Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: The ultimate british list – del ett

Blir ni också yra av speciella språk, accenter och dialekter? Till exempel blev jag nästan kär när jag fastnade i tullen på Umeå flygplats. Kvinnan tvingade mig att slänga mina strumpstickor innan jag gick på flyget. Alternativt kunde jag checka in dem, sade hon på västerbottniska. Om det hade framförts med generisk nystockholmska hade jag såklart blivit superirriterad, men nu blev jag bara varm i hjärtat av den här nitiska tjänstemannen och sade jag “javisst!” och slängde glatt stickorna i plasttunnan. Tyska och danska är också favoriter. Serier där de säger saker som “Men hold nu op, man” får mig alltid på gott humör.   

Favoritdialekterna är dock brittiska och irländska, och jag har märkt att jag ofta väljer filmer och serier efter hur de pratar. Här kommer första delen av en nästan komplett serielista för dig som blir darrig av när någon säger “innit bruv”, eller hur Claire Foy i the Crown uttalar “only”.

1. Kungar, ränksmidande, frisyrer och kostymer i 10 kilosklassen
Om du upptäcker att du har cravings efter guldbrokad och/eller blodbad är det här listan för dig


Rome (2005-2007) Skildrar senaten och romarriket under och efter Julius Cesar. Frisyrer, oljor och romerska bad och sex. Men också listiga kvinnor, svek, dubbelsvek, maktspel, lönnmord och knivar.


Britannia (2017-) Det bästa är nästan kombitationen druider och den LSD-trippande, 70-talsinspirerade intromusiken. Romarnas intågande på den brittiska halvön, från -47 och framåt. På ön finns då diverse krigande stammar samt några druider. I rollen som skallig, svartögd och vasstandad druid ser vi Mackenzie Crook (bl a Gareth i the Office). Drogrus i skogen, svärd, maktspel och människoffer. Något rörig dramaturgi, men om inte annat kan man se den för alla tatueringar, scar art, krigsmålningar och dreads.   


Vikings (2013-)  Ragnar Lodbroks öden och äventyr. Även om vikingarna är skandinaver, skildras också deras utflykter till Frankrike, Spanien och framför allt England. Och väl i England blir det ränksmide, svek och blod och död som vanligt. Denna serie har mer vadmal och läder än guldbrokad, däremot har den fantastiska frisyrer och skägg. Bäst: Hur smart de skildrar språkförbistringar. 


The White queen (2013)  The white queen är tyvärr en miniserie, vilket innebär att det bara finns två säsonger. Den skildrar slutet av rosornas krig (därav titeln) ur tre olika drottningars perspektiv, Elizabeth Woodwille ( som spelas av svenska Rebecca Ferguson), Margaret Beaufort och Anne Neville. Häxkraft, religiös fanatism, tronavsättningar och lite krig.


Tudors (2007-2010) Om man inte fick nog av engelska kungar finns serien om Henry VIII. Jonathan Rhys Meyers som den omnipotente kungen som hade fallenhet för att göra sig av med sina fruar på mer eller mindre brutala sätt. Politik, religion, offentliga avrättningar och sex i guldbroderade kläder.


The virgin queen (2005)  Miniserie om Elizabeth I:s liv, från fängelsetiden i Towern till sin död som drottning för ett nytt imperium. I rollen som Elizabeths (enligt ryktena) enda kärlek Robert Dudley kan vi se en pre-hollywood Tom Hardy, innan musklerna och tjurnacken. Som accessoar har inte munkorg (Mad Max, Bane i Batman), utan ett pärlörhänge.


Borgias (2011-13) Jeremy Irons som vällustig påve i guldbroderad klänning. Ja och så giftmord, ränksmide och dylikt.


The Crown (2016-) Elizabeth II (har i två säsonger spelats av Claire Foy men ska fortsättningsvis spelas av Olivia Colman) och kungahuset Windsor och efterkrigstiden och framåt i Storbritannien. Det brittiska imperiets fall, Elizabeth II:s inre konflikt mellan regent och privatperson, överklassengelska, 50-60-talsfrisyrer. Passar lika bra för rojalister som för republikaner. 

Brasklapp: Jag har varken sett Black Sails eller Knightfall så kan inte uttala mig om dem.

 

Del två av den ultimata brittiska listan blir “Lagom snygg, identietskrisande ungdom”

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.