Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Anna Eborns debutfilm visas i Venedig

PINE RIDGE 9

Dokumentärfilmaren Anna Eborn långfilmsdebuterar på självaste Venedigs Filmfestival – med en film om de unga invånarna i Pine Ridge-reservatet i South Dakota. Hon har gjort sin film i Danmark, så de flesta svenska medier verkar ha missat svenskkopplingen här – men Anna kommer från Grundsund i Bohuslän (det vill säga mina hemtrakter, och vi är också gamla vänner).

Anna har arbetat i Köpenhamn de senaste 7 åren och det är också där hon producerat sin film Pine Ridge. Nu pluggar hon på dokumentärlinjen på Stockholms Dramatiska Högskola. Ttidigare har hon gjort filmerna The Brazilian (16 minuter) och Baba (29 minuter), som båda hade premiär på Göteborgs Filmfestival – men Pine Ridge är alltså långfilmsdebuten.

Anna, kan du berätta lite om din film Pine Ridge?

– Pine Ridge består av en serie scener med unga invånare i Pine Ridge Reservation i South Dakota, USA. Jag har arbetat på filmen i två år tillsammans med min producent Katja Adomeit.

Varför ville du göra just denna film, vad var det som fångade dig?

– Det var första resan till reservatet. Jag började se filmen överallt när jag var där och jag längtade tillbaka så fort jag kommit hem. Människorna jag mötte gjorde starkt intryck på mig. Strukturellt och socialt är samhället i fullt kaos, men Pine Ridge kan samtidigt vara den vackraste platsen. Ena stunden är det 40 grader varmt och stark sol, en timma senare full åskstorm. Platsen är intensiv på så många plan, politiskt och historiskt. Men framför allt behöver reservatet uppmärksamhet då det har USAs högsta självmordsstatistik bland unga. Att rikta uppmärksamheten till en ännu ohörd röst eller förbisedd plats, är ett lika stort motiv för mig som att utforska filmen som en konstart om livet och tiden.

Och hur känns det nu att få filmen visad på Venedigs filmfestival? Vad tror du att det betyder för filmen?

– För en indiefilm i mitt tempo är det av största betydelse att den får ett liv på festivalerna. Jag är otroligt spänd på att träffa de i juryn som sett min film. Pine Ridge är trots allt långt ifrån uppbyggd med ett klassiskt narrativ. Det är en modig jury på Venedig i år som har valt min film. Men det bästa är nog att de medverkande i min film inte heter Sandra Bullock och George Clooney utan Kassel Sky Little och Cassandra Warrior. Det gör mig stolt.

Pine Ridge får premiär på Venedigs Filmfestival 28 augusti till 7 september

http://www.pineridgefilm.com/

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.