Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Är Hollywood konkursmässigt?

Ge mig pengarna. Alla pengarna!

Harry Potter 5 drar in 6.5 miljarder kronor. Ändå gör den 1,1 miljard kronor i förlust. Hur kan det vara möjligt? Är det på grund av skamlös fildelning mellan hänsynslösa lajvare? Beror det på ohämmad kommers på sädiga bakgator i Bangkok? Eller är det rentav så att Warner Bros bankvalv fått ett nattligt besök av Danny Ocean och hans kumpaner?

Ingalunda.

Det handlar om extremt kreativ bokföring. Eller kriminellt beteende om du så vill. Deadline.com har kommit över ett dokument som visar hur räkenskaperna har gått till, och det är mycket intressant läsning.

Extremt förenklat går det till så här; varje filmprojekt som startas betraktas som ett eget bolag och moderbolaget, i det här fallet Warner Brothers, fakturerar produktionen, i det här fallet Harry Potter 5, för alla utgifter. I en sån här låtsasekonomi kan ju saker och ting kosta hur mycket som helst och det är extremt snårigt för jurister och revisorer att få rätsida på alla kostnader och fakturor.

Det här ju egentligen ingen nyhet, så här har samtliga studios i Hollywood gjort i åratal, men det är ju alltid intressant att se det svart på vitt. Notera gärna posten på rad nio i dokumentet: ”Video Cassettes”.

Det ger ju om inte annat en indikation hur länge den här charaden har pågått.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".