Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hollywood
Listor & Tips

Onyanserats årslistor 2020 – Therese

Nu är det min tur att summera 2020. Året har lamslagit filmvärlden, och även om vi sett mycket innovation och intressanta coronasäkra produktioner, så saknar väl de flesta av oss att få krypa ner i en fåtölj i biomörkret och få njuta av en riktigt välgjord film. Under året har jag själv inte riktigt orkat med att se för starkt negativt känslomässiga produktioner då det redan var så mycket negativitet runt mig, men jag kan ändå säga att filmåret 2020 har varit bättre än förväntat. Kanske är det 2021 som kommer bli mest lidande då inspelningar fördröjts eller ställts in.

Här kommer lite blandat från mig som jag gillat och kanske till och med lite som jag älskat. Jag hoppas att ni alla är trygga där ute och att ni kommer att få ett fint år.

Årets räddning: The Graham Norton show
Graham Norton kom som ett ljus i mörkret i mitt Facebook-flöde, mitt i all corona-hets med skamning, politikerhat, stockholmshat och allmänt tråkiga attityder. Hela programidén är så magisk. Kändisar besöker honom, dricker sina favvodrinkar och snackar skit och allt är avslappnat och trevligt. Matt Damon själv sa vid ett tillfälle att han aldrig någonsin haft så trevligt i en talk show som när han besökte Grahams soffa, och det märks verkligen att gästerna har trevligt. Jag själv ser programmet i små utvalda sekvenser, så det var perfekt när jag behövde lite skratt-terapi mellan möten eller efter att jag sett ännu ett hatinlägg och stockholmares semestervanor. Man kan kolla både på Facebook och Youtube.

Årets bästa svenskar: Helen Sjöholm och Benjamin Ingrosso
Jag måste nog säga att årets säsong av Så mycket bättre kom att bli veckans höjdpunkt under höstmörkret. Jag gillar verkligen upplägget de valt med blandade låtar, och wow vilka fantastiska låtar vi fick höra. Några som verkligen lyfte säsongen var Helen Sjöholm och Benjamin Ingrosso. De verkar båda vara genuint fantastiska människor, och så enormt talangfulla! Benjamin lyste upp varenda scen han var med i och bidrog med pepp och hans idolögon för de mer seniora deltagarna var något av det gulligaste jag sett. Han verkade även växa i anseende för det svenska folket då han levererade den ena magiska låten efter den andra. Helen kom in med ett lugn och en energi som lämnade mig med nya life goals. Och hennes sångröst sen, herregud vad hon kan sjunga. Hennes version av Hon har ett sätt spelas varm här hemma och hela det framträdandet var båda spännande och smart. Kolla nedan så får ni se. Smidestäd och verktygslåda har aldrig låtit så bra tidigare.

Årets bästa krim: Jakten på en mördare (SVT)
Även fast jag försökt hålla mig borta från känslomässigt krävande produktioner i år så kan jag inte låta bli en spännande krimserie, och särskilt inte en som utspelar sig i Sverige på 90-talet. Den här serien baseras på ett äkta fall, där man följer polisutredningen som efterföljer mordet på tioåriga Helen i Hörby 1989. Den är till viss del fiktiv, men ska ändå spegla utredningen och dess utmaningar så nära som det går, utan att missa att få till en spännande krimserie. Välspelad och med supersnyggt foto. Jag har aldrig varit så osugen på att flytta ut på landet som efter att jag såg den serien. Känns som att det stod en pedofil i varje gatuhörn.

Årets bästa naturdokumentär: A life on our planet (Netflix)
Jag har så länge jag kan minnas älskat David Attenborough. Mina egna biologdrömmar vaknade tidigt och då fanns han där för att mätta min stora nyfikenhet för den biologiska världen. I år släpptes hans egna hyllning till planeten, som också var en hyllning till honom själv och för hans långa engagemang för planeten. Jag är så glad för att han fick göra den här filmen, och för att vi kan få höra honom berätta historien själv och inte att den kom som en hyllning efter hans död. Jag hade förmånen att se den på Saga i Stockholm, och jag blev helt tagen av det underbara fotot, och i allt han berättar och vittnar om. En hyllning till planeten, en varningens ord, och ett hopp om att vi kan göra bättre. 

