Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Med rösten som insats

Den 16:e april varje år firas Världsröstdagen med syfte att uppmärksamma, fira och sätta fokus på ett av våra viktigaste och bästa kommunikationsredskap – rösten.

I filmens värld finns det förstås många exempel där rösten är en viktig del i en produktion. Nedan listar jag några som gett rösten till olika karaktärer på ett förtjänstfullt sätt. Vilka röstinsatser tycker du själv bäst om?

Eddie Murphy som åsnan

Hans egna filmer är inte särskilt upphetsande sen länge, men Eddie Murphys insats som åsnan i Shrek-filmerna är en riktig hit.

Favoritcitat: ”Cake! Everybody loves cakes!”

Andy Serkis som Gollum

Andy Serkis gav liv åt Gollum på ett magiskt sätt i både Sagan om ringen-trilogin och efterföljande Hobbit-filmer.

Favoritcitat: ”We like goblinses, batses and fishes. But we hasn’t tried Hobbitses before. Is it soft? Is it juicy?”

Nancy Cartwright som Bart Simpson

En riktig långkörare har det blivit för Nancy Cartwright som ger röst till Bart i The Simpsons. Inte bara Bart heller utan hon gör även rösten till Nelson Muntz, Ralph Wiggum, Todd Flanders, Kearney och Database.

Favoritcitat: ”There’s no such thing as a soul. It’s just something they made up to scare kids, like the boogeyman or Michael Jackson.”

Frank Oz som Yoda

Han må vara liten, men Yoda besitter stora krafter trots det. Han använder lite underlig grammatik när han sprider sin visdom, men är man 900 år gammal får man göra som man vill.

Favoritcitat: ”Do. Or do not. There is no try.”

Ernst Hugo Järegård i Kalle och Chokladfabriken

Ernst Hugo Järegårds fascinerande röst gav liv åt berättelsen och alla mustiga karaktärer i den underbara sagan Kalle och Chokladfabriken. En bit av min barndom så nostalgin är i topp dessutom.

Hela serien om 10 program finns att se på SVTs Öppet arkiv.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.