Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Årets bästa & sämsta 2010 – Alexander

BÄSTA FILM:

Bästa Film 2010

1. Inception

Årets kanske mest hypade film men det gör det inte desto mindre till ett stycke filmiskt mästerverk. Välskriven, välspelad och välproducerad actionthriller som vrider och vänder ut-och-in på hjärnan såväl som ögat. Christopher Nolan visar ännu en gång vart skåpet ska stå! Årets mästerverk!

2. Monsters

Gareth Edwards nollbudget sci-fi kom som en blixt från klar himmel, trailern talade för en billigare ”District 9”-kopia men resultatet visade sig vara mer subtilt, vackert och lågmält än så. Helt otroligt att det hela genomfördes med ett crew på bara två personer, utan ett traditionellt manus eller ordentliga pengar. Årets lågbudgetfilm!

3. Rare Exports

Våra grannländer fortsätter att sparka oss i arslet när det kommer till att våga prova nya saker inom filmen och Rare Exports sätter Finland på den internationella filmkartan. Det är sagolikt snyggt, skrattframkallande och samtidigt en smula gripande trots världens lökigaste premiss. Årets överraskning! Läs mer HÄR.

4. Scott Pilgrim vs. The World

Edgar Wrights serietidningsadaption lyckas med bedriften att underhålla på nästan alla plan; Det är roligt, coolt, medryckande, vackert, häpnadsväckande och jag gick från biosalongen med en svärm fjärilar fortfarande fladdrande i magen. Årets coolaste film! Läs mer HÄR.

5. The A-team

Bioversionen av Stephen J Cannells klassiska Tv-serie kan inte kallas annat än en rejäl actionrökare! Det skjuts, slåss och sprängs i var och varannan bildruta och det varvas med snärtig och klichéspäckad dialog mellan arketypiska men underbara karaktärer. Castingen är en av dom mest passande det här året och att se Doug Bradley som Face var som en riktig Aha-upplevelse. Varför jag bara gav den en trea vet jag inte… måste varit full. Årets actionrökare! Läs mer HÄR.

SÄMSTA FILM:

Sämsta Film 2010

1. Sex and The City 2

Leiyah kommer troligtvis hata mig när jag nu erkänner att jag faktiskt följde Tv-serien ett tag och tyckte att den var bra, även den första filmen hade sina poänger som romantisk komedi. Uppföljaren är dock ren och skär avföring! Det känns som att till och med skådespelarna har tröttnat på sina rollfigurer och apar sig i genom den fruktansvärt usla dialogen som verkar skriven av Stefan och Krister på E! Årets kiss- och bajsfilm!

2. Skyline

Elaka rymdvarelser kommer till jorden och damsuger omotiverat upp hela jordens befolkning och skördar deras hjärnor. Varför? Jag vet inte och det verkar som om manusförfattaren inte heller hade någon aning. Dialogen är så stolpig och övertydlig att till och med en överpretentiös amatörteaterförfattare skulle grimasera av smärta, historien är så löst sammanflätad och ologisk att den skulle kunna vara ett argument från SD. Årets kalkon!

3. Legion

Gud tröttnar på mänsklighetens förfall och har lärt sig av Noa att vi lätt kan undvika en syndaflod genom att bygga båtar och skickar i stället hela sin änglakör för att utplåna oss, varför han inte bara knäpper med fingrarna och spränger hela jorden är oklart. En ängel tycker dock att Gud har fel och bestämmer sig för att försvara människan, eller närmare bestämt ett ofött barn som tydligen är viktigt… varför? Säg det! Årets besvikelse!

4. The Last Airbender

Det är inte första gången någon på Onyanserat sparkar på M. Night Shayamalan, men det är svårt att låta bli när han envisas med att göra skitrulle efter skitrulle. The Last Airbender sällar sig utan tvekan till högen av bajs som är hans senaste filmer. Ett manus som trots en bra förlaga haltar värre än en filmande fotbollsspelare och skådespelare som rapar dialog skriven av Captain Obvious. Årets Shyamalan! Läs mer HÄR

5. The Sorcerer’s Apprentice

Ännu en av Onyanserats hackkycklingar Nicolas Cage spelar här långlivad och långhårig trollkarl i jakt efter Merlins efterträdare som ska stopa elak häxa. Det är påkostat och visuellt snyggt, men Cage är som vanligt inget annat än Kapten Stofil och varvar maniskt överspel med viskande underspel. Storyn är lika tunn som Nicolas hårfäste och den är lika intetsägande och engagerande som hans personlighet. Årets fantasyfiasko!

