Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Musikartister som även funkar som skådis

mandagslistan

Lite otippat träffade jag på Samantha Fox i helgen. Eller ja, så otippat var det väl egentligen inte, hon var inbjuden gäst på ScifiWorld-mässan i Göteborg som även jag besökte. Men det var lite konstigt att se denna åtminstone fysiskt begåvade sångerska för första gången sen man läste OKEJ på tiden då det begav sig. Cool räv fortfarande helt klart. Men hennes filmkarriär blev inget vidare även om hon med viss stolthet berättade att hon som första västerländska kvinna var med i en Bollywood-film. Låter nästan lite för otroligt för att vara sant, har inte kunnat verifiera detta heller, men visst, kanske. I sånt fall handlar det om Rock Dancer, en musikal från 1995 som ståtar med 4,3 på IMDb där Fox har en roll som ”Guest”. Men för oss svenska sjuttiotalister kommer hon även för alltid vara förknippad med hennes något förvirrade medverkan i Solstollarna. Allt kunde hända på 80-talet.

Idag tittar vi närmare på artister inom musik som klarat övergången till film klart bättre än Samantha Fox.

 

Björk

bjork-dancer-in-the-dark

Grymt skillade Björk klarar med all säkerhet av det mesta med ackuratess. Fantastisk sångerska som gjorde en fenomenal insats i hemska Dancer in the Dark (2000).

Tom Waits

tom-waits-coffee-and-cigarettes

Tom Waits har en oklanderlig förmåga att dyka upp som en skön snubbe och droppa någon episk replik eller två i all enkelhet. Som i Coffee and Cigarettes (2003) till exempel.

Mariah Carey

mariah-carey-precious

Jag gillar verkligen inte hur Mariah Carey låter när hon sjunger. Därför blev jag oväntat nog positivt överraskad över att hon kunde spela oglamorös socialtant så fläckfritt i Precious (2009).

David Bowie

David Bowie

Labyrinth (1986) är väl kanske inget mästerverk direkt, men i Basquiat (1996) som Andy Warhol eller som Nikola Tesla i The Prestige (2006) gör David Bowie ett par finfina insatser.

 

Det finns många fler jag kan nämna som exempelvis Justin Timberlake, Lady Gaga, Tina Turner, Sting, Queen Latifah, Meat Loaf, Common, Dolly Parton, Barbra Streisand, Frank Sinatra, Cher, Mark Wahlberg, Kris Kristofferson, Eminem, Madonna, Will Smith, 50 Cent, Snoop Dog, Ice Cube, Ice-T m fl.

Vilka är dina favoritartister som även gjort film eller TV?

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.