Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

5 stjärnor som kunde blivit Superman

Ashton1

Laddad inför Man of Steel? Zack Snyders efterlängtade reboot av Superman med Henry Cavill i huvudrollen hade en stark premiärhelg med närmare 200 miljoner dollar inspelade världen över men det kunde faktiskt ha sett helt annorlunda ut.

Så innan du går och ser Cavill försöka sig på att porträttera Jor-Els son och samtidigt bryta den förbannelse som sägs vila över rollen, tänkte jag att vi skulle ta en liten titt på vilka andra dudes som faktiskt nästan blev trikåhjältar. Vissa förslag är mer överraskande och kanske rent av skrämmande än andra.

Superman the Movie- 1978 – Robert Redford

Ja, som alla vet var det ju Christopher Reeve som blev Superman med hela världen år 1978 men faktum är att det länge såg ut att bli Robert Redford. Redford som var the shit i Hollywood på den tiden ledde racet före Clintan och James Caan. Till slut bestämde dock regissören Richard Donner att han inte ville ha någon superstjärna. Han ville ha ett nytt ansikte och Christopher Reeve fick rollen, trots kraftig undervikt och fel hårfärg. Som Lex Luthor var Paul Newman på tapeten men även han var för känd och blev nekad rollen. Redford och Newman, rätt skön duo ändå om ni frågar mig.

Red

Superman Lives – nedlagd- Nicolas Cage

Här kommer kanske den märkligaste konstellationen av dem alla och den föll faktiskt på målsnöret. 1998 ville Tim Burton göra Superman Lives med ingen annan än Nicolas Cage i huvudrollen. Cage som är ett stor fan av superhjältar, ägare av första utgåvan av Action Comics, har en son döpt till Kal-El och en specialgjord dräkt var givetvis eld och lågor. Han skulle äntligen få slänga på sig trikåerna och banka skiten ur superskurkar. I detta fallet Braniac, en roll som skulle spelas av Tim Allen. Lägg sedan till Chris Rock som Jimmy Olsen, en flock jättespindlar, stridstränade isbjörnar och en en homosexuell robot och ni förstår att det förmodligen hade spårat totalt. Projektet föll till sist eftersom kostnaderna drog iväg men Burton och manusförfattaren Kevin Smith övergav aldrig sitt stöd för Nic som The Great American Hero. Burton förklarade att en Cage i huvudrollen skulle innebära att ingen skulle känna igen Clark Kent som Superman eftersom han fysiskt hade möjligheten att förändra sin persona. Vad gubbarna rökte har jag ingen aning om men att Superman Lives helt klart hade potentialen att bli tidernas sämsta superhjältefilm är det väl få som tvivlar på. Ett par år efteråt sålde Cage hela sin Supermansamling på auktion.

Cage1

Superman Returns – 2006 – Will Smith

Så sent som 2006 blev Will Smith erbjuden rollen som Superman i Bryan Singers Superman Returns tillsammans med Claire Danes som Lois Lane. Han tackade dock nej eftersom han redan gjort en superhjältefilm, Jim West i kalkonrullen Wild Wild West. ”You can’t be messing up white people’s heroes in Hollywood. If you mess up white people’s heroes in Hollywood, you’ll never work in this town again!” var Smiths förklaring och rollen kneps istället av Brandon Routh.

Will1

Superman vs. Batman – nedlagd – Jude Law

Men redan 2002 fanns det långt gångna planer på att reboota serien och starta om den med en helt ny twist. Akiva Goldsman tog över manusförfattandet från J.J. Abrams och med Wolfgang Peterson som regissör skulle världen nu få dubbelt upp av superhjältar. Plotten var ungefär så här: Clark Kent sitter hemma och deppar över sin skilsmässa från Lois Lane. Han är bundis med Bruce Wayne och var också best man på hans bröllop. Frugan blir dock dödad av den ständigt gäckande Jokern och Bruce tvingas dra på sig dräkten en sista gång. Han skyller mordet på Superman och de är nu dödsfiender och måste slåss mot varandra samtidigt som Lex Luthor och Jokern ställer till med allsköns jävelskap. Här ville Petersen ha Matt Damon till någon av rollerna. Han hade blivit djupt inspirerad av Tobey Maguire i Spiderman och ville ha någon som kunde agera och ge liv och djup åt karaktären. Även James Franco och Paul Walker var uppe för diskussion och att just Paul Walker är en kille som kan ge djup åt vilken karaktär som helst, det har väl knappast undgått någon. Istället bekräftades Colin Farrell som Batman och det såg länge ut att bli Jude Law i den andra ringhörnan, en annan stor serietidningsfantast men han gillade inte kontraktet och hoppade av.

Hur som helst, det hade kunnat bli en bra fight men projektet lades ner. Dock syns den tilltänkta filmaffischen faktiskt i öppningsscenen av Goldsmans I Am Legend, med tidigare nämnda Will Smith i huvudrollen.

Batsup1

Superman Flyby – nedlagd – Ashton Kutcher

I juli samma år lämnade J.J. Abrams in sitt nästa manus, manuset till Superman Flyby, bara titeln får en ju att börja kippa efter andan och det här skulle bli en riktigt rörig historia med många svängar innan man gjorde det enda rätta och lade ner skiten . Brett Ratner skulle regissera och som superhjälte ville han ha Josh Hartnett men det var svårt att övertyga heta namn att hoppa på rollen eftersom det krävdes av dem att man ställer upp när det är dags för uppföljare. Ratner berättade för dem om konsekvenserna att spela Superman. ”Du lever som karaktären i 10 år eftersom jag planerar att göra totalt tre filmer om superhjälten.”  Detta lockade inte det unga stjärnskottet som inte var supersugen på att binda upp sig i ett helt decennium. Hartnett blev erbjuden skapliga 100 miljoner dollar men tackade alltså ändå nej. Istället provfilmade Ashton Kutcher för rollen och han var klart intresserad och om han bara hade lyckats klämma in aktiviteten i sitt fullspäckade schema, han hade fullt upp med That 70′ s Show då, så hade det mycket väl kunnat vara Kutcher som flög fram över Metropolis även idag. Något som faktiskt också betyder att vi aldrig hade behövt se honom i 2 1/2 men, bara en sådan sak men det körde som sagt var ihop sig och Ratner avgick.

Istället tog McG över och han hade en vision om att göra filmen med en ung okänd Superman men med Johnny Depp som Lex Luthor och Scarlett Johansson som Lois Lane men inte heller McG lyckades knyta till sig några stora namn. Han fick se sig besegrad och tvingades avgå även han. Resultatet blev istället Singers Superman Returns hela fyra år senare. Ett av de unga okända namnen som var uppe för diskussion var förresten Henry Cavill som alltså nu, 10 år senare ikläder sig rollen som the Man of Steel. Så kan det gå.

 Man of Steel går upp på svenska biografer 26 juni och här är senaste trailern för de som har missat den

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."