Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Onyanserats Årslista 2017 – Jonas

Ibland undrar jag vad meningen med livet är, men då brukar en ny, intressant TV-serie dyka upp och då tänker jag inte på den frågan mer på ett tag.

Gott nytt film- och TV-år önskar jag er alla. Här kommer min tillbakablick på några saker som 2017 hade att bjuda på.

Årets bästa dialog


Mindhunter är en lite trögstartad serie, men samtalen som FBI-agenten Holden Ford sen håller med olika mördare för att lära sig mer om det nya området profiling är av högsta klass. Fantastiskt skickligt uppbyggt när enbart dialog kan få en att sitta som på nålar i soffan, uppfriskande småchockad över vad som faktiskt sägs. Ed Kemper (bilden) är numera en ny favoritpsykopat.

Årets bästa film


Evakueringen av brittiska soldater från franska Dunkerque under Andra Världskriget skildrar Christopher Nolan mästerligt i Dunkirk. Sparsamt med ord, men med foto och musik i världsklass.

Årets gosedjur


Disney vet hur man tjänar pengar, och när de nu introducerar de gulliga porgerna i Star Wars: The Last Jedi finns nog en kallt beräknad kalkyl på hur många barn som bara måste ha ett sådant gosedjur nu. Jag vill ha en. Minst.

Årets WOW


Det var med skräckblandad förtjusning jag såg framemot Blade Runner 2049. Med tanke på Ridley Scotts oförmåga att förvalta Alien-sagan på ett värdigt sätt var förväntningarna rätt låga på Blade Runner-uppföljaren. Scott lämnade dock över regin till Denis Villeneuve och wow. Varenda bildruta ger en visuell orgasm. Känslan från 1982 års film infann sig med drömska scener och förförande musik. Tillsammans med Dunkirk klart bästa film 2017.

Årets hårdaste


Frank Castle är en arg människa som vill hämnas allt och alla ungefär. Vill man se osentimentalt rå action är Marvel´s The Punisher rätt val där Frank trappar upp kriget mot sina demoner och går bärsärkagång genom serien. Jon Bernthal gör Frank Castle mycket bra.

Årets rumpa


Nu när Matthew McConaugheys skinkor fått stå utanför rampljuset i några år har istället Sam Heughan i Outlander tagit på sig uppdraget att visa sig naken så ofta som möjligt, helst i helt omotiverade sexscener. Men så är också Outlander baserad på snuskig kiosklitteratur.

Årets mesigaste


När inte ens Negan kan sätta fart på den apatiska koma som verkar ha drabbat alla i The Walking Dead denna åttonde säsong undrar jag om fredsälskande vapenvägrare med blommor i håret tagit över manusarbetet? Nu är serien lika upphetsande som Hem till gården.

Årets bästa TV-serie


Tyska Dark poppade plötsligt upp som en Stranger Things fast för vuxna. Mycket spännande om ockulta händelser och där barn mystiskt försvinner i den fiktiva staden Winden mellan åren 1953, 1986 och 2019. Magiskt soundtrack därtill dessutom.

Årets gulligaste


Hon är bra söt, Bart (Fiona Dourif) i Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Den lilla mördarmaskinen dödar inte ens alla längre, snäll som hon är.

Årets besvikelse


Jag tänker inte sitta tyst när alla verkar hylla Stranger Things säsong 2. Helt ärligt ville jag inte ha mer än den första briljanta säsongen, och inget har fått mig att ändra uppfattning. Uppföljarsäsongen är en erbarmligt fattig historia där i princip allt kretsar kring ett förvuxet husdjur som alla vet vad som skall hända med. Skittråkigt och korkat.

Årets kuf


Pip Torrens överträffar sig själv i den minst sagt speciella rollen som Herr Starr i Preacher säsong 2. Han måste upplevas så jag kommenterar inte honom ytterligare.

Årets dystopi


The Handmaid´s Tale är en obehaglig framtidsvision där religiösa fanatiker styr och fertila kvinnor tvingas agera sexslavar åt överheten. Elisabeth Moss gör kanske sin bästa prestation hittills som Offred.

Årets håller stilen


Peaky Blinders är nu inne på säsong 4, och både handling såväl som kostymer och kepsar sitter fortfarande som en smäck. Fortsatt världsklass på soundtracket också.

Årets brittiska


Jag försökte faktiskt välja någon annan i år, men Broadchurch är just nu den klart mest lysande stjärnan på brittiska deckarhimlen. Tredje säsongen är minst lika stark som tidigare, och musiken är briljant som vanligt.

Årets stand up


Bakom ett oborstat yttre döljer sig en väldigt rolig människa. Se Judah Friedlanders comedy special America is the Greatest Country in the United States.

Årets ambivalens


Ännu en återkomst, och hur det här skulle bli i slutändan visste väl knappt knäppgöken David Lynch. Twin Peaks säsong 3 bjöd också på både det ena och andra. Total förvirring varvat med ett antal avsnitt man helt plötsligt kunde hänga med i. Har man tolerans mot det flummiga var det dock en rätt okej upplevelse på det stora hela.

Bästa dokumentär


Den slovenska, provokativa konst- och musikgruppen Laibach blir i dokumentären Liberation Day inbjudna till Nordkorea för en spelning, och allt blir såklart underbart konstigt i detta märkliga land.

Årets hejdå


I år skickades Harry Dean Stanton, 91 år gammal, till de sälla jaktmarkerna. Minns framförallt hans insatser i Alien, Flykten från New York, Paris, Texas och Twin Peaks. Keps av, och vila i frid.

Det här missar jag inte under 2018

Altered Carbon – Ny TV-serie med Joel Kinnaman i huvudrollen. Science fiction!

Annihilation – Film med forskare på äventyr. Natalie Portman och Tuva Novotny är med.

Arkiv X – Hoppas på lite bättre än senast. Men det är ju X-files så klart jag måste se.

Bron 4 – En av Sveriges bästa serier går i graven med fjärde säsongen.

Solo: A Star Wars Story – En film som givetvis är omöjlig att missa.

The Alienist Film – Ny TV-serie om jakten på seriemördare i New York 1896.

The Man Who Killed Don Quixote – Det blev ändå en film för Terry Gilliam efter nästan 20 års slit i detta projekt. Vad det landade i till slut måste undersökas.

Westworld 2 –  Kan uppföljaren leverera i klass med säsong 1 har vi mycket härligt att se framemot.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.