Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Will and Grace
Listor & Tips Serier & TV

Tips på lunchrast-serier i hemmajobbartider

Bilden överst i inlägget kommer från Will and Grace. © 2017 Universal Television.

Många är vi som jobbar hemifrån nuförtiden. Själv har jag inte satt min fot på min arbetsplats på snart ett år. Och eftersom mitt köksbord numera är mitt kontor så är mitt vardagsrum numera mitt matrum. En logisk effekt av detta blir därför: lunchrastserietittandet! Ett 20-30-minuters avsnitt om dagen av en lagom lätttittad serie, som man inte känner sig för frustrerad av att bara se i ett avsnitt åt gången. Ett perfekt sätt att bryta av dagen lite. Här är våra bästa tips på lunchrast-serier i hemmajobbartider. /Ingrid

INGRIDS TIPS

Will and Grace – Jag upptäckte Will and Grace först häromåret. Innan dess trodde jag att det bara var en vanlig menlös sitcom (blandade dessutom alltid ihop den med Dharma and Greg), men herregud så fel jag hade. Den är ju helt hilarious, och så långt från menlös man kan komma.

Bästa vännerna Will, som är gay, och Grace, som är straight, bor ihop och spenderar större delen av sin tid med vännerna Jack och Karen, som är både olidliga och underbara. Jag älskar karaktärerna, i stort sett alla avsnitt är jätteroliga, och det är otroligt många roliga gästskådisar (Woody Harrelson som Graces flummiga slackerpojkvän! Bobby Cannavale som Wills nerviga, handlotiontillverkande polispojkvän!) En extremt citatvänlig och gifvänlig serie dessutom. Finns på Viaplay.

Fresh off the boat – En ganska klassisk amerikansk familjesitcom, som ändå tar ut svängarna lite mer. Det handlar om den taiwanesisk-amerikanska familjen Huang som flyttar från Washington DC till Orlando på 90-talet, och försöker acklimatisera sig, både kulturellt och rent fysiskt. I början är serien berättad ur 12-årige sonen Eddies perspektiv (serien är löst baserad på den verkligen Eddie Huangs självbiografi), men sen blir det mer och mer en serie som handlar om alla familjemedlemmar, och deras bästa vänner grannarna Honey och Marvin (som spelas av Ray Wise, alltså Leland Palmer i Twin Peaks!). Mycket 90-talsreferenser och kulturkrockar blir det.

En sak som jag verkligen gillar med Fresh off the boat är hur avslappnat den skildrar vänskapen mellan familjen Huang och grannarna. Alla är liksom vänner med alla, och det är inget  konstigt om till exempel pappa Louis går på bio med grannen Honey. Otroligt skönt när vänskap mellan en man och en kvinna inte framställs som något konstigt och misstänkt.  Finns på Viaplay.

Fresh off the boat
Fresh off the boat. © 2019 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved.

The IT Crowd – Brittisk komediserie med Chris O’Dowd och Richard Ayoade som socialt inkompetenta (såklart) it-supportmedarbetare på ett stort kontorsföretag, där Katherine Parkinson råkar bli deras arbetsledare trots att hon kan absolut ingenting om IT. Manuset blir roligare och roligare för varje säsong. I säsong 2 dyker dessutom Matt Berry (vampyren Laszlo i What we do in the shadows) upp, och då blir allt bara ännu mer hilarious. Finns på Netflix. 

Peep Show – Om man vill gå ännu djupare i glåmig, mörk brittisk humor ska man kolla på Peep Show. Komediduon David Mitchell och Robert Webb spelar Mark och Jeremy, som bor ihop, är väldigt olika varandra och har en väldigt dysfunktionell vänskapsrelation. Mark är en socialt obekväm kontorskille som är besatt av sin kollega Sophie (Olivia Colman!) och Jeremy är en omogen arbetslös slacker som ser sig själv som musiker, och gör outhärdlig Prodigy-doftande musik.

Den intensivt brittiskt ångestladdade humorn är komplett med sunkiga miljöer och förstärks av att serien är filmad ur karaktärernas synvinklar, med deras innersta tankar som voiceoverröster. Skandalöst nog har Netflix tagit bort säsongerna av Peep Show som fanns där, så nu går det inte längre att se den på nåt enkelt sätt i Sverige. Bollocks! 

