Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Onyanserats favoritvampyrer

Idag den 14 juni är det den internationella blodgivardagen. En otroligt viktig sak att uppmärksamma, då det ju verkligen behövs fler blodgivare. Inför den sista säsongen av Game of Thrones drog HBO sitt strå till stacken, och gjorde en blodgivarkampanj. Bleed for the throne uppmanade de fansen i sociala medier, och ordnade en blodgivardag tillsammans med Blodcentralen. Superbra sätt att slå mynt av en av historiens blodigaste serier, tycker vi.

(vi kör på videon på norsk, för lite extra flavour)

Vi tänker också uppmärksamma och uppmana till blodgivande med hjälp av populärkultur. Och hos oss gick tankarna, kanske lite bakvänt, direkt till vampyrer. Minns ni öppningsscenen i Blade? Den där creepiga scenen där det sprutar blod från sprinklers i taket. Det var faktiskt det första som poppade upp i Anettes huvud när hon hörde om denna temadag. På redaktionen finns det många som gillar vampyrer. Så dagen till ära passar vi på att TIPSA OM VÅRA FAVORITBLODSUGARE!

Anettes val – From Dusk Till Dawn

FromDuskTillDawn

När jag i slutet av 90-talet såg Robert Rodriguez From Dusk Till Dawn blev jag toknöjd. Vilken spejsad story! Tänk att ett gisslandrama blandat med en urflippad vampyrsplatterorgie kunde bli så makalöst underhållande. Det är ett befriande skruvat manus av Quentin Tarantino, som tyvärr även fick en Razzie för sämsta manliga biroll. Så fel! Minns att jag verkligen tyckte att Tarantino, liksom Clooney, var klockrena i rollerna. Jag har dock inte kommit mig för att se om filmen. Vill fortsätta att minnas den exakt som då. Är rädd för att den kan ha åldrats på fel sätt – hoppas såklart att jag har fel.

Extraval: En av förra årets bästa filmscener stod min absoluta favoritvampyr för. Jag tokälskade den fantastiska macarenascenen i Hotell Transylvanien 3: En monstersemester. Så underbart rolig! Skratten ekade i biosalongen.

Adriannas val – Daybreakers

Året är 2019 (filmen gjordes 2009 så här rör det sig alltså om en framtidsdystopi som tiden nu hunnit ikapp) och mänskligheten har reducerats till närapå utrotade villebråd som jagas för sitt blod. Samhället har helt ställt om efter den epidemi som gjorde stora delar av jordens befolkning till vampyrer, och civilisationen styrs nu uteslutande av – och för – de nattlevande blodsugarna. Detta är premissen i Daybreakers, en mörk men lättittad popcornthriller med bland annat Ethan Hawke och Willem Dafoe som är precis så underhållande som den låter. Vampyrvärlden är tillräckligt genomtänkt för att ge lite djup och snits till berättelsen samtidigt som den är lagom Hollywoodsk och har ett par ganska obehagliga scener man kan rysa lite till. Och, let’s be honest here, Ethan Hawke som vampyr i sin kanske peak Ethan Hawke-iga period late 2000 är ju ett dragplåster i sig.

Ingrids val – Buffy the vampire slayer & Angel

Den eviga frågan.

När Anette nämnde det här temat hade jag precis kollat på ett avsnitt av Angel –det kunde knappast kommit lägligare! Har precis börjat kolla på  serien igen efter några års uppehåll, och njuter nu av härligt campiga vampyr och demonäventyr med riktigt ostig tidigt-2000-tals-look var och varannan kväll.  

Angel är ju en spinoff från en av världens bästa tv-serier Buffy the Vampire Slayer, och i dessa två serier finns två favoritvampyrer: Angel och Spike. Angel är den grubblande vampyren som har en själ (till skillnad från de andra onda vampyrerna), som gör tai chi i bar överkropp, är lite svår och går runt i halvlång skinnrock. Och Spike är den kaxiga, blonderade, brittiska Billy Idol-lookalike-vampyren som går runt i hellång skinnrock. Det är lite som med Edward och Jacob i Twilight: antingen är man Team Angel eller Team Spike! 

Emblas val – Shadow of the Vampire

Bildresultat för shadow of the vampire onyanserat

Okej, det här var ju en kul idé tänkte jag och visste att det skulle bli lätt att hitta en favoritblodsugare. No shit. FÖR lätt. Jag kan nämligen inte välja. Min första förälskelse är förstås Lost Boys, och det var även den filmen som lärde mig att vampyrer måste få en inbjudan för att kunna komma hem till en – exempelvis clue is in the title på Låt den rätte komma in. Sen tänkte jag såklart på Buffy, fantastiska Bram Stoker’s Dracula (med flirten till Bela Lugosis Dracula när Gary Oldman säger ”I never drink… wine.”

Även lite nyare What we do in the shadows var aspirerande och givetvis True Blood med vår egen Alexander Skarsgård – som gör allt annat än att suga på att spela vampyr (muahahah). Även kultfilmer som blaxploitationrullen Blacula hade varit kul att välja, men så kom jag på att det finns en film jag har sett oftare än alla andra och som alltför sällan nämns, nämligen: Shadow of the Vampire. En makalöst rolig och för all del spännande film om hur de filmade Nosferatu (ni vet, den första vampyrfilmen – den är till och med jag för gammal för att minnas). John Malcovich spelar regissören med vision Friedrich Wilhelm Murnau och briljanta Willem Dafoe spelar den minst sagt excentriske Max Schreck som levde sig in så väl i rollen att ingen visste om han kanske var vampyr på riktigt! Ett absolut MÅSTE för någon enda som hävdar att de gillar vampyrfilm!

Thereses val – Blood: The Last Vampire

Alla blodsugarna som nämnts tidigare är riktigt grymma, och för mig är det svårt att välja vilken som är absolut bäst, så jag väljer en som är riktigt bad ass och som ni kanske inte sett ännu.

För snart 20 år sedan såg jag animen Blood: The last vampire, och den är precis så blodig och hård som det låter. En kortfilm om Saya, ”the last original vampire” som arbetar på uppdrag av amerikanska regeringen för att ta kål på blodtörstiga monster. Här får vi se henne när hon infiltrerar en skola på en flygbas för att hitta monstren som utger sig för att vara människor. Självklart dödar hon med hjälp av en katana, för extra bloodspatter effect. Filmen slog stort och har sedan dess även anpassats som serie (Blood+).

 

Oh, and by the way. Ge blod – du kan rädda liv!

Här kan du tex se om det finns en blodbuss nära dig.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.