Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Serier att fördriva tiden med under dessa karantäntider

Ingen har väl missat att vi är mitt uppe i en pandemi och att karantän är ett nytt normaltillstånd för många av oss. Vem trodde att man skulle kunna hjälpa mänskligheten att leva vidare genom att ligga hemma på sofflocket!? Om man tröttnar på att umgås med familjen finns ju alltid våra älskade streamingtjänster att fly till innan vansinnet tar över och man börjar förvandlas till Jack Torrance i The Shining. Här kommer mina tips på vad ni borde slänga ett öga på för tillfället.

Foto: Netflix.

Lucifer (Netflix)

Jag vet att jag är ofantligt sen på den här bollen men när jag fick reda på att Tom Kapinos (skaparen av fenomenala Californication) låg bakom denna långkörare var jag bara tvungen att ge den en chans. Lucifer handlar om just Lucifer aka djävulen som bestämt sig för att flytta till LA då han tyckte helvetet var lite trist. Lucifer är ursnygg, charmig och skyr inte att säga exakt vad han tänker på till många dödligas förtret. Hans förmåga att få människor att berätta sina innersta önskningar blir till hjälp för kriminalaren Chloe Decker och dessa två utgör en härlig duo. Lucifer är en lättsam serie det är skönt att titta på i dessa oroliga tider då man behöver koppla bort världen utanför och bara få skratta lite. Tom Ellis som spelar Lucifer är klippt och skuren för rollen och runt honom finns en samling underhållande biroller (speciellt demonen Maze) som gör serien värd din tid. Säsong 5 släpps i år.

Foto: TV2.

DNA (SVT Play)

Danskarna är enligt mig fantastiska på att leverera polisdeckare av högsta kvalité. Polisen Rolf (Anders W Berthelsen) drabbas av det värsta som kan hända en förälder, hans bebis försvinner spårlöst. Hans äktenskap kraschar och han tar ett jobb som polis ute på landet. Fem år senare av en slump gör Rolf en oväntad upptäckt i ett DNA-register som leder honom till Polen och Frankrike. Till min stora glädje ser vi Charlotte Rampling i rollen som en fransk polis som hjälper Rolf. Som extra grädde på moset är skaparen av DNA Torleif Hoppe som var med och skrev avsnitt till Bron och Brottet.

Foto: Netflix.

The Valhalla Murders (Netflix)

Netflix växer så det knakar och med sitt försök att hålla sig på streamingtoppen hjälper de till att producera serier från andra länder vars modersmål inte alltid är engelska. The Valhalla Murders är från Island som börjar höras och synas allt mer då deras produktioner börjat överraska. Ambitiösa polisen Kata (Nína Dögg Filippusdottir) får ett ruggigt mord på sitt bord där en man blir brutalt mördad i hamnen och dessutom får sina ögon förstörda. Till sin hjälp får hon en manliga kollega som varit stationerad i Norge under många år p.g.a. familjeskäl. Spåren leder till ett nedlagt pojkhem vid namn Valhalla som 35 år tidigare fungerade som en anstalt för ”besvärliga” pojkar. Det är mörkt, rått och extremt beroendeframkallande.

Foto: HBO / FX.

Better Things (HBO)

Enda sedan jag först gjorde mig bekant med skådespelerskan Pamela Adlon i Californication har jag avgudat henne. Tillsammans med Louis CK (som ej är aktiv i produktionen längre efter #metoo) skapade hon serien Better Things, som är baserat på hennes liv som ensamstående mamma till tre döttrar och med en skådespelarkarriär som kunde varit bättre. Serien är en hyllning till kvinnor i allmänhet och till självständiga kvinnor i synnerhet med sin träffsäkra humor där Adlon tar upp dråpliga situationer med en blandning av kärlek och frustration över att försöka jonglera familjeliv med en haltande karriär i konkurrensens ojämställda och åldersfixerade Los Angeles.

Foto: FLX Television.

Sjölyckan (TV 4 och C More)

Jag har alltid varit en sucker för svenska humorserier, speciellt produktioner där Felix Herngren är inblandad. Handlingen utspelar sig under sommartid i Stockholms skärgård i Berndts (Hans Mosesson) hus. Varje sommar kommer hans barn Tomas (Henrik Schyffert) och Klara (Malin Cederblad) med respektive familjer för att semestra. Till er som delar gemensamma sommarställen med tjocka släkten förstår säkert att det inte bara är regnbågar och enhörningar, det blir lätt missförstånd och tjafs. Inte sedan Solsidan har man haft en humorelit likt denna samlad på ett ställe och det är riktigt roligt. Tycker faktiskt att säsong 2 som precis börjat är roligare än säsong 1 då alltid lika underhållande Marianne Mörck fått ett större utrymme i handlingen.

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.