ANETTES TIPS

Modern Family – Det har strösslats priser över den här komediserien genom åren och det är ytterst välförtjänt. Den sista säsongen är lite ojämn, men emellanåt glimrar det till ordentligt. Det är så uppfriskande med serier där alla karaktärer är älskvärda trots att vissa av dem har en hel del brister. Roligast är det när de hamnar i triviala vardagssituationer som skulle kunna hända i vilken familj som helst. Personligen tycker jag att det är extra kul att följa Claire (Julie Bowen) och Gloria (Sofia Vergara), men det finns så många härliga familjemedlemmar att det egentligen är svårt att välja. Alla tillför något. Nu finns äntligen alla de 11 säsongerna på Netflix.  

Brooklyn Nine-Nine – 6 säsonger av denna pärla finns på Netflix! Jag avfärdade alltför länge denna skrattfest och trodde att serien inte skulle vara något för mig. Sen fick tonårssonen mig att börja titta och plötsligt var hela familjen fast. Det här är Feelgood när den är som bäst. Älskar! Gör inte samma misstag som mig! Karaktärerna är underbara och det fullkomligen kryllar av popkulturella referenser. Inte kunde jag ens i min vildaste fantasi föreställa mig att jag skulle bli sugen jobba på en polisstation i New York. Önskar mig ett nytt avsnitt per vecka livet ut – allt annat känns faktiskt outhärdligt. Finns som sagt på Netflix.

Never Have I Ever – En amerikansk komediserie om en tonårstjej som försöker bli populär i highschool samtidigt som hon brottas med sin indiska etnicitet. Tämligen oväntat så har den gamle tennislegendaren John McEnroe tilldelats en betydelsefull roll. Missade du serien då den hade premiär förra våren? Se den omedelbums! Så charmig och rolig. Och japp, det kommer en andra säsong. Finns på Netflix.

Emily in Paris – Höstens stora romcomserie, som de flesta älskare av denna genre troligtvis redan har hunnit se. En underbar verklighetsflykt i dessa pandemitider. Här kan du frossa i vackra miljöer, kläder och klichéer. Serien har fått kritik för att måla upp en stereotyp bild av fransmännen. Om det stämmer? Se och avgör själv. Även här kommer det en säsong till. Finns på Netflix.

THERESES TIPS

The Graham Norton show – Just nu är lättsamhet och humor egentligen det enda jag klarar av. När det mesta som är roligt i livet skalas bort och kvar är bara alla krav och plikter, så kommer Graham Norton som en skänk från ovan. På Youtube och Facebook kan man se de absolut roligaste klippen så det är perfekt att klämma in mellan möten, under lunchen eller innan läggdags.

Jag tycker att formatet är uppfriskande avslappnat, och gästerna blir personliga på ett sätt som jag inte har sett tidigare. Jag utmanar dig att se avsnitten när sir Patrick Stewart, sir Ian Mckellen och Hugh Jackman är där tillsammans, utan att skratta. Jag själv kan inte se mig mätt på vänskap så härligt hjärtlig som deras. Finns på Youtube och Facebook.

Bailey Sarian “Makeup and murder” – Bailey har verkligen hittat sin niche, hon filmar sig när hon sminkar sig, samtidigt som hon berättar om något spännande mordfall hon hört om. Avsnitten är runt 9 minuter, så alldeles perfekt att se när du bara har en kort stund till övers. Finns på Facebook.

