Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Årets bästa & sämsta 2010 – Christopher

Bästa Film

Bästa Film 2010

1. En Profet (Recension)

Merde! En Profet slog mig till marken och tömde mig fullständigt på luft. Det är så bra, gripande och franskt. Otroligt skönt att man även får ta del av en fransk film som inte handlar om otrohet eller sydfranska lavendelfält. Årets bästa film. Alla kategorier.

2. Shutter Island (Recension)

Jag tillhör den lilla grupp som inte läst boken. Jag har tidigare varit tveksam till Leo, men han stängde igen munnen på mig och mannen som trott på DiCaprio från dag ett, Scorsese, levererade en gastkramande thriller. Jag kan fortfarande komma på mig själv tänkandes: vad var det egentligen som hände på Shutter Island…

3. The Town (Recension)

Äntligen får jag som stort Affleck fan vifta med hela handen och skrika: ”vad var det jag sa? Ben är briljant både framför och bakom kameran!”

4. American – The Bill Hicks Story

Dokumentär om mannen bakom världens bästa och argaste stand up. Se den. Bara gör det. Och just det – Denis Leary är en patetisk kopia på Bill Hicks.

5. White Material

Någonstans i Afrika. En skadad rebelledare är på flykt, en armé bestående av barn och unga tar vad de anser rättmätigt tillhör dem. Mitt i detta kaos befinner sig Marie Vial (magnifikt gestaltad av Isabelle Huppert), vit plantageägare som vägrar släppa taget, som vägrar böja sig för hot och vädjanden om att fly, hon kommer aldrig lämna det hon anser är hennes. Det låter sjukt tråkigt, jag vet. Men ni kommer sitta på nålar från början till slut. Årets mest förbisedda film.

Sämsta Film

Sämsta film 2010

1. The Last Airbender (Recension)

Jag tänker inte nämna ett ord till om denna styggelse till film. Min recension räcker.

2. Unthinkable (Recension)

Unwatchable.

3. Brief interviews with hideous men

Som det stora fan av amerikanska office jag är, såg jag fram emot John Krasinskis (Jim) regidebut. Jag möttes av teater på film, dålig personregi, konstpauser värre än Kommisarie Winter och fullständigt uselt manus.

4. From Paris with Love (Recension)

John Travolta är väl inte direkt känd för att spela under när han får spela bad guy. Men maken till skrik-kavalkad har jag aldrig skådat. Det är motherfucker hit och det är motherfucker dit. Det är rakt igenom kallt och vidrigt. Jag kan bara komma på två typer av människor som kan tycka det här är bra:

 • Dom som älskar när Travolta spelar över.
 • Dom som skrattar när dom med baseballträ slår ihjäl en prostituerad i GTA.

5. The Box

Det såg ju så bra ut på pappret och första halvan av filmen är riktigt bra. Sedan händer något som gör The Box till en av årets sämsta filmer. Sa någon rymdgubbar?

Bästa TV

Bästa TV 2010

1. The Office S.7

Steve Carells sista säsong som chefen Michael Scott. Det är välskrivet, sublimt och otroligt bra. Att man i 7 säsonger kan hålla så hög klass är helt otroligt. Manusförfattare i toppklass.

2. An idiot abroad

Karl Pilkington reser jorden runt och guidar oss på sitt mycket speciella sätt. Kulturkrockar har aldrig smällt högre eller bättre.

3. Sherlock (Recension)

När BBC är på humör producerar man fantastiska serier. Sherlock Holmes i modern tappning? Funkar det? Det funkar inte bara. Det är strålande. Missa inte på SVT i Januari!

4. Real Time with Bill Maher

Medan söders mediaelit håller John Stewart och Stephen Colbert högst står jag på andra sidan och utnämner utan tvekan Bill Maher som den vassaste av politisk satir. ”Rakbladvass” känns slö i jämförelse.

5. Starke man (Recension)

Den bästa och roligaste svenska komediserien sedan Ulvesson/Herngren. +2011 spelas nästa säsong in. Den bästa julklappen jag kunde få.

Sämsta TV

Sämsta TV 2010

1. Välkommen åter

Om någon undrade vad männen som står i tokiga kläder och skriker ”Blandaren!” gör på fritiden, kan jag tala om att dom skriver manus till Välkommen åter. Nej. Det var taskigt mot ”Blandarna”.