BÄSTA TV:

Bästa TV 2010

1. The Walking Dead

Frank Darabonts mästerliga adaption av den grafiska novellen med samma namn är stundtals lite väl klyschig men som helhet är den inte annat än enastående. Det är genomtänkt både manus- och fotomässigt, skådespelarna levererar över lag en trovärdig bild av människor på flykt undan en zombie-epidemi och det är ibland så gripande att tårarna är nära. Hur dom dock kunde välja att avsluta säsongen som dom gjorde är för mig ofattbart! Årets nykomling! Läs mer HÄR.

2. Fringe – Season 3

Fringe är en av dom serier som jag följt slaviskt och jag är nu under säsong tre mer hängiven än någonsin! Många Tv-serier har en tendens att slöa av sig efter några säsonger men i det här fallet är det tvärtom. Säsong tre är den mest spännande och välskrivna hittills och turerna fram och tillbaka är många och fängslande. Hur dom ska toppa det här vet jag inte, men lyckas dom med det så kommer jag att starta kyrka runt J.J. Abrams, Roberto Orci och Alex Kurtzman! Årets säsong!

3. The Good guys

På 80-talet överöstes vi av buddy-komedier där två omaka poliser tvingas arbeta tillsammans, det funkade då och det funkar definitivt i The Good Guys. Bradley Whitford är underbar som den degenererade ”magkänslesnuten” Dan Stark och hans spel som hela tiden ligger hårfint på gränsen till överspel är (i brist på annat ord) askul! Colin Hanks stela paragrafryttare Jack Bailey är ett perfekt komplement och även han spelar sådär mysigt mittemellan. Seriens format och uppbrutna kronologi gör det hela ännu mer intressant. Årets actionkomedi!

4. Sherlock

Sir Arthur Conan Doyles detektiv i modern noir-tappning som både bidrar till kippande andetag och dragningar på smilbanden. Mörka stilrena miljöer filmas med snygga skärpedjup och bildkompositioner och London har sällan sett så hotfullt och samtidigt lockande ut. Benedict Cumberbatch och Martin Freeman är klockrena som den dynamiska duon och deras samspel är så bra att det nästan blir homoerotiskt. Årets brittiska! Läs mer HÄR.

5. Cougar Town – Season 2

Jag var och är fortfarande en stor fan av ”Scrubs” och kan fortfarande få ett litet styng i hjärtat när jag tänker på den allra sista (riktiga) avsnittet. Det är tur att Cougar Town finns för att fylla tomrummet! Med samma skapare och i stort sett samma manustrupp så har även Cougar Town den där sköna mixen av humor och drama, även om det självklart inte kan bli lika dramatiskt som Scrubs med sina döende patienter så finns det ändå ett litet djup och allvar i serien. Skönast är Ian Gomez toffla Andy. Årets humorinjektion!

SÄMSTA TV:

Sämsta TV 2010

1. Bonde Söker Fru

Det var svårt att välja årets sämsta Tv-serier eftersom man sällan ser mer än max ett avsnitt av något som suger men Bonde Söker Fru var ändå given på listan. Ett program som utger sig för att hjälpa ensamma människor att hitta kärleken men som bara bidrar med, förhoppningsvis, ofrivillig lyteskomik. Vart dom hittar alla muppar, både bönder och potentiella partners, vet jag inte men jag skulle tippa på Köping. Årets komocka!

2. Paradise Hotel

Jag ska erkänna att jag inte sett ett enda avsnitt av årets Paradise Hotel men det räckte med tv-reklamen och snuttar vid zappning för att jag genast skulle inse att det här är inget annat än chock-tv när den är som sämst. Kändiskåta bimbos och manbos försöker förföra varandra för att få stanna kvar längst i programmet. Det hela blir om möjligt ännu värre när dom väljer att placera sensationsåsnan Alex Schulman som programledare! Kan han inte bussa den där irriterande j*vla kaninen på sig själv? Årets åsnedynga!

