Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Världsbokdagen – misslyckade filmatiseringar

Idag är det Världsbokdagen och jag tänkte passa på att tipsa om några filmer som verkligen misslyckats med att filmatisera sin litterära förlaga. De tillfällen där ni alltså inte kan se filmen istället för att läsa boken. Har ni egna tips är det bara att fylla på!

En sak som jag tycker ofta är orsaken till varför jag inte gillar filmatiseringar är när boken berättas i första person. Det finns inget snyggt sätt att berätta något filmat genom en persons egen uppfattning. Ibland kan det lösas genom att man får se samma scen från olika synvinklar, men det fungerar inte när det bara är en person som handlingen utgår ifrån.

 

Liftarens guide till galaxen

Jag älskade verkligen den här boken. Den var så rapp och rolig och hade Douglas Adams säregna sätt att böja på verkligheten. Jag gillar ju  Zooey Deschanel, Sam Rockwell och Martin Freeman så jag hade ganska höga hopp. Döm av min förvåning när filmatiseringen visade sig vara något av det sämsta jag sett. Jag har försökt läsa boken igen efter att jag sett filmen, men den är förstörd för mig nu. Det enda positiva är att Stephen Fry är berättarrösten och Alan Rickman är Marvin.

I am number four

Hittade detta citat om I am number four, som jag tycker summerar ganska väl vad jag tycker om den här filmatiseringen: ”THANKS BAY,YOU RUINED I AM NUMBER FOUR LIKE TRANSFORMERS. THANKS YOU EXPLOSIVE JERK.”. Med andra ord har Bay gjort vad Bay gör bäst, vilket är action action action och bytt ut en riktigt bra story för snygga skådisar och explosioner.

Eragon

Nu var jag lite yngre när jag läste denna, men jag tyckte att den var en helt ok skriven fantasy-bok, med välskrivna karaktärer och omgivningar. Särskilt om man räknar in att en tonåring skrivit böckerna. När filmen kom hade de tyvärr ändrat så mycket att jag knappt kände igen den. Hade inte huvudpersonen hetat Eragon hade jag knappt gissat att det var samma.

Time travelers wife

Okej, den här filmen är faktiskt jättebra. Det är bara när man har läst boken som filmen bleknar. De har olika berättarstilar och det gör att filmen är mer ett klassiskt kärleksdrama medan boken är en episk kärlekshistoria berättad på ett unikt sätt, där vi får följa Claire och Henry var för sig i olika åldrar och år i takt med att Henry hoppar fram och tillbaka i tiden. Det funkar helt enkelt inte lika bra på film.

Boktjuven

Här, precis som i många andra på den här listan är det just berättarstilen som förstörs vid filmatiseringen. Boken är så fantastiskt vackert uppbyggd med Döden som berättare och där boken skildrar de gånger han stött på Leisel innan hon faktiskt dör och hamnar hos honom på riktigt. Hur hon fångat hans intresse trots att han sett allt från tidernas begynnelse. I filmen försvinner Döden och vi får endast följa Leisel genom en del av sitt liv i ett krigshärjat Europa under andra världskriget och hennes nyfunna kärlek till böcker.

I boken berättar Döden bland annat om hur han mötte de döda i koncentrationslägren och bar dem varsamt en efter en till efterlivet. Han var en så stor del av den boken, så att inte ha med honom alls var en stor miss och själva hjärtat i berättelsen försvann.

Ender’s game

Boken Ender’s game är riktigt bra, men i filmatiseringen har det verkligen tappat allt som var bra med boken och istället fyllt på med massa onödigt trams. De hade ju ett vinnande koncept, varför frångå det så mycket att man knappt känner igen sig.

Jurtjyrkogården

Att ta en av Stephen Kings allra läskigaste historier, som också redan gjorts till en rätt bra skräckfilm, och sedan leverera halvhjärtat känns nästan som en hädelse. Ska man göra om något som inte var trasigt från första början så ska man väl åtminstone göra det bättre.

Phantoms

Att Dean Koontz kan göra spänning på hög nivå kan de flesta av oss komma överens om, och i Phantoms fick han verkligen till det. Onyanserats egen Cissi vågade knappt släcka lampan efter att hon läst den boken. Och för att citera henne om vad i den här filmatiseringen som var så dåligt: ”ALLT!”. De har helt tappat den kusliga stämningen, och utan den faller lite hela hjärtat i produktionen.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.