Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Onyanserats årslistor 2021 – Jonas

2021 var måhända ännu brutalare än 2020 för med vaccinet väcktes ju ett visst hopp om normalitet igen. Men tji fick man. Hade man tur hann man i väg på några konserter eller rent av resor utanför socken, men nu är det åter tillbaka till att sitta i Teams-möten i bara kalsongerna hela dagarna igen.

Men tid för att glo på TV-serier och film finns det förstås utrymme för, och det är väl ändå räddningen. Nu har det också poppat upp en rad nya streamingalternativ dessutom, där nästan alla verkar ha snöat in på att heta något med jadajada PLUS. Jaja, det finns värre saker här i livet än fantasilösa namn antar jag.

Nåväl, hög tid att summera året som gått, och som vanligt bjuder jag på en blandad samling betraktelser. Med hopp om ett roligare 2022. /Jonas

Bästa filmer

  • The Father – magnifikt skådespel av Anthony Hopkins och Olivia Colman om hur demens kan krydda ålderdomen och ens omgivning med vanföreställningar och allmän förvirring.
  • Sound of Metal – slående om hur en trummis med försvinnande hörsel tacklar sin nya verklighet.
  • Promising Young Woman – underbar hämnarfilm med fart och humor och en del oväntade händelser.
  • Dune – vackert och bombastiskt, men kräver ju förvisso sin uppföljare för att bli ett komplett verk.

Bästa TV-serier

  • White Lotus – det här är banne mig det bästa sen länge. Bisarr humor, pressad stämning och obekväma situationer på löpande band.
  • Trying – andra säsongen nu om Nikki och Jason och deras kamp för att skaffa barn. Allvarligt tema, men samtidigt feelgood och man dör sötdöden flera gånger om.
  • Maid – smärtsamt om den unga mamman Alex som kämpar sig fram som städare, dealar med en massa jävelskap och samtidigt försöker hålla drömmen om att bli författare i liv.
  • Hacks – välskrivet och vasst om när standup-divan Deborah träffar den unga manusförfattaren Ava och inleder ett knackigt samarbete.

Årets comeback

Äntligen rinner blodet igen när Dexter är tillbaka i gammal god, seriemördande form. Efter ett sinnessjukt slött och trist avslut på det hela för åtta år sen är det förstås massor av fans som både vill ha upprättelse och mer blodsutgjutelse. Och det får vi.

Årets djur på film

Helt plötsligt blev djur ett obligatoriskt inslag när Pig, Cry Macho och The Power of the Dog hade premiär ungefär samtidigt. I Pig spelar Nicolas Cage en tryffelgrisägare som blir mäkta förargad när någon stjäl grisen från honom. Faktiskt bra mycket bättre än vad man kan tro. Otippat sämre visade sig Clint Eastwoods rätt intetsägande Cry Macho vara där en tupp har något av en huvudroll. Sen dök Jane Campions The Power of the Dog upp på menyn, men hunden är mer symbolisk här (kanske därför den här filmen är bäst i denna trio).

Årets roligaste

Bakom Baroness von Sketch Show hittar vi fyra fantastiskt roliga komiker från Kanada. 2021 avslutade de denna serie med en femte säsong. Här är en favoritsketch:

Årets slacker-tips

Förvisso inte från 2021 men under året grävde jag fram några serier i The Office-stil. För alla er som gillar sådan humor där närapå avsaknaden av humor är det som gör det roligt är BBC-produktionerna This Country och People Just Do Nothing en källa till många skratt.

Årets svensk

Jonatan Unge är en komikerfavorit sen några år tillbaka då han dök upp med sin brutalt ärliga och uppfriskande munsvada. I serien Drugdealer på SVT spelar han en mycket lösningsorienterad, smått godhjärtad knarklangare som kanske inte är helt rätt man på rätt plats.

Årets mest svartvita

Colin in Black & White om NFL-spelaren och aktivisten Colin Kaepernick (han som startade protestvågen genom knöböjning under USA:s nationalsång) på Netflix ger en utmärkt inblick och insikt i hur rasismen genomsyrar samhället och som här den amerikanska fotbollen. Miniserien består av dramatiserade händelser från Kaepernicks ungdomsår med avbrott där Kaepernick själv ger sin bild av rasismen då och rasismen nu.

Årets något otippade tillbakablick

Under sommaren fick jag för mig att maratontitta på Buffy the Vampire Slayer sisådär 25 år senare sen den serien var i ropet. Även om jag insåg att effekter sannolikt skulle vara skrattretande (det är dem) inbillade jag mig ändå att jag skulle uppskatta de övernaturliga inslagen och Joss Whedons hantverk. Kan konstatera att serien inte var helt värdig hela 144 avsnitt, men nu några decennier senare kan jag åtminstone ge mig in i eventuella debatter om huruvida Buffy borde hookat upp med Spike eller Angel.

Årets dokumentär

Färgstarka brödraduon Ron (han med mustasch) och Russel (han utan mustasch) i Sparks har förärats med en riktigt sevärd dokumentär. Sparks Brothers är en fest för alla som gillar musik, för alla måste gilla Sparks, så är det bara. Deras karriär spänner över fasligt många år nu och de har lyckats förnya och förändra sig hela tiden, men alltid på sina villkor. Underbar humor har gubbarna också. Här är deras dunderhit:

Årets remake

En riktigt bra version av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap får HBO-varianten Scenes from a Marriage anses vara. Starkt spel av Jessica Chastain och Oscar Isaak när de brottas med sin relation och livet.

Årets ungdom

En väldigt fin och sevärd coming of age-serie som kommit under året är andra säsongen av BBC-producerade In my skin. Handlar om Bethan som inte sällan rätt berusad kontemplerar över livets stora frågor, skolan, sexualitet och sin mammas psykiska sjukdom.

Miniserien Two Weeks to Live på HBO där Kim (spelad av Maisie “Arya Stark” Williams) ger sig ut för att döda sin fars mördare är också en bisarr och underhållande upplevelse.

Årets hetaste land

Sydkorea följer upp förra årets hit-film Parasite med ett gäng uppseendeväckande Netflix-serier. Mest omtalad är givetvis Squid Game (snyggt foto, vackert våld) som enligt Netflix sågs av 142 miljoner hushåll de första 28 dagarna. Även The Silent Sea (har ej sett) och Hellbound (påbörjade men sög) verkar vara ambitiösa produktioner också.

Ser framemot 2022

Hoppas givetvis att nästa år bjuder på en del diskbänksrealism också, men fantasy- och scifi-nörden i mig ser framemot serier som Willow, House of Dragon, The Lord of the Rings, The Book of Boba Fett (första avsnittet har redan släppts) och Obi-Wan Kenobi. Tredje säsongen av bedårande After Life är given också.

 

Bild: HBO

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.