Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Onyanserats årslista 2018 – Jonas

Dags att summera året och som vanligt bjuder jag på en blandad samling betraktelser. Gott nytt år på er.

Årets nostalgi

Som en käftsmäll, eller som en Tranan-spark kanske, dyker Karate Kid och hans före detta nemesis Johnny Lawrence plötsligt upp som TV-serie. I Cobra Kai får Johnny en efterlängtad revansch för sitt nederlag på 80-talet, och det känns befriande att denna gång få hålla på antihjälten.

Årets sämsta

Säsong ett av Making a Murderer bjöd på en intensiv upplevelse när ett mordfall ska nystas upp och de anklagade ska ställas inför rätta. Framförallt fanns en frustration över ett förmodat myndighetsmissbruk där de inte så intellektuellt bemedlade misstänkta kanske behandlades helt korrekt. I säsong två åker en försvarsadvokat runt och gör vad hon kan för att riva upp domarna. Och det är inte mycket. Nog det tråkigaste jag sett.

Årets behov av en SYO-konsulent

Yrkesmördaren Barry börjar tvivla på sin karriär och ger istället skådespelaryrket ett försök. Barry är en rätt kul serie med Saturday Night Live-Bill Hader i huvudrollen. Ett sött gäng östeuropeiska gangstrar kan utlovas också.

Årets kvalitet

Handmaid’s Tale är minst lika obehaglig i andra säsongen, och uppvisar en ganska sällsynt förmåga att verkligen beröra tittaren.

Årets jaha

Att hålla den magnifike Negan, som ingjutit liv (och död) i de senaste säsongerna, inlåst i en källare går förstås inte för sig i längden. Första halvan av säsong 9 av The Walking Dead har varit tämligen intetsägande och impotent, så nu får vi hoppas att helvetet brakar loss i finalen till våren. Rick, den gamle träbocken, kanske äntligen dör också.

Årets sladdar in i sista sekund

På en av årets sista dagar, nämligen idag, har Black Mirror: Bandersnatch premiär. Det är en interaktiv film där man kan styra händelseförloppet genom olika val. Som vanligt med Black Mirror är storyn smått genialisk, produktionen högklassig och i det här fallet har de skapat en historia med flera lager. Extra plus för grymt soundtrack och datornörderi.

Årets stabilaste

Det känns som att det knappt går en dag utan att en Marvel-film eller TV-serie släpps nuförtiden. Och allt är givetvis inte särskilt bra. Men ska något lyftas fram så är det Vincent D’Onofrios insats som Kingpin i Daredevil. Gillar serien överlag, men utan Vincent hade det inte varit hälften så bra.

Bästa film

Klänningsmakaren Woodcock (Daniel Day-Lewis) är en självupptagen perfektionist som minsann vet hur han vill ha det. Livet och hans världsbild stökas dock till när han blir kär i servitrisen Alma. Onda blickar, vassa repliker, allt går att gräla om (exempelvis hur en perfekt sparris ska serveras). Phantom Thread bjuder på lysande skådespel, och om det är sant att detta är Day-Lewis sista film skulle det vara högst beklagligt.

Årets scen

Tyvärr hittar jag inget klipp, men ni som följer Deutschland 83 som nu i andra säsongen är Deutschland 86 minns säkerligen den fantastiska scenen i avsnitt 3 där hundratusentals dollar faller mot marken och en eldstrid inleds. Blodspengar bokstavligen talat. Koreografin och fotot är i absoluta världsklass i denna påkostade scen.

Årets bok

Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson har med den föredömliga boken Mutant: Minnen från den förbjudna zonen fått denna gamle rollspelsräv att drömma om apokalyps och muterade björnar igen. Stort tack för det.

Det här missar jag inte under 2019

Avslutande säsonger av Game of Thrones, Homeland och The Affair.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.