Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

10 filmer till Jul

Då var det da’n före doppareda’n och ”snön lyser vit på taken” som Viktor Rydberg en gång så vackert skrev. Själv skulle jag föredra att ligga på en söderhavsö i tropisk värme och smutta på en fruktig paraplydrink, men pengar växer som bekant inte på träd. Vad är då näst bäst i denna bistra vinterkyla om inte att kura ihop sig framför Tv-n och mysa under en filt till en god film? Inte mycket! Så därför kommer här en lista (utan inbördes rankning) över dom 10 bästa filmerna med jultema.

1. Bad Santa

Billy Bob Thornton som nedsupen och omoralisk köpcentrum-tomte sätter brudar där bak och pissar ner sig, får ett underligt förhållande med smått efterbliven pojke och bli kär i mamman från Gilmore Girls. Fruktansvärt roligt och tragiskt på samma gång.

2. Elf

Will Ferrell som adopterad tomtenisse ger sig av till New York för att hitta sin biologiska far och det bäddar för extrema kulturkrockar. Ferrells barnsliga och naiva finlir är underbart i denna moderna julsaga.

3. Ett Päron till Farsa Firar Jul

Chevy Chase kommer alltid att vara bäst som ”ett päron till farsa” och bättre än så här blir det inte när den planerade familjejulen går från katastrof till katastrof. En mycket pressad Clark Griswold stressar, snubblar och flippar sig i genom denna sköna 80-talskomedi.

4. Gremlins

Söta små lurvisar förvandlas på grund av misskötsel till fjälliga små monster som löper amok i den lilla julpyntade staden. Joe Dantes skräckkomedi är en given klassiker.

5. Tomten är Far till Alla Barnen

En av Sveriges bästa komedier, mycket tack vare den fantastiska ensemblen men också ett väldigt habilt manus av Monika Rolfner som bara försvann efter denna succé. En av Peter Habers absolut bästa rollprestationer som pressad plastpappa.

6. The Nightmare Before Christmas

Tim Burtons musikaliska julsaga är magisk och Danny Elfmans musik är lika förtrollande som trallvänlig. En otroligt vacker film som utnyttjar dockanimationen till sitt yttersta och som berör på många plan. Komik, tragik, romantik och musik i en fantastisk blandning.

7. Scrooged

En modern tolkning av Charles Dickens klassiska ”A Christmas Carol” med en cynisk och bitter Bill Murray i huvudrollen, det vill säga precis som Bill Murray ska vara. Nog sagt! Se!

8. Polarexpressen

Robert Zemeckis datoranimerade juläventyr är en hjärtvärmande historia om barnasinnets julatro, den digitala tekniken har väl lidit lite av tidens tand men det är lätt att bortse från när vi får följa med på en riktigt hisnande resa till tomteland.

9. Jack Frost

Seriemördare på väg till sin avrättning blir muterad till mordisk snögubbe i denna b-skräckis. En av världshistoriens sjukaste premisser men även om manusförfattarna troligtvis rökte på så är det inget ni behöver göra för att underhållas av denna film.

10. Grinchen

Precis som i ”The Mask” så kommer här Jim Carreys extrema överspel till sin rätt, han morrar, gurglar, gnyr och vrålar sig i genom denna fina saga om en julälskande stad som hamnar i den julhatande grinchens klor. Välgjord familjefilm som värmer både små och stora hjärtan.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.