Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Rocketman
Listor & Tips

Onyanserats årslistor 2019 – Anette

Nu är det min tur att blicka tillbaka och summera vad jag har gillat eller ogillat under nöjesåret 2019. Det var ännu ett år med mycket musikfokus inom filmens värld, vilket passar mig perfekt. Hoppas på att även nästa år bjuder på många fina musikrelaterade ögonblick.

Årets serie som berörde mig mest: Euphoria
Fruktansvärt mörkt och makalöst bra. Lysande skådespelarinsatser av hela ensemblen. Är otroligt imponerad! I Euphoria finns det scener jag knappt kan förstå hur de har kunnat spela in. Jag är smått besatt av Zendayas berättarröst, den sätter verkligen tonen. Fotot är fantastiskt och serien är genomtänkt och oerhört välgjord. Må det regna priser över denna ungdomsserie – det förtjänar den!

Hunter Schafer som Jules och Zendaya som Rue i Euphoria. Foto: HBO

Årets mest skrämmande miniserie: Chernobyl
Johan Renck regisserade detta mästerverk om den allvarliga reaktorolycka som skedde i dåvarande Sovjetunionen 1986. En högaktuell varning om vad som kan hända när de som bestämmer inte lyssnar på vetenskapen.

Årets bästa scen i en serie: Big Little Lies, The Politician och Stranger Things
Jag kan omöjligt rangordna dessa scener, de är så olika och jag älskar alla tre. En sak de har gemensamt är överraskningsmomentet, det är nog det som gjorde scenerna så makalöst bra.

Spoilervarning!
Om du inte har sett scenerna – gör det, men helst i sin kontext. Ni andra kan se om dem här nedan nu.

  • Meryl Streeps skrik i Big Little Lies.
  • Begravningsscenen i The Politician där Ben Platt framför en makalös version av låten ”River”.
  • Stranger Things. Det var en oväntad och helt underbar skrattfest som Dustin bjöd oss på.

Årets bästa skådespelarensemble: Big Little Lies – säsong 2
Redan när jag såg introt kände jag genast ett förväntansfullt pirr i kroppen. Mindes omedelbums alla dessa fantastiska skådespelarprestationer, miljöerna, musiken och den spännande storyn. Drog en lättnadens suck när jag snabbt insåg att min favorit Meryl Streep verkligen tillför något till historien och inte bara är med för att hon är Meryl Streep. Här finns flera fantastiska scener mellan henne och Kidman, men även när hon spelar mot Witherspoon. Vilken kemi!

Årets jobbigaste film: Joker
Något av det mörkaste jag någonsin sett i en biosalong. Så sorglig. Så stark. Så fruktansvärd. Joker var en plågsam skildring av vår samtid. Se INTE filmen om du är inne i en deppig period – så mörk är den. Jag kände mig typ redo att kliva av planeten efter denna nattsvarta smocka. Filmen är otroligt snygg, genomtänkt och värd ett mycket högt betyg, samtidigt vill jag typ ge den en etta som straff för att den fick mig att må så dåligt! Jag kände ett sånt sjukt obehag blandat med starka mammakänslor för denna trasiga clown att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Nu pallar jag faktiskt inte mer feel bad. Gränsen var egentligen redan nådd efter mästerliga Chernobyl och Euphoria, sen adderade jag även säsong 3 av serien 13 Reasons Why, men efter Joker tog det plötsligt stopp.

Årets bästa film: Rocketman
Redan efter den första scenen, där vi får se Elton gå i en korridor iklädd en av alla hans fantastiska utstyrslar, kände jag hur det började bubbla inombords. Jag älskade allt med denna film – och såg den  på bio fyra gånger under sommaren. En magisk filmupplevelse.

Årets bästa soundtrack: Rocketman
Filmen har även toppat min Spotifylista. Har nästan lyssnat sönder detta soundtrack. Favoriten är ”Tiny Dancer” och jag gillar faktiskt Taron Egertons versioner mer än originalen. Förlåt Elton.
Bonus: ”Glasgow (No place like Home)” från filmen Wild Rose. Fantastisk låt!

