Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Onyanserats årslistor 2019 – Jonas

Dags att summera året som gått, och som vanligt bjuder jag på en blandad samling betraktelser. Gott nytt år på er.

Toppbild från Alita – Battle Angel (20th Century Fox)

Årets comeback

Efter en på flera sätt monumentalt röten andra säsong kändes HBOs True Detectives tredje säsong som en högst gedigen comeback efter några års uppehåll. Om det blir en fjärde säsong verkar fortfarande lite oklart, men inte mig emot.

Årets diskbänk

Bild: BBC Films

Ibland gör det ont att se på film. Socialrealismens fanbärare Ken Loach har med sin nya film Sorry We Missed You återigen gjort ett nedslag i samhällets bottenskikt, och lika imponerad jag blir av hur skickligt det är gjort, lika mycket lider jag av vad jag ser.

Årets håll käften-action

Ett tag sen nu Punishers andra säsong hade premiär på Netflix, men fullt ös i den som borde inte gjort någon besviken. Trots det lades serien ner efter två säsonger.

Årets besvikelse

Mindhunter på HBO följde upp en fantastisk första säsong med en betydligt svagare tyvärr. Långt från den nervkittlande magi som framförallt uppstod i de lysande intervjuscenerna i debutsäsongen. Tvåan är inte dålig, men var lite för konventionell för min smak.

Årets Cthulhu

Bild: United International Pictures

Årets filmatisering av H.P. Lovecrafts Color Out of Space borde kanske vinna en sådan här kategori enkelt, men har ej sett den än. Värdig segrare blir istället The Lighthouse som med tilltagande galenskap (och även tentakler) bidrar med en D100 insanity loss för alla inblandade.

Årets tomgång

Tyvärr fortsatte tomgången från näst sista säsongen in till den sista, och avslutningen på Game of Thrones på HBO får väl sägas bara blivit sådär som bäst. Synd, men vi får väl hoppas att kommande spinoffer får värdigare manus.

Årets bästa slapstick

Allt bisarrt som händer i HBOs Preacher är högst respektingivande, och om man nu som jag inte läst de grafiska novellerna har man ofta ingen aning om vad att vänta. Här är en av årets mest udda scener.

Årets ”roligaste”

För de som gillar humor som egentligen inte är särskilt rolig och just därför är rolig rekommenderas Baskets med Zach Galifianakis som misslyckad clown i en knäpp familj.

Årets bästa film

Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood är i sanning en riktig filmfest, och är en mycket skickligt vävd historia som rör sig mellan dikt och verklighet. Den här filmen representerar allt som är härligt med film.

Årets coolaste

Med oklanderliga frippor och repliker som kan döda är Peaky Blinders stenhårda gangsterfamilj i Birmingham precis lika cool som tidigare. Oerhört hög lägstanivå hela vägen till denna femte säsong placerar den här serien bland de bästa genom tiderna.

Årets snyggaste tröja

Bild: Walt Disney Studios Motion Pictures

Med tanke på att jag själv ofta bär en Nine Inch Nails-tröja måste jag ju bara utse Captain Marvels NIN-tröja till årets tröja. Tydligen utvärderades flera bandtischor till filmen, men NIN vann på sin stilrena design.

Årets spanskalektion

La Casa de Papel på Netflix är en ovanligt snyggt producerad heist-serie där ett väldrillat gäng planerar och utför en stöt på spanska myntverket. I senaste säsongen har ett par år passerat och en ny stöt är i görningen. Även om starten är bättre än fortsättningen är detta uppiggande, och starka kvinnliga roller uppskattas.

Årets mest efterlängtade nedläggning

En serie som verkligen varit på dekis senaste åren, mycket tack vare att Erlich Bachman försvann ur handlingen, är Silicon Valley. Men nu har äntligen den blivit nedlagd. Aptrist med serier som lever på övertid.

Årets mest känslokalla

Bild: Netflix

I The Crown har nu Olivia Colman i tredje säsongen tagit över rollen som drottning Elizabeth II. Och Colman är som alltid helt magiskt bra. Uppenbart att inte Elizabeth är någon kandidat till ”Mest kärleksfulla mamma”, nästan smärtsamt att se hur hon behandlar framförallt prins Charles med avsmak. Om det inte vore för att avsmak är en form av känsloyttring, och känslor har tydligen inte drottningen.

Årets överraskning

Jag var inte alls beredd på att gilla Alita – Battle Angel så mycket som jag nu gjorde. En inte helt originell historia måhända, men ett jäkla ös, snygga visuella effekter och cyberpunkig science fiction räcker långt. Nu måste det bara komma en uppföljare också.

Årets avsked

I fjärde och avslutande säsongen var äntligen Mr. Robot hur bra som helst igen. I exempelvis s04e08 hade jag ståpäls genom hela avsnittet där precis allt var filmmagi (musik, skådespel, handling, stämning, you name it). Kommer sakna den här hackern nu.

Årets genre-mix

Parasit
Bild: TriArt Film

Sydkoreanska Parasit är en fantastiskt sevärd film, bland årets bästa helt klart, som dessutom skickligt rör sig mellan olika genres. Samhällskritik, svart komedi, thriller om vartannat. Mycket underhållande.

Årets bok

Boken Här finns inga drakar innehåller personliga betraktelser från författaren Reine Larssons idoga resande världen över. Med en varm humor skildras olika resmål med mustiga anekdoter, och ofta med någon anknytning till filmens värld. Köp den här.

Årets mest missade

Under 2019 har jag varken sett The Boys, Joker, The Mandalorian eller The Rise of Skywalker, men det kommer snart vara åtgärdat.

Årets gulligaste planetförstörare

Bild: Warner Bros

Urvalet att vinna den här kategorin kanske inte är så stort, men värdig vinnare är givetvis Mooncake i Final Space. Chookity pok!

Vad jag ser framemot 2020

En ny filmatisering av Dune är förhoppningsvis något mer uthärdlig än 1984 års filmversion av Frank Herberts scifi-novell.

En annan bok men av den mer jordnära sorten är Louisa May Alcotts Unga kvinnor om fyra systrars liv som nu filmatiserats av Greta Gerwig (Lady Bird). Sverigepremiär 24 januari.

Devs är en kommande mini-serie av Alex Garland (Ex Machina) i techmiljö där en dataingenjörs pojkvän mystiskt försvinner och ett företag som utvecklar kvantdatorer är högst på listan av misstänkta.

Frank Miller (Sin City) har med Cursed gjort en ny adaption av legenden om kung Arthur. Gustaf Skarsgård sägs göra rollen som Merlin. Serien kommer visas på Netflix.

The Outsider är en TV-serie baserad på förlaga av Stephen King om en polis (Ben Mendelsohn) som utreder ett hemskt mord på en ung pojke. Premiär på HBO 13 januari.

 

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.