3. Ebbas Stil

Det är något med Ebba von Sydow som slår an en rungande ton på min hatsträng, denna lilla Fröken Pimpernette som ska tala om för oss hur vi ska se ut och klä oss för att vara ”rätt” får det att rycka i sniper-fingret på mig. Att hon numera kan göra det i rörliga bilder får mig att genast leta alibin för mordkvällen. Det här kan låta fruktansvärt onyanserat och hårt men när en liten rikemansdotter som fötts med silversked i varenda kroppslig öppning ger tipset att bota höstdepressionen med att gå och köpa en Gucci-väska för flera tusen, då svartnar det för mig! Årets mordhot!

4. Grannfejden

Även det här programmet ligger med på listan mestadels för att det medverkar en person som jag inte tål; Jonas Gåde, denna bluffmakarnas bluffmakare! Han utger sig för att vara någon form av terapeut och expert men i själva verket är han bara en bokläst kvacksalvare av rang. Han har flera gånger kritiserats för sina metoder av legitimerade psykoterapeuter men han fortsätter att få ”hjälpa” folk i Tv med sitt psykobabbel. Att han tillsammans med machotjuren Robert Aschberg ska skapa fred mellan grannar är i min ögon som att skicka Rambo för att mäkla fred i mellanöstern.

5. Cirkus Möller

Det här är programmet som har alla förutsättningar för att bli bra men som av någon outgrundlig anledning missar målet ganska fatalt. Måns Möller är en rolig och begåvad komiker, Stephen Simmonds är en begåvad och duktig musiker men tillsammans skapar dom lika mycket gnistor som en tvättsvamp i ett monzunregn. Deras ”spontana” munhuggande är så stolpigt och uppläggen är så tydliga att poängerna lika gärna kunde måla sig neonrosa och skrika ”JAG ÄR EN POÄNG!”. Humorinslagen pendlar mellan att vara internt navelskådande eller fjantigt barnsliga, den enda lilla behållningen är Sean Banan och han är ju egentligen bara en fattigmans Ali G. Årets miss!

Inför 2011…

…önskar jag att Tv-serien ”Inkognito” blir en hit så jag får skriva en hel säsong och att de två långfilmsmanus jag jobbar på blir film. Skulle också bli glad om ”Sucker Punch”, ”Source Code” och ”The Hangover II” blir riktigt jävla bra!

8 COMMENTS

  1. Bra lista men hur kan Leonardo DiCaprio vara så överskattad men ändå tokleverera i listans förstapristagare, Inception? Han var väl dessutom rätt jävla hyfsad i Shutter, The Departed och Blood Diamond?

    The Walking Dead är ju helt klart årets höjdare!

    Paradise Hotel är ren och skär dynga men nog sög väl ändå ”Kungarna på Tylösand” ännu lite mer?

  2. @VBM: Jag tycker att Leo är överskattad, därigenom inte sagt att jag tycker han är dålig! Även om så var fallet så är filmen i övrigt såpass välgjuten att det inte hade spelat större roll om Leo varit en mindre bra skådespelare. Angående Shutter Island och The Departed så tycker jag att båda filmerna är grymt överskattade, Blood Diamond har jag inte sett så den kan jag inte uttala mig om.

    Ja jag har hört att Kungarna av Tylösand ska uppfinna helt nya lågvattenmärken inom Tv men jag har inte sett ens en Tv-reklam om programmet så jag kunde lät bli den. Jag skulle dock vilja lägga till en bubblade på listan över sämsta tv; SVT:s ”Minuten”! Fy f*n vilken dynga på bästa sändningstid! Gamla uttjatade fyllelekar paketeras i ett försök att göra skam-tv spännande och seriöst. Allvarligt talat, vem på SVT är det som behöver en väckande örfil?

  3. @JB: Jag antar att du menar båda filmerna på BÄSTA FILM! Toy Story 3 är en av dom bästa animerade filmerna och den var faktiskt nära på att komma med på listan, vi får väl se om den eller Kick-ass dyker upp på någon av mina kollegors listor.

  4. Både Toy Story 3 och Kick-ass är absolut väldigt bra filmer och som sagt dom låg inte lågt från listan, men man måste göra val ibland och dom fem jag valde var för mig dom som levererade bäst utifrån min smak och mina förväntningar det här året!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.