Årets favoritduo: Elton John & Taron Egerton
Så tacksam över alla gånger jag har fått höra dem framföra Eltons musik live tillsammans det senaste året, det känns som att jag har vunnit på lotto. Rocketman är gåvan som fortsätter att ge. Har exempelvis sett detta klipp otaliga gånger. Tröttnar aldrig. Så himla fint att se hur rörd Taron blir då han ska sjunga med Elton – och som han sjunger!

Årets solklara Oscarsnominering: Renée Zellweger
I Judy porträtterar hon Judy Garland. Det känns helt självklart att detta innebär att hon får sin fjärde Oscarsnominering – och förhoppningsvis andra vinst. Heja!

Årets solklara Oscarsnominering 2: Joaquin Phoenix
Ofantligt bra som Joker. Hans tragiska skratt etsade sig kvar långt efter att biobesöket var över. Personligen hoppas jag på att Oscarsjuryn istället belönar Taron Egerton för hans briljanta insats som Rocketman, men tror tyvärr att jokern lär bli svår att slå. Lever på hoppet.

Årets genombrott: Jessie Buckley
Se henne i Chernobyl och Judy, men framförallt när hon glänser i Wild Rose. En fantastisk skådespelerska – och sångerska.

Årets unga nykomling: Julia Butters
Det fullkomligen lyste stjärna över henne när hon spelade mot Leonardo DiCaprio i Once Upon a Time In Hollywood. Ser fram emot att se mer av henne framöver.

Årets farväl: Big Bang Theory
Medan en stor del av världen sörjde att Game of Thrones lades ner i våras var vi även många som sade hej då till Big Bang Theory efter 12 säsonger. Tror att de flesta var överens om att det var dags för ett avslut och jag tycker att de lyckades få till en fin och värdig final.

Årets coolaste katt: Goose i Captain Marvel
Klart sevärd superhjältefilm och bäst av allt var katten.

Årets familj: Pose
Så många härliga familjer det har funnits i filmens och seriernas värld detta år. Min favoritfamilj återfinns i Pose (andra säsongen). En sak jag verkligen älskar med serien är att den handlar om att hitta sin familj. Att hitta människor man mår bra av och vill vara med, att de blir ens familj. Jag tycker att Blanca är en fantastisk mammaförebild.

Årets sorgligaste dokumentär: Älska mig för den jag är
Dokumentären om artisten och skådespelerskan Josefin Nilsson fick i våras igång en viktig debatt om relationsvåld under hashtaggen #brinnförjosefin. I höstas gjorde Christoffer Hamberg, en av årets idoler, en mycket fin tolkning av Ainbusks låt ”Älska mig”. Inte ett öga torrt.

Årets återförening av Vänner: The Morning Show
Ni minns väl att Reese Witherspoon spelade Jennifer Anistons lillasyster i Vänner (Friends)? Nu sammanstrålade dessa storstjärnor äntligen igen tack vare The Morning Show, ett välspelat MeToo-drama som utspelar sig på en tv-redaktion. Apple TV+ gav oss en snygg produktion och ett (mestadels) bra manus som belyste hur lätt sexuella trakasserier kan frodas på en arbetsplats. Ser fram emot säsong 2.

Årets mest överskattade film: Amazing Grace

Årets slocknade serieförälskelse: Glow (säsong 3)

Årets mest uppslitande skilsmässa: Marriage Story
Att se Scarlett Johansson och Adam Driver genomgå detta elände var tungt. Bra manus och fantastiskt skådespeleri. Och att Driver sen toppade detta med att riva av låten ”Being Alive” i ett underbart framträdande gjorde mig inte mindre impad. Filmen finns på Netflix.

