Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

4K – för att upplösning spelar roll

Det här blir inte min roligaste artikel för Onyanserat, det kan jag säga med en gång men ni vet hur det är, man kan inte bara göra kul grejer i livet. Ibland måste man faktiskt bita i det berömda sura äpplet och skriva en lång och pisstråkig text om teknik. Upprinnelsen till det här beslutet är tudelad, dels har Apple precis släppt en ny Apple-TV med stöd för 4K och sällar sig därmed till skaran företag som erbjuder framtidens TV och dels får jag så förbannat många frågor om vilken TV man skall köpa. ”Hej! Du recenserar ju film så du borde veta, vilken TV skall vi köpa?” ”Ja men asså det beror ju helt och hållet på; vilka förväntningar har ni på kvalitet, vilka förutsättningar har ni? Ekonomi? Yta? etcetera etcetera” Allt för att ducka för frågan med det oerhört breda svaret. Nå, de flesta väljer att uppgradera om man ändå skall byta burk men det där är ju så vansinnigt olika från person till person, hur man upplever skillnaden. Går man från tjock-TV direkt till 4K så finns möjligheten att man ramlar av stolen i extas men gör man den mindre uppgraderingen från Full HD till 4K kommer kanske inte ens världsbild att förändras så där extremt mycket. Så vad besitter jag då för kunskap som gör mig lämpad att lämna råd i ämnet? Well, jag är kanske inte någon expert per se men genom ett gediget teknikintresse, både arbete och privat får man ändå säga att jag har rätt skaplig koll på grejerna. Jag har dessutom tappat räkningen på hur många gånger jag dreglat besinningslöst över löjligt högupplösta hajar och ljuvligt kontrastrika pastasnäckor i Chef’s Table och Planet Earth, vilket givetvis måste läggas på pluskontot.

Full HD vs. 4K

Men vi kan väl börja med att bena ut begreppen, det är nämligen uppenbart att rätt många inte vet vad 4K är. Det är faktiskt inte helt ovanligt att man precis börjat vänja sig vid Full HD-kvalitet med dess klara färger och skarpa bild men det finns som bekant en ny tupp i hönsgården, 4K och om du trodde att Full HD kunde ståta med många pixlar så har du inte sett något än. 4K, även kallat Ultra HD eller UHD) har fyra gånger fler pixlar än Full HD. Och vad sjutton skall jag med det till kanske du undrar då? Det finns en teknisk förklaring med vertikala kolumner och horisontella rader och som innefattar mer tekniskt mumbojumbo än du vill och orkar läsa på en filmblogg och det finns en ytterst enkel lekmannaförklaring. Ju fler pixlar, desto högre bildkvalitet. Bildkvalitet som i detta fallet innebär en bättre skärpa, klarare färger och mer detaljrikedom. Detta är extra tydligt när du väljer en TV på 55 tum och uppåt. Men om vi skall bli lite tekniska ändå och rabbla lite specar, bara för att täcka in även den klungan av intressenter så har en 4K-TV en upplösning på minst 3840 x 2160 och för att sätta det i perspektiv har en TV med Full HD endast 1920 x 1080 och i pixelväg rockar en 4K hela 8 miljoner pixlar, att jämföra med 2 miljoner för Full HD.

”Alright, det låter ju bra men kommer jag verkligen att se någon skillnad?” Det är en vanlig och högst befogad fråga. Återigen, det beror givetvis på förutsättningar och förväntningar. Tittar du bara på gamla tecknade Disneyrullar på en tjock-TV och med VHS-bandare i dag så kommer du inte att se någon större skillnad bortsett från storleken, förmodligen blir det till och med något sämre eftersom moderna TV-paneler inte är gjorda för lågupplöst material, även om 4K är bättre på det än Full HD men har du planer på att se Deadpool på en UHD-BD (Ultra HD BluRay) så kan jag garantera att du kommer att häpna över kvallen. Som sagt, det spelar en stor roll vad du går ifrån. När många valde att gå från tjock-TV till platt-TV så gick man inte bara upp rejält i upplösning utan även i skärmstorlek. Att gå från 28 tum till 42 var ett stort steg och det påverkade givetvis också helhetsupplevelsen.