Brooklyn Nine-Nine – Även jag vill tipsa om den här serien. Så otroligt smart och rolig att man har svårt att sluta efter bara något avsnitt, men det är perfekt längd på avsnitten om du vill se ett på lunchrasten. Andy Samberg är briljant (som vanligt), och med alla andra välskrivna karaktärerna är detta en av de bästa komediserierna jag någonsin sett. Finns på Netflix

Brooklyn Nine-Nine
Andy Samberg i Brooklyn Nine-Nine. Foto: John P. Fleenor/NBC | 2018 NBCUniversal Media, LLC

LINDMANS TIPS

För min del blir det ofta animerat när det skall slökollas, gärna ihop med någon trött snabblunch i soffan innan nästa möte börjar. Allt för att effektivisera vardagen. Helst skall det också vara något jag redan har sett så att jag inte känner att jag måste koncentrera mig på någon komplicerad storyline samtidigt som jag fiskar upp sushibitar ur sojan och kollar mailen i mobilen. Nej, det är samma animerade TV-magi som rullar varje år skulle jag säga, även om nya säsonger ibland tillkommer. Och så Seinfeld. Förstås. 

Archer – Jag har tappat räkningen vid det här laget men är säkert inne på tvåsiffrigt nu. Så många gånger har jag varvat Adam Reeds briljanta spionparodi och jag älskar den lika innerligt nu som när jag såg den för allra första gången.

Den cyniska orädda humorn, den snygga stilen, de popkulturella referenserna. Allt är verkligen spot-on i Archer även om de senaste säsongerna inte riktigt har kunnat leva upp till de första fyra. Att en sådan samling fullständigt avskyvärda personligheter kan leverera så mycket känslor med så enkla medel är inget annat än enastående. Finns på Netflix

BoJack Horseman – Vad kan jag säga som jag inte redan har surrat om i omgångar? Sex makalösa säsonger blev det. Inga dippar överhuvudtaget, inte en enda svag punkt kan jag erinra mig. Nej, serien om den avdankade Hollywood-kraken var verkligen ramstark rakt igenom. Ett berättande som enligt undertecknad saknar motstycke i genren. Tragisk och nedbrytande men samtidigt både varm och helt underbar.

BoJack Horseman var verkligen något i hästväg och det är en serie jag återkommer till varje gång livet känns tungt. Finns på Netflix. 

BoJack Horseman
BoJack Horseman. Bild: Netflix

Seinfeld – 173 avsnitt om ingenting. Och ändå handlar den om allt. Livet. Livet med soppa, en användarmanual, ett parkeringsgarage. Livet med sallad. Till största delen helt vardagliga saker. Bagateller men här finns även tyngd och allvar i form av kärleksproblem, död och existensiella grubblerier. Livets alla glädjeämnen och motgångar men oavsett om livet ifråga leker eller är fyllt av pinsamma misslyckanden så är det aldrig någonsin tråkigt.

Det finns så mycket djup och personlighet i Larry Davids och Jerry Seinfelds monumentala succé till skapelse att alla förmodligen kan se delar av sig själv i samtliga karaktärer. Det är dessutom den enda serien jag klarar av som har burkskratt. Bara en sån sak. Finns på Viaplay och Amazon Prime.

Seinfeld
Seinfeld. © 1992 Castle Rock Entertainment. All Rights Reserved.

CISSIS TIPS 

Sommaren med släkten – Det är skönt med serier man bara kan slänga ett trött öga på som inte kräver så mycket av hjärnkontoret. Igenkänningen är hög och det är roligt när tre olika familjer tillhörande samma släkt med sommarhus bredvid varandra ska samsas under några månader. Finns på Discovery Plus

Aldrig vuxen – Handlar om ett gäng vänner i Norge som försöker ta sig igenom vardagen med allt vad det innebär. De tycker det är förbannat trist att vara “vuxna” och ibland så brukar de inte bete sig så “vuxet” vilket blir väldigt underhållande. Finns på Discovery Plus

Schitt’s Creek – Dan och Eugene Levy (son och far i verkligheten och i serien) har skapat en riktigt rolig tv-serie som sopade rent på förra årets Emmy awards. Det var den sista säsongen och äntligen fick de det erkännande de förtjänar.

Det handlar om en rik familj från New York som förlorar allt då pappan gör en ruskigt dålig affär. Det enda de har kvar är ett litet motell i hålan Schitt’s creek. Roligast är Dan Levy och hans “mamma” i serien spelad av det komiska geniet Catherine O´Hara som har lite svårt att anpassa sig till livet på bonnvischan.  Finns på Cmore

Schitt's Creek
Schitt’s Creek. Bild: Cmore
Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.