Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Onyanserats årslistor 2020 – Jonas

2020 var ju en katastrof i många avseenden förstås. Om vi ser det ur filmsynpunkt sköts många produktioner och premiärer på framtiden, och saknaden efter biobesök är stor. Som tur är pumpar fortfarande de olika streamingbolagen ut serier nästan som om inte Covid-19 existerar, och man kan förstås också passa på att plöja äldre serier och filmer som inte hunnits med tidigare. Och äntligen kan man maratontitta serier utan att längre känna sig som en innesittande kuf, nu gör man istället samhället en tjänst med självisolering och socialt distanserande. Perfekt.

Nåväl, hög tid att summera året som gått, och som vanligt bjuder jag på en blandad samling betraktelser. Med hopp om ett roligare 2021. /Jonas

Årets bästa

Wow. Det är ett osedvanligt skönt flow i Spring Uje Spring där musikern Uje Brandelius navigerar skickligt mellan humor och allvar. Årets bästa film.

Årets kulturkrockar

Ramy i serien med samma namn hamnar trots sin charm oftast i problematiska situationer när han förvirrar sig in i religiösa frågor, dejting, ja… det mesta. Skön serie om en familj i USA med egyptisk bakgrund.

Årets upptäckt

Lite underligt att BBC-producerade Line of Duty gått under min radar i flera år, men detta är en av de bästa polisserierna någonsin, fullpackad med korruption och konspirationer. Se den.

Årets finaste

Underbara After Life hade en minst lika stark andra säsong att skratta och gråta till, och faktiskt är det enda gången hittills Ricky Gervais bestämt sig för att göra en säsong 3 på en serie. Det tackar vi för.

After Life. Bild: Netflix

Årets datanörderi

Lite då och då bombar Netflix ut intressanta dokumentärserier, och gillar man historiska utsvävningar om de tidigaste datorspelen är High Score ett måste att se. Gillade framförallt avsnittet om rollspel som också innehöll en fantastisk berättelse om ett av de första HBTQ-spelen; GayBlade.

Årets skratt i halsen

Jim Carreys Kidding är en inte helt lätt serie att komma in i. Nedlagd efter två säsonger nu, antagligen svårt att hitta tillräckligt många fans, men de som hängde i fick uppleva eftertänksam, nattsvart humor som på riktigt skakade om stundtals.

Årets granne

Det kan ju inte bara vara jag som älskar när Jim Bell ringer på hos Friday Night Dinner-familjen för att ja, dryfta vad nu han har för bisarra problem just då. Underbar karaktär.

Friday Night Dinner. Bild: Channel 4

Årets runk

Detta må vara en spoiler, men vi behöver väl prata lite om slutscenen i The Boys andra säsong? En som vanligt narcissistisk Homelander masturberandes i månens sken är något som ganska uppfriskande bryter av mot mycket annat menar jag.

Årets ståpäls

Jon Favreau och Star Wars-teamet har verkligen lyckats få till en bra känsla i The Mandalorian. Istället för det lite puttenuttiga gullandet som filmerna bjuder på andas nu serien obehag på klassiskt western-manér. Och finalen på säsong 2 gav årets ståpäls när en välbekant figur äntrar handlingen.

Årets snyggaste

1917 återfinns med rätta på mångas listor på det mest sevärda från 2020. En exceptionellt snygg film framförallt med ett imponerande kameraarbete.

1917
1917. Bild: Nordisk Film

Årets blodigaste

När det uppstår en maktobalans efter att en gangsterboss dör brakar helvetet lös i Gangs of London bland de rivaliserande gängen. Välspelat, och många kreativt filmade blodiga scener.

Årets sketch

Närapå orimligt roligt blir det i Standup Sketch Show när Nisse Hallberg spelar en rasist som ska förklara för köksmästaren på ett Marstrandshotell vad rätten Africana innehåller när ”en liten gubbe med stor glansig kavaj från hela kontinenten Afrika” är på ingång. Se sketchen 19 min och 37 sekunder in här.

Årets drag

Anya Taylor-Joy briljerar som schackunderbarnet Beth Harmon i The Queen´s Gambit, en av de klart bästa serierna från 2020.

The Queen´s Gambit. Bild: Netflix

Årets skitnödigaste

Jag brukar absolut gilla Christopher Nolan och smart sci-fi. Men i Tenet är verkligen ingen av karaktärerna särskilt intressanta så när det blir en tidsresa för mycket har jag redan slutat bry mig. Synd.

Ser framemot 2021

Nya säsonger av finfina serier som Unforgotten, Shetland, Succession och Atlanta. Sen blir det klart intressant att se hur Matrix 4 blir.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.