Ryan Reynolds är ännu coolare i 4K

En annan vanlig fråga är hur nära skall man egentligen sitta? En av många fördelar med 4K är att du inte längre behöver sitta en halv kilometer bort från burken för att slippa glo på stora lysande pixlar. Tvärtom, blir upplevelsen bättre när du sitter nära. En TV med 4K är lika skarp på en meters avstånd som på långt.

Följer du teknikbloggar så har du säkert också sett att det redan finns 8K. Borde man inte köpa en TV med stöd för det då när man ändå är igång liksom? Visst, har du ett antal miljoner att spendera på en gigantisk setup som inte kan erbjuda något kommersiellt innehåll så go ahead. Nej, 8K är än så länge enbart för biografer och med 32 miljoner pixlar behöver du ha en duktigt stor skärm och en ännu större plånka så det är bara att glömma. Det är dock inte särskilt långt borta. På CES i år visade Sharp upp sin 85-tummare för 150 000 Dollar och enligt uppgifter kommer OS i Tokyo 2020 att sändas i 8K-format. Hur snabbt det blir verklighet för vanliga dödliga hänger helt enkelt på hur snabbt man kan anpassa priserna. Någonstans runt 2018 och 2020 skall det i alla fall gå att köpa skärmar med stöd för 8K men vad de kommer att kosta är som sagt var ännu oklart.

 

 

Din för en mille

Så vad säger att UHD inte är ”det nya 3D” då? Och för att klargöra för alla som inte hängt med i TV-kriget så är 3D i TV-format numera mer eller mindre dött. TV-tillverkarna har inte längre 3D-stöd i sina nya modeller och frågan är hur länge till formatet hänger i på biograferna då filmer utan 3D i regel säljer bättre nu när nyhetens behag har lagt sig och publiken inser att bildkvaliteten inte gynnas av 3D, snarare tvärtom. Dessutom är det väl i ärlighetens namn ingen hit att sitta varken på bio eller hemma i soffan med ett par ohyggligt fula och ofta rejält obekväma glajjor på sig. Nå, för det första ger UHD bevisat en markant bättre filmupplevelse med få nackdelar och med en prislapp som inte skrämmer någon, för det andra hakar inte bara de stora filmbolagen på trenden utan även streamingtjänsterna, där Netflix helt klart leder racet med ett rätt gediget utbud av exklusiva produktioner i 4K. Att Apples nätbutik, iTunes nu släpper titlar i 4K är ett kraftfullt statement, 4K är formatet som gäller och då har jag inte ens nämnt att både Sony och Microsoft har spelkonsoller med stöd för UHD, även om Playstation 4 Pro inte är riktig 4K utan en uppskalad variant. På PC-sidan har 4K varit med i matchen länge nu och med sjunkande komponentpriser kommer garanterat fler att uppgradera även här. Dessutom ser foton i 4K helt fantastiska ut.

Så bör man köpa en 4K-TV redan nu eller skall man vänta? Man kan väl bryta ner det genom att säga så här. Visst, man kan alltid vänta och det kommer alltid att komma nya modeller och ny teknik men är man i ett skede där man måste byta TV och då har bestämt sig för en TV på 55 tum eller mer så skall man absolut köpa en med 4K, och om plånboken tillåter, gärna med OLED-teknik. Med OLED framställer varje pixel sin egen färg och ljus vilket innebär att det svarta blir helt svart och färgerna får en helt otrolig kontrast. Eftersträvar man den mest verklighetstrogna bilden är det OLED som är grejen. Alla marknadsledande märken lägger allt krut på 4K och formatet kallas redan den nya standarden med mängder av innehåll på väg. Skall du dock köpa en mindre TV för, säg sovrummet eller köket så spelar det ingen större roll. Skillnaden blir inte särskilt stor på en mindre bildyta. Det är sagt att även detta kommer att förändras i framtiden men som det är just nu är det stor TV, hög upplösning som gäller.

Och kom ihåg, det finns inga genvägar fram till den perfekta bilden.

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."