Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Älska mig
Listor & Tips

Onyanserats årslistor 2019 – Cissi

Vi på Onyanserat har sammanfattat året 2019 i listor, och nu är det min tur. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att se så mycket som jag har velat under senare delen av 2019, men jag ska göra mitt bästa med att ge er min årslista. Bättre sent än aldrig, varsågoda!

Toppbild från Älska mig. Bild: Viaplay.

Årets svensk: Älska mig

Älska mig, med och av Josephine Bornebusch som verkligen visar vart skåpjäveln ska stå med denna fenomenala pärla. En perfekt blandning av vardagsrealism, livet i allmänhet och relationer i synnerhet. Längesen jag skiftade så mellan skratt och gråt, mästerligt Bornebusch. Dessutom såld till Amerika med Bornebusch som executive producer. Hoppas verkligen hon fokuserar på det viktigaste: castingen. Utan den samling briljanta skådespelare Bornebusch lyckades stråla samman i en perfekt harmoni hade inte Älska mig blivit den succé den är. Det går bra nu, med all rätt. Bravo!

Älska mig
Älska mig. Bild: Viaplay
Årets norsk: Exit

Som en blandning mellan Entourage på meth och en mildare version av American Psycho visar norrmännen att de på allvar ger sig in i tv-serievärlden med Exit. En serie som är svår att beskriva då den på papperet inte låter som något annat än en norsk version av Wall Street. En serie man antingen älskar eller hatar, inga undantag. Exit MÅSTE upplevas. Det viskas i olika forum på nätet att en av karaktärerna är baserad på en väldigt känd och snuskigt framgångsrik hotellmogul. Bara en tidsfråga innan denna fantastiska serie blir köpt av jänkarna. Kom ihåg var du läste det först…

Årets dansk: Fräls oss från ondo

Grymma och oförutsägbara Fräls oss från ondo var som ett piskrapp från ingenstans. En suverän serie som perfekt visualiserar hur livet kan arta sig om man inte fått rätt förutsägningar från början. En småstad i Danmark med hemligheter och spännande vändningar man inte kan gissa sig till. Castingen är briljant, som det brukar vara när det är ”Made in Denmark”.

Årets överraskning: Uncut Gems

Uncut Gems, med en av mina absoluta hatobjekt: Adam Sandler. Sandler spelar en oerhört osympatisk rövhatt som drömmer om den snabba vägen till rikedom och han är skyldig halva New Yorks juvelhandlare pengar. Killen kombinerar sin uppenbara brist på självkontroll med ett spelmissbruk som heter duga. Sandler är högljudd, osympatisk, självisk på gränsen till psykopat och jag kan inte för mitt liv förstå att ingen har satt en kula i pannan på hans karaktär för längesen. Sandler är perfekt i denna roll då jag blir irriterad bara av att läsa hans namn. Riktigt bra film även om det tar emot rejält att säga det då clownen Sandler står för underhållningen.

Uncut Gems
Uncut Gems. Bild: Netflix
Årets skådespelare: Joaquin Phoenix

Det går liksom inte att undvika att en viss Joaquin Phoenix sopat rent på de senaste filmgalorna för sin huvudroll i Joker. Ett porträtt som gjorde så förbannat jävla ont att jag misstänkte att jag drabbats av akut influensa med tillhörande brustet-hjärta symptom. Aldrig har jag tyckt så synd om en karaktär, samtidigt som jag velat ha honom inspärrad. Fast på något fancy mentalsjukhus med spa och en egen privat psykolog som bedriver terapi med kramar i fokus. Win win för oss alla. Phoenix tacktal på Oscarsgalan fick mig att på allvar börja fundera på att bli vegetarian, jösses vad den mannen kan beröra vare sig det är på film eller i verkligheten. Han borde ställa upp i presidentvalet, konstigare saker har ju redan hänt.

Årets bästa film: Joker

Tyvärr inte hunnit se Parasit som enligt mina kollegor här på Onyanserat och enligt Oscarsjuryn är 2019 års bästa film. Istället får jag säga Joker som verkligen satte sina spår hos mig. Kan vi få en värdig uppföljare tro?

Joker
Joker. Bild: Warner Bros.
Årets sämsta film: 21 Bridges

Det var en stor hype runt denna polisrulle eftersom mister Black Panther himself, Chadwick Boseman, skulle göra nåt annat än att vråla ”Wakanda”. Men vad fel det kan bli. Efter 10 minuter visste jag exakt hur filmen skulle sluta, vem som var ”god” och vem som var ”ond”. Manuset var så uselt att jag vid större delen av filmen ville gömma mig bakom en kudde men i biosalongen fanns det ingen. Aldrig skämts så mycket när jag varit på en pressvisning. Ibland kan filmer vara så dåliga att de blir underhållande men 21 Bridges är allvarligare än en tulltjänsteman som tar på sig platshandskarna mitt framför ögonen på dig. Chockartat dålig film, inte ens en av mina favoriter JK Simmons kan rädda filmen och då är det fan i mig en katastrof av rang.

Årets ”va fan”: Fleabag

Det har fullständigt haglat priser över fenomenala Fleabag. En tv-serie av och med briljanta Phoebe Waller-Bridge som försöker få ordning på sitt liv efter en tragedi hon gör sitt bästa att förtränga. Aldrig har jag känt mig så schizofren när jag skrattat ena minuten och helt plötsligt grinar den andra. Tyvärr kommer det inte bli en tredje säsong vilket för alltid kommer smärta mig djupt. Men man ska ju tydligen alltid lämna festen när den är som bäst, bara surt att det är just denna festen. Tröstar mig med att Ricky Gervais underbara Afterlife får en fortsatt säsong den 24 april.

Årets snyggaste: Once Upon a Time in Hollywood

Skådespelare, soundtrack, regi, manus, produktion osv är lika snyggt som det brukar vara när en av världens bästa filmskapare Quentin Tarantion sitter vid rodret. Och allas vår Pitt är verkligen förtjänt av det prisregn som öst över honom efter rollen som världens coolaste stuntman.

Once upon a time in Hollywood
Once upon a time in Hollywood. Bild: Sony Pictures
Årets insomningsknep: The Irishman

The Irishman fungerade som ett fantastiskt sömnpiller. Jag använde mig av den hela 3 gånger för att sova innan jag tog mig igenom alla 3:30 timmar. En besvikelse men ändå en nyttig lärdom om att allt inte är guld som glimmar bara för att det är signerat Martin Scorsese.

Årets bråk: Adam Driver och Scarlett Johansson i Marriage Story

Igenkänningen när dessa två skriker diverse vidriga saker åt varandra i ren frustration är fruktansvärt bra, både skådespelarmässigt och regi. I övrigt en överskattad film i mitt tycke, men likt Scorsese är Noah Baumbach tydligen the it-guy när det kommer till familjedrama, vilket jag inte håller med om. Då tycker jag hans bättre hälft, Greta Gerwig, bokstavligt talat är hans bättre hälft när det kommer till filmskapande.

Marriage Story
Marriage Story. Bild: Netflix.
Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.