Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Sunkig CGI

mandagslistan

Såvida det inte rör sig om diskbänksrealism använder väl i princip nästan alla filmmakare CGI numera. Att använda datorgenerade bilder kan bli bra mycket billigare än att exempelvis samla ihop ett par hundratusen statister till ett storslaget slag på något fält någonstans. Man kan ju också skapa karaktärer som inte vanligtvis går på våra gator och torg, som exempelvis troll (även om man kan undra ibland).

Utan att på något sätt vara en expert på CGI utgår jag från att det svåraste i sammanhanget är att få det overkliga att smälta in i det verkliga. Att få till en realistisk känsla har filmerna på dagens lista misslyckats ganska kapitalt med, eller vad tycker ni? Kom gärna med fler magplask där CGI:n failat.

Hajen i Deep Blue Sea (1999)

Hajen i Hajen (1975) klarar sig från listan eftersom den var en fysisk modell. Hajen i Deep Blue Sea klarar sig inte lika bra trots nästan 25 års utveckling och datorhjälp. Men vill minnas att det var ganska uppfriskande oväntat att Samuel L. Jackson blev middag.

Trollet i Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001)

Skådespelarna gör inte direkt någon strålande insats i denna scen heller, men det stackars Shrek-trollet… gaahh. Finns det ingen trollformel för bättre specialeffekter?

Scorpion King i The Mummy Returns (2001)

Skådiskvaliteten i de här mumiefilmerna lämnar som bekant också mycket att önska, men när skorpionkungen gör entré börjar ögonen blöda på riktigt.

James Bond i Die Another Day (2002)

Att James Bond i princip klarar av allt är en premiss man får köpa antar jag. Men när Brosnan surfar här i en tsunami navigerandes mellan isblock verkar det som att CGI-teamet gett upp helt, åtminstone med att försöka få det att se verkligt ut.

Flodhästarna i San Andreas Quake (2015)

Ovan filmer har ändå haft ganska bra med pengar att leka med utan att för den skull lyckas. Men min favorit bland CGI-fuckups är flodhästarna i San Andreas Quake, en budgetfilm jag såg av misstag när jag skulle se San Andreas (utan Quake i namnet). Fascinerande uselt.

 

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.