frun till Isaac (Woody Allen), som numera är öppet gay och skriver en utlämnande bok om sitt tidigare äktenskap.

Kramer mot Kramer (1979)

Meryl Streep spelar Joanna som skiljer sig från Ted (Dustin Hoffman) och därefter ger sig in i en hemsk vårdnadstvist om deras son Billy. Första Oscarsstatyetten bärgades.

Den franske löjtnantens kvinna (1981)

Den franske löjtnantens kvinna innehåller två parallella berättelser där Meryl Streep i viktoriansk tid spelar Sarah, en förskjuten flicka som sörjer förlorad kärlek, medan hon i nutid spelar en skådespelare som ska göra rollen som Sarah. Meta värre alltså.

Sophies val (1982)

I Sophies val spelar Meryl Streep en polsk immigrant som överlevt förintelsen och tagit sig till New York. Men ett fruktansvärt val hon gjorde som lägerfånge plågar henne våldsamt. Andra Oscarsstatyetten är i hamn.

Silkwood (1983)

I Silkwood gör Meryl Streep rollen som Margaret Silkwood, en visselblåsare som mystiskt dör när hon utreder oegentligheter på det kärnkraftverk hon jobbar på.

Mitt Afrika (1985)

Meryl Streep spelar författaren Karen Blixen vars självbiografiska bok om livet i nuvarande Kenya filmen bygger på.

En hondjävuls liv och lustar (1989)

I denna komedi spelar Meryl Streep en författare som kraschar ett äktenskap och får en hämndlysten kvinna (Roseanne Barr) efter sig.

Döden klär henne (1992)

Döden klär henne är ännu en komedi där Meryls Streeps roll som vackra Madeleine gör kärlekslivet surt för hennes väninna (Goldie Hawn). Men även här är hämnd på gång.

Andarnas hus (1993)

I Bille Augusts film Andarna hus spelar Meryl Streep Clara, en klärvoajant hustru till ranchägaren Esteban (Jeremy Irons) i Chile.

Broarna i Madison County (1995)

I Broarna i Madison County får Francesca (Meryl Streep) oväntat besök av Robert (Clint Eastwood) och under kommande dagar vänds hela hennes tillvaro upp och ned.

Adaption (2002)

Med sedvanlig förvirring har Kaufman med Adaptation gjort en helgalen metafilm om en filmatisering av en orkidébok av journalisten Susan Orlean (Meryl Streep).

Timmarna (2002)

I denna fantastiska film vävs tre kvinnors liv i olika tidsperioder samman med Virginias Woolfs roman Mrs Dalloway som kuliss.  Meryl Streep spelar Clarissa som i nutid ska arrangera en fest för sin svårt sjuke vän. En av mina absoluta favoritfilmer.

Angels in America (2003)

I hyllade TV-serien Angels in America om HIV-virusets spridning under 1980-talet gör Meryl Streep ett par olika roller.

Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv (2004)

Meryl Streep spelar en paranoid släkting som får ta hand om de stackars barnen i filmen med den långa titeln.

The Manchurian Candidate (2004)

Politiskt rävspel finns det gott om i The Manchurian Candidate där Meryl Streep spelar senator Eleanor Prentiss.

Djävulen bär Prada (2006)

Som den stenhårda moderedaktören Miranda Priestly kan vi se Meryl Streep i Djävulen bär Prada.

Mamma Mia! (2008)

I musikalen Mamma Mia! baserad på låtar av ABBA gör Meryl Streep rollen som hotellägaren Donna vars dotter ska gifta sig.

Tvivel (2008)

I Tvivel spelar Meryl Streep syster Aloysius som är strikt rektor för en kyrklig skola.

Julie & Julia (2009)

I Julie & Julia (som är baserade på sanna historier) gör Meryl Streep rollen som Julia Child, kokboksförfattarinna och TV-kockspionjär i USA.

Järnladyn (2011)

Meryl Streep spelar politikern Margaret Thatcher i Järnladyn med sådan bravur att hon belönas med sin tredje Oscarsstatyett (bara Katharine Hepburn har fler med 4 stycken).

En familj – August: Osage County (2013)

I denna film spelar Meryl Streep en cancersjuk, missbrukande mamma som mest gör livet surt för sin omgivning, man och tre döttrar.

Into the woods (2014)

I fantasymusikalen Into the Woods gör Meryl Streep rollen som The Witch.

Suffragette (2015)

Som Emmeline Pankhurst, ledaren för suffragettrörelsen i England som bland annat stred för kvinnors rätt att rösta, kan vi se Meryl Streep i Suffragette.

Florence Foster Jenkins (2016)

Ännu mer musik blir det i Florence Foster Jenkins där Meryl Streep spelar den sjungande societetsdamen som bestämmer sig för att bli operasångerska trots tvivelaktig sångförmåga.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.