Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Vi har ingen lokal ju

De flesta börjar få kläm på att 4 oktober är Kanelbullens dag, men en dag som bör vara mer okänd för någorlunda normala människor är Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor som infaller just idag. Instiftat av FN så det finns säkert ett mycket lovvärt syfte med denna dag, men oavsett tar jag chansen och gör en säkert inte lika viktig Måndagslista av det. Här är några filmer som ni kan titta som har med boende och byggnation att göra. Ett galet brett ämne så ös på med era egna förslag.

Local Hero

När det stora oljebolaget vill köpa en hel skotsk by för att bygga raffinaderier där istället skickar de dit en medlare för att för förhandla med invånarna. Några i byn är rätt trötta på livet där, och kan tänka sig att sälja, men såklart finns det ett egensinnigt original i samhället som vägrar sälja sin strandbit. Och medlaren börjar gilla byn mer och mer dessutom. Ikoniskt soundtrack av Mark Knopfler.

Liftarens Guide till Galaxen

Det måste vara jättejobbigt att vakna upp bara för att bli informerad att ens hus precis ska rivas ner till grunden. Så börjar ju Arthur Dents torsdag och efter det får han fundera lite på var han ska bo istället, om Jorden verkligen är en bra plats nu när en intergalaktisk motorväg ska gå rätt där och meningen med livet i allmänhet.

Bron över floden Kwai

Det visslas och byggs en bro i den här krigsklassikern där brittiska styrkor i fångenskap bygger en järnvägsbro till fienden Japan. Översten och hedersknyffeln (Alec Guinness) skulle aldrig få för sig att bygga ett hafsverk till bro, trots att den är till motståndarsidan, men sällan att officerare ska bemöda sig med fysiskt arbete. Det går verkligen inte för sig, och för det får han sitta i en bur i stekhet sol jättelänge.

Locke

Byggförmannen Ivan Locke (Tom Hardy) upplever en mycket intensiv bilfärd där han under hela filmens 90 minuter i bilen via telefon rattar ett stort betongprojekt, avslöjar otrohet för sin fru, får sparken men fortsätter att ringa jobbsamtal ändå, får prata med sina tonårssöner om fotboll och relationer, hela tiden på väg till sin gravida kollega på BB som är på gång att föda resultatet av deras engångsligg.

Utvandrarna och Nybyggarna

Karl-Oskar och Kristina och andra smålänningar får nog av svensk misär och byter den mer eller mindre mot amerikansk dito istället. Att utvandra till Amerika blir ingen dröm för alla, men för de som överlever resan över Atlanten, indianer, gassande sol och allmänt vansinne kan med hårt slit bygga upp en hygglig tillvaro i det nya landet. Episk immigrantsaga.

The Martian

Att kolonisera rymden verkar vara en smart idé med tanke på hur vi behandlar den planet vi bor på nu. Nästa lämpliga planet för oss människor att skövla verkar bli Mars, och här testas det ju bland annat att odla potatis till Thanksgiving. Och funkar det är ju minst halva utmaningen avklarad.

Lorry – Ingen lokal

Och för att knyta ihop till denna listas rubrik; många av oss kommer säkert ihåg denna odödliga sketch där Nisse ”Butcho” Näslund mycket elegant förklarar att orsaken till att ungdomarna ställer till med så mycket problem i samhället helt enkelt beror på lokalbrist.

Ni kan se sketchen ca 21 minuter in här.

 

Foton: 20th Century Fox och Columbia Pictures

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.