Årets bästa hjälte: Joe i Själen (Disney+)
Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men jag har tröttnat på att alla hjältar just nu är tjejer. Missförstå mig inte, jag älskar att hjältar kommer i flera former, men jag vill att barnen ska se fler former än bara tjejer. Så när Disney på julafton promotade en medelålders man med glasögon och med jazz i blodet, fick jag hopp tillbaka om att vi kommer se en mer varierad hjältebild framåt. Joe verkar kanske inte riktigt vara hjältetypen alls vid en första anblick, men det är det som är det fina med honom. Han visar oss sin värld och det han gör och lär sig kan inspirera oss alla att stanna upp och bara njuta av livet så som det är.

Årets bästa fajt: Zoë Bells #BossBitchFightChallenge
I leda väcks innovation, och för stuntpersonen Zoë Bell ledde det till att hon utmanar sina supercoola stuntkompisar i den mest episka digitala fajten någonsin!

Årets gnagare: Hollywood och Criminal UK (Netflix)
Jag tänker så ofta på den här serien. Hollywood både levererade skådespeleri på högsta nivå, en take på Hollywood som var fräsch och snygg, och så många tankeväckande ögonblick som ligger där och gnager i mitt bakhuvud. Jag själv såg den då jag inte kan få nog av Darren Criss, men jag blev så förvånad och överraskad av vad jag såg att jag inte kunde slita mig från den. 

Andra säsongen av Criminal UK var precis lika bra som den första. I första avsnittet ser vi Kit Harington som ”Edgar”. Edgar har anklagats och gripits för att ha sexuellt antastat en kvinnlig kollega. Hela avsnittet lämnar tankar och känslor som både är jobbiga och viktiga.

Årets bästa julserie: Dash and Lily (Netflix)
Vill du behålla julstämningen lite till? Då är Netflixserien Dash och Lily precis vad som behövs. Mysig, varm och sådär lagom lättsam. Jul i New York som alltid lyckas bli så bra på TV, ung kärlek, och ett roligt och lite annorlunda format. Perfekt att se något avsnitt här och där, eller för att bingea allt på en kväll (som jag gjorde) då det bara är 8 avsnitt á 23 min.

Årets värsta föräldrar: Föräldrarna i Syskonen Willoughby (Netflix)
Herregud vilka hemska föräldrar. De hade så mycket kärlek för varandra att de inte fick något över till barnen. En sevärd film i lekfull animering, men man lämnas med en känsla av att vilja strypa föräldrarna för att de nog är de värsta jag sett på länge.

Årets julkalender: Mirakel (SVT)
Jag verkar inte vara ensam med att älska årets julkalender. Så välgjord, fin och tankeväckande. Vi satt som på nålar den 23 december och är så nöjda med hur det blev. Kul med en julkalender som verkligen levererar.

Årets kärlekspar: Kurt Russell och Goldie Hawn
Inför releasen av Christmas chronicles 2 kom det ut många intervjuer och klipp om Russell och Hawn som det perfekta paret. Ingen nyhet för de invigna, men de verkar verkligen ha hittat något som är få förunnat.

Årets bästa nyhet: Det kommer en ny säsong av Dexter
Jag höll på att ramla av stolen när jag läste att serien Dexter kommer tillbaka med en ny säsong. Jag älskade både böckerna och serien men det sista avsnittet lade sig som en våt handduk över det hela, så jag har knappt kvar den i mina tankar. Nu kommer regissören från de första säsongerna att hålla i tyglarna, så jag har höga hopp om vad det kan bli.

 

Ser fram emot att se under 2021:
The King’s man, Sing 2, Clark, säsong 7 av Brooklyn Nine-Nine, History of swear words. 

Jag ser även fram emot att införliva mitt nyårslöfte, vilket är att se alla Marvelfilmerna i kronologisk ordning. Med 24 filmer (25 efter att Black widow kommer ut senare i år) har jag att göra.

 

Omslagsbild: Hollywood
©Netflix

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.