Årets härligaste musikvideo: ME! av Taylor Swift (och med Brendon Urie)
Detta musikvideomästerverk får mig rusig av lycka. En vitaminkick.

Jag gillar även Taylors video till ”You Need To Calm Down”. Så roligt att leta efter alla kändisar. Hur många hittar du?

Årets mest efterlängtade film: Zombieland: Double Tap
Tio år efter att den första filmen kom 2009 fick vi äntligen återse världens charmigaste zombieslaktare. Woody Harrelson är i högform och Zoey Deutch ett mycket välkommet nytillskott.

Årets bästa svenska film: And Then We Danced
Jag tyckte väldigt mycket om både Jag kommer hem igen till jul och Kungen av Atlantis, men min favorit bland årets svenska filmer var vårt fina Oscarsbidrag.

Årets bästa svenska serie: Älska mig
Jag var verkligen toknöjd. Ser fram emot säsong 2. Tyckte även väldigt mycket om Störst av allt och Bonusfamiljen.

Årets finaste vänskapsskildring: Rocketman
Skildringen av Bernie Taupins och Elton Johns starka vänskap och kreativa samarbete är en av filmens höjdpunkter. Det var länge sen jag såg en vänskap och jobbrelation så fint porträtterad.

Rocketman
Jamie Bell som Bernie & Taron Egerton som Elton i Rocketman. Foto: David Appleby © 2018 Paramount Pictures.

Årets bästa galaögonblick
När Rami Malek vann en Oscar för sin roll som Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody. Så välförtjänt! Och när Lady Gaga och Bradley Cooper framförde duetten ”Shallow” på samma gala. Världen stannade en stund.

Årets Hollywoodförebild: Jane Fonda
Ända sedan jag var liten har jag beundrat Jane Fonda. I år fick jag ytterligare en anledning. Så här skrev hon på Instagram den 21 september:”I’m inspired by Greta Thunberg and the young people who came out in unprecedented numbers, behaving like the mature adults in the room. Greta has called on us to get out of our comfort zones, stop business as usual and start behaving like we’re in a crisis, like our house is on fire…because it is. So I’m moving to DC to take more direct action. Stay tuned.” Och att denna ungdomliga 82-årings engagemang är starkt lär väl inte många ha missat därefter.

Årets favoritoutfit på röda mattan: Lady Gaga på Met-galan
Hon visade upp inte mindre än fyra olika utstyrslar. Oförglömligt!

Årets bästa bioupplevelse: Rocketman
Eller rättare sagt, när jag såg filmen för tredje gången. Då följde nämligen min man med och jag var säker på att även han skulle älska filmen – fick rätt. Så härligt att få dela denna upplevelse med andra.

Filmer från 2019 som jag vill se, men ännu inte har hunnit med:

Star Wars: The Rise of Skywalker (vi har biljetter på morgonen på nyårsafton. Förhoppningsvis ett bra sätt att avsluta året), Frost 2, En del av mitt hjärta, Smärta och ära, Booksmart, Hustlers, Parasit, Knives Out, Lejonkungen och Midsommar. Den sistnämnda har jag ärligt talat inte VÅGAT se ännu…

Ser fram emot att se under 2020:

Serier: Zoey’s Extraordinary Playlist och nya säsonger av Älska mig, Younger, Bonusfamiljen och framförallt Brooklyn Nine-Nine.
Filmer: West Side Story, Respect, Honey Boy, Cats, In the Heights, Sing 2, Emma, A Beautiful Day in the Neighborhood, The King’s Man, The Farewell, A Rainy Day in New York, The Peanut Butter Falcon, Bombshell – När tystnaden bryts, Top Gun: Maverick, Unga kvinnor och Doolittle.

Plus alla galor såklart! Först ut är Golden Globe-galan som sänds live natten mot måndag 6/1 på TV4 Play.

Taron Egerton som Elton John i Rocketman.
Foto: David Appleby © 2018 Paramount Pictures
Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.