2. Kungarna av Tylösand

Öppet mål, jag vet. Men ibland måste man få tåpaja.

3. Ladies på Östermalm

I maffiafilmer när någon just blivit misshandlad till döds fortsätter ofta gärningsmannen (tänk Joe Pesci) slå och sparka till någon rycker bort personen och skriker – ”det räcker! Han är död! Det räcker!” Tänk er nu en tv producent som sparkar och slår på konceptet  – fruar. Det ska sparkas till sista droppen. Skillnaden är att ingen drar bort honom från liket.

4. Dansfeber (Recension)

Jag vet vad ni säger – ”Men Christopher, kändisar klär ut sig och dansar dåligt men dom bjuder på sig själva och det är för en god sak”. ”Okej” svarar jag. Men det är fortfarande usel Berlosconi tv.

5. Roast på Berns

”Järvhedens Grillad är mesig och feg” skrek Schyffert och visade att kuk, pedofili, misshandel, fitta och knulla-skämt är ”roast på riktigt”.

Inför 2011…

… önskar jag att svenska filmbolag börjar ägna mer än 30 sekunder av sin tankeverksamhet när det kommer till att designa filmposters. Och att Midnight Run 2 äntligen börjar spelas in.

11 COMMENTS

 1. Jag lovar att kolla på Sherlock Holmes om du lovar att kolla på Terriers – riktigt skön serie (som gick på FX Network) med två kompisar på dekis som kör en olicencierad privatdetektivfirma. Bra skådespelarinsatser och en intrig som knyts ihop på ett bra sätt över hela säsongen.
  …men tyvärr så har Fox lagt ner serien trots lysande kritik
  så det blev bara en härlig säsong.

  Serien har dessutom en jävligt cool signaturmelodi

 2. @Jocke Ljus: VA?! Har dom lagt ner Terriers?! Jag har bara sett dom tre första avsnitten, men har dom allihop och sparade dom till en regnig vecka! Det var riktigt bra!

 3. Det är för jävligt när en hyllad serie skickas till dom sälla jaktmarkerna efter bara en säsong. Det känns som FOX är experter på att lägga ner satsningar lite väl prematurt, Terriers hade potential att fortsätta ett par säsonger till på grund av sina välskrivna karaktärer som man gärna ville se mer utav.
  Jag vågar knappt börja kolla på en ny serie ifall jag blir förälskad och dom sedan ska slita min nya kärlek ifrån mig…
  Eller så får man sätta sig i seriekaratän ett par år och vänta ut guldkornen.

 4. @bobbywaingro: Jag håller med, som Tv-seriefantast så har jag flera gånger fastnat för en serie redan i första säsongen bara för att sedan aldrig få ett ordentligt avslut för att Tv-kanalen bestämt sig för att lägga ner serien. Vad sägs om guldkorn som ”Firefly”, ”Journeyman”, två serier som verkligen fokuserade på välskrivna och köttiga karaktärer och som tog sig själva på allvar men ändå med glimten i ögat. Eller ”Flashforward” som visade stort potential till att hålla mystiken och spänningen uppe. Eller hur många gånger jag fått ont i magen när ”Eureka” eller någon annan favoritserie svävat mellan liv och död! Det borde finnas en oskriven lag i Tv-världen att om man åtar sig en serie så ska man i alla fall ge den ett värdigt avslut om den inte går så bra som man hade hoppats.

 5. Håller med och kan nog börja raljera om detta lika länge som över tillståndet med svensk film.

  Nu senast kollade jag första säsongen av ”Covert Affairs” då jag med kaffet i halsen läste att Piper Perabo fått en Golden Globe nominering för sin roll där…… och visst gör hon en bra prestation och skakar väl liv i sin halvdana karriär då serien i och med detta har blivit green lit för en andra säsong. Nu har jag inte sett så många amerikanska tv bloggare och recensenter skrivit lyriska kommentarer om ”Covert Affairs” när den började sändas, som man gjort om just ”Terriers” så det finns som vanligt ingen logik annat än att en Golden Globe nominering kan säkra ett fortsatt liv för en serie.

  Alexander, Christopher och ni andra som ger Terriers en chans får iaf ett ordentligt avslut med den säsong som sändes så det lämnas inga stora lösa trådar som i andra tragiskt och för tidigt avrättade serier

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *