Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Skådisar med sköna röster

mandagslistan

Kanske är det för att jag jobbar med radio som jag lägger så stor vikt vid röster, jag jag vet inte, men jag vet att om en skådis har en skön, speciell röst så har hen halva inne hos mig. Här är några av mina favoriter!

Matthew McConaughey

Den sävliga rösten med Texas-dialekt kan få mig att bli fängslad av typ vad som helst. Och visst spelar dialekten stor roll, det kan vi se senare i den här listan också. Men framför allt är det nog den där lite knarriga, varma tonen som gör det.

Ben Whishaw

Ben Whishaw har kanske min absoluta favoritröst, och den kommer såklart extra mycket till sin rätt i Jane Campions film Bright Star, där han spelar den romantiske poeten John Keats. När man ska recitera så mycket poesi krävs en känslig röst.

Tom Hiddleston & Tilda Swinton

Det är mycket posh brittisk dialekt på den här listan, jag inser det. Så är det ju så snyggt också, särskilt om man har ett sånt djup i rösten som Tom Hiddleston. Vilket han visar inte minst i rollen som vampyren Adam i  Jim Jarmuschs ljuvligt originella vampyrfilm Only Lovers Left Alive. Där han spelar mot Tilda Swinton, vars röst – precis som hela hennes uppenbarelse – kan vara både djup och kraftfull och ljus och eterisk. Här i ett klipp med båda två, i en briljant scen från ett gift vampyrpars vardagsliv.

Magnus Krepper

En svensk letade sig in på listan! Magnus Kreppers karaktäristiska röst gör att hans rollfigurer ofta känns lite mer intressanta än andra. Lyssna här ca 24 sekunder in i Gentlemen-trailern hur det han säger liksom låter jättespännande, fast det egentligen bara handlar om ägarförhållanden för några företag.

Shirley Henderson

Skotska Shirley Henderson måste ha en av film och tv-världens mest karaktäristiska röster. Ljus och försiktig, och låter väldigt mycket yngre än de 52 år hon faktiskt är. Vilket kom väl till pass till exempel när hon spelade spöket Moaning Myrtle i Harry Potter.

Rose Leslie

Rose Leslies hesa röst passade perfekt i rollen som Game of thrones-vildingen Ygritte, som dessutom pratar en fantastiskt bred nordengelsk dialekt (vilket Rose inte gör i verkligheten), och yttrade det numera klassiska citatet ”You know nothing, Jon Snow”.

Benedict Cumberbatch

Jepp, självklart måste Benny vara med på en lista över de bästa skådis-rösterna. Djupet och känslan i hans röst är minst sagt fängslande, och passar perfekt både i klassiska brittiska dramer och som övernaturliga varelser som Smaug och The Necromancer i The Hobbit. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.