Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Slapstick – mer än bara en paj i fejset

Från stumfilmens humorelit med Buster Keaton och Charlie Chaplin och senare komiker som Bröderna Marx, Helan och Halvan, Eric Sykes och Tommy Cooper (Plankan) till mer moderna aktörer som Rowan Atkinson och Jim Carrey fram till nutid. Det verkar som att slapstick som konstform ändå har goda möjligheter att överleva trots att nog en och annan i kultureliten ser vissa intellektuella problem att ta till sig den fysiska komiken. Att snubbla på bananskal är väl inget man kan förknippa med stor humor direkt. Men när de akademiska pojkarna i Monty Python i sin mycket utbildande sketch History of the Joke på ett noggrant och sedvanligt torrt sätt dissekerar denna konstart framstår det plötsligt mycket tydligt att alla måste älska slapstick, så är det bara. Till och med såna som läst Nobelprisvinnare innan de är kända. Att undvika lågvattenfars signerat Stefan och Krister är förstås fortsatt allmänt hälsosamt, lite elitism får man unna sig.

Avsaknaden av kvinnor i mitt namedroppande ovan är sorglig, men det speglar tyvärr den ojämlikhet som historiskt rått och råder inom filmvärlden. Som väl är flyttas positioner fram även här, men det går långsamt. En stor favorit på senare år är Melissa McCarthy som inte på något sätt bara är slapstick, men väldigt, väldigt bra på det.

Här nedan har jag valt ut några klassiska slapstickscener. Posta gärna era favoriter, det finns mycket roligt att skratta åt.

Airplane!

Flygkapten Rex Kramer (Robert Stack) är inte särskilt mottaglig för religiösa erbjudanden i den här scenen från Airplane! (Titta, vi flyger). Denna film banade väg för liknande slapstickhumor i exempelvis Polisskolan, Den Nakna Pistolen och en uppsjö parodier.

Kristen Wiig, Maya Rudolph, Melissa McCarthy m fl i Bridesmaids

Okej, det är möjligen under bältet nu, men matförgiftningsscenen i Bridesmaids är verkligen skitrolig. Från den första svettdroppen och mullret från magen till att allt öppnar sig. Hysteriskt bra.

Mongo i Blazing Saddles

En scen som hängt kvar på näthinnan ungefär lika starkt som fjärtscenen i samma film är när den beryktade kobojsaren Mongo kommer till stan i Blazing Saddles, eller Det våras för Sheriffen som den ju också är känd som. Stackars häst, det var ju inte den som sa något till Mongo heller.

Monty Python’s Flying Circus

Ännu ett stackars djur det går sådär för är the Norwegian Blue, papegojan som kunden (John Cleese) olyckligtvis köpt av den slipade försäljaren och butiksinnehavaren (Michael Palin). Att banka den döda fågeln i bänken gör den inte mer levande.

Gösta Ekman som Papphammar

I princip går det att välja vilken sketch som helst med Papphammar för att illustrera Gösta Ekmans mästerliga slapstick. I sketchen Ensam är stark testar han på det här med rullskridskor i vardagsrummet.

Jim Carrey i Ace Ventura

Jag avslutar listan med en kort scen från Ace Ventura och Jim Carrey, och skickar med en uppmaning att inte glömma det där med att borsta tänderna.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.