Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Allhelgonaspecial

img_4147

Nu i helgen är det allhelgona. En helg då man minns och hedrar de som lämnat oss. Vi tänder ljus och besöker gravar. Kanske myser vi sedan ner oss i soffan med de vi håller kära och ser en film som får oss att känna lite extra. Här kommer våra tips för filmer att se en helg som denna, och vi har något för alla smaker.

THERESES TIPS

extremely-loud-and-incredibly-close-1280

Extremely loud and incredibly close: En film om bandet mellan en far och sin son. Under 9/11 dör fadern tragiskt och sonen gör allt för att hålla minnet av sin far vid liv. I deras relation var äventyr och upptäckt en stor del, så sonen beger sig ut på ett sista äventyr för att fortsätta vara nära sin far. Genom resans gång får vi stöta på flera av New Yorks speciella karaktärer och ingen går hem oberörd. Den här filmen har fått delade recensioner, men den är snygg, välberättad och passar perfekt en helg som denna.

EMBLAS TIPS

river
Fina (och spännande) serien River.

P.S I Love You: En film som fått betydligt mindre uppmärksamhet än den förtjänar är fina P.S I love you, med bland andra Hilary Swank och Gerard Butler. När Hollys man dör vänds hela livet upp och ner och sorgen vet inga gränser. Men det visar sig snabbt att mannen, Gerry, inte har tänkt lämna henne åt sitt öde. Här och där hittar Holly små meddelanden från Gerry som ser till att hon tar sig vidare efter hans bortgång. Medan jag skriver detta och minns filmen får jag fasen tårar i ögonen. Det här är en magiskt fin film som alla borde se.

River: TV-serien River, med allas vår Stellan Skarsgård och briljanta Nicola Walker, kanske verkar vara your average brittiska deckare, men jag ser det som huvudkaraktärernas drivs framåt. I grunden är det ju en fantastisk film om vänskap, saknad och sorg. Det avslöjas ju ganska fort i serien att John Rivers poliskollega Stevie är död och att det bara är han som ser henne. Slutscenen kan få mig att känna rys över hela kroppen när som helst.

EDUARDOS TIPS

casper-can-i-keep-you

Casper the friendly ghost: Den här filmen var verkligen the shit runt mitten på 90-talet. Som så mycket annat runt den eran så har kanske inte Casper åldrats med någon större värdighet men vad spelar det för roll när 90 % av alla på jorden verkade besatta av Casper när det begav sig.

Casper var en av de första (den första?) filmen som innehöll en karaktär som var helt gjord med CGI – vilket var ganska coolt för tiden. Nu ser vi det hända i var och varannan rulle med fortfarande ganska varierande resultat.

Men vad var det som var så coolt med ett blått spöke med babyfett kvar?

Spöket Casper bor i ett hus med sina tre spökfarbröder och en dag kommer en ny ägarinnan som vill köra ut dom. Trubbel såklart och hela filmen är egentligen lite mörkare törnrosa med en twist med folk som dör och spöken som vill människor igen. Lite mörkt även för en barnfilm på 90-talet. Casper blir kär i en människotjej men det kan aldrig bli dom pga icke-materia och materia är inte superkul kombi alltid.

När filmen börjar sjunga på sista rutan och Casper gett upp sin enda chans att bli människa för att rädda sin tjejs pappa så får han en mänsklig kropp under några få timmar och dansar då med sin nya kärlek. Dansen är väl urtypen av alla högstadiediscon som funnits och när Casper säger ”Can I keep you?” Så är det faktiskt riktigt fint. Alla fick en liten tår i ögat men eftersom 90-talet var en hemsk tid så får inte Casper förbli människa utan återgår till spökform och ingen riktigt lycka uppstår.

Casper fick aldrig en uppföljare och vi lever än idag med tron om att han aldrig blev riktigt lycklig. Fint spöke till trots.

ADRIANNAS TIPS

Les Revenants

Les Revenants: Franska dramaserien Les Revenants från 2012 är kuslig kvalitet ut i spökfingerspetsarna. Serien är suggestiv, mystisk spänning som aldrig riktigt ger dig alla svaren men ändå kittlar med tillräckligt mycket för att hålla dig på tårna. Handlingen bygger på den obehagliga premissen att ett antal unga invånare i en franska alpstad plötsligt återvänder till sina hem och familjer – trots att de själva varit döda i flera år. Mer än så behöver man egentligen inte veta, utöver att detta inte bör missas.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.