Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Årets bästa & sämsta 2010 – Måns

BÄSTA FILM

Bästa Filmer 2010

1. Hämnden

Ett stycke dansk dramatik var årets starkaste filmupplevelse för mig. Jag trodde faktiskt inte Gunvald hade det i sig, men i scenerna mot Kim ”Franke” Bodnia visar han att det är få, om någon, svensk skådis som kan mäta sig med honom. Susanne Bier har total kontroll över regin och undviker de sentimentala fallgroparna på ett mästerligt sätt.

2. Winter´s Bone

Vinnaren av jurypriset i både Sundance och Stockholm regisserades av Debra Granik och handlar om 17-åriga Ree som beger sig ut i bergstrakterna på jakt efter sin försvunne far. Vi bjuds på fenomenalt skådespel i ett blytungt drama som utspelar i sig den allra bistraste amerikanska södern. Winter´s Bone styrka levererar med små medel och fullkomlig autenticitet.

3. Let me in

När det visade sig att årets Surprisefilm på Stockholm Filmfestival var den amerikanska nyinspelningen av ”Låt den rätte komma in” var jag på väg att resa mig ut stolen och gå. Jag är oändligt tacksam att jag inte gjorde det. Allt det som var bra i den svenska versionen görs här lite bättre, lite känsligare och lite snyggare. Årets mest otippade.

4. The Social Network

Det går inte att värja sig när David Fincher och Aaron Sorkin slår sina påsar ihop. Historien om Mark Zuckerberg och hans livsverk Facebook berättas i ett furiöst tempo, med en vansinnigt obehaglig Jesse Eisenberg i huvudrollen. Sorkins dialog är så välskriven och vass att jag efter biobesöket spontant gick hem och såg om säsong 4 av Vita Huset.

5. Greenberg

Ben Stiller är ruskigt bra i Noah Baumbuchs drama om den vånda man känner när tiden springer ifrån en och alla tänkbara tåg har lämnat stationen. Stiller förkroppsligar den ångesten på ett mästerligt sätt i en film som är både sorglig och rolig.

Sämsta film

Sämsta Film 2010

1.  Änglavakt

En fransk ängel hälsar på hos skinnjackan från Millenium-filmerna och lär honom vad som är viktigt i livet. Om den här filmen finns mycket att säga. Det går bra att läsa mer HÄR

2. Unthinkable

Samuel L Jackson hade förmånen att medverka i en film utan regissör. Ja, för nån sån kan inte ha funnits under den här inspelningen med tanke på hur Samuel löper amok, i dubbel bemärkelse, i den här osmakliga sörjan som vill säga något om tortyr.

3. Book of Eli

Ett kvasireligiöst pekoral som utspelar sig efter den stora katastrofen. Denzel Washington och hans bibel irrar runt i ett Mad Max-landskap och premissen är att det bara finns en bibel kvar på hela jorden och bara den får spridning igen så kommer allt bli ”bra” igen. ”Book of Eli” lär enligt uppgift vara Göran Hägglunds favoritfilm 2010

4. Sound of Noice

Som en nära vän sa: ”av reklamare, för reklamare”. En provocerande usel historia som man förväntas hipster-skratta åt (om man är ”estetiskt” lagd, vi andra som bara uppskattar ”fula” saker ska antagligen köpa popcorn och hålla käften). Det spelar ingen roll hur originell och crazy storyn är; jag kräver fortfarande regi, manus och habila skådespelare om jag ska gilla en film.

5. Marmaduke

En animerad hund som pratar. Jag vet inte vem det är mest synd om: oss som publik eller Owen Wilson som tvingas medverka i den här ofattbart tråkiga filmen.

Bästa TV

Bästa TV 2010

1. Mad Men s.04

Världens just nu bästa TV-serie gick in på fjärde säsongen är bättre än någonsin. Karaktärsutvecklingen är subtil men väldigt tydlig om man hängt med hela vägen. Jag har nog aldrig hört bättre dialog i TV-sammanhang.

2. The Trip

Steve Coogan och Rob Brydon skapade komