Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

För en lite mer onyanserad påsk

TLF1

Påsken är Jesu tid men tack vare tyskarna är den också harens tid. I folkhemmen rullar gamla filmer som vi numera förknippar med högtiden påsk. Ben-Hur, Passion of the Christ, The Greatest Story Ever Told och Jesus Christ Superstar. Bra filmer överlag men i år uppmanar vi till att vidga vyerna och istället välkomna gnagaren in i våra liv. Onyanserat har tagit en titt på filmer med harar och kaniner (same shit, different name) i fokus.

Harvey: James Stewart spelar en lågmäld, mild och allmänt trivsam man som råkar bli vän med en osynlig kanin i människostorlek. Det här är en charmig, rolig och provocerande film som aldrig blir högtravande. Trots att läget är pressat så är det ingen som går omkring och tycker synd om sig själv eller söker sympati. Om något så är det synd om världen.

Och på tal om stora kaniner…

Donnie Darko: En kultklassiker som väl knappast behöver någon längre introduktion. Richard Kelly’s märkliga drama om den plågade tonåringen Donnie Darko har vunnit miljoner indiehjärtan världen över och gjorde Jake Gyllenhaal till stjärna över en natt. Den surrealistiska scenen där Donnie interagerar med Frank i spegeln är både vacker och läskig på en gång.


Den långa flykten:  John Hurt gör rösten till Hassel, huvudrollsinnehavaren i filmatiseringen av den klassiska boken, som mest av allt är en lysande och skrämmande samhällsskildring. Alla vi stackare som växte upp under den här eran känner igen allt det hemska från det som av någon outgrundlig anledning blev en barnbok. ”Boken är ju oerhört brutal!” ”Men det är ju fluffiga kaniner i” ”Ok, det är en barnbok!” Den långa flykten är hur som helst förmodligen tidernas mest våldsamma och sorgliga animerade film och den slutliga uppgörelsen mellan goda och onda kaniner är ren och skär skräck.


Alice i Underlandet: Det har gjorts otaliga filmatiseringar av Lewis Carroll’s saga. Allt från Steampunk till japanska animetolkningar. Mest lättillgänglig och aktuell är kanske ändå Tim Burton’s hyllning till boken som influerat honom under hans karriär. Dessutom innehåller den Paul Whitehouse som ”March Hare”, filmens absoluta behållning.


Farlig Förbindelse: Kaninen i sig spelar kanske inte den största rollen i Adrian Lyne’s psykologiska thriller från 1987 men alla minns vi med fasa scenen där Glenn Close överraskar sitt gifta one night stand med kokt kanin till middag.

Monty Python and the Holy Grail: Den ultimata påskrullen innehåller både religion och gnagare. En av tidernas mest idiotiska och roliga komedier har gett oss guldkorn som ”The Knights who says Ni” och påsken till ära, ”Killer Rabbit from Caerbannog” Bättre än så här blir det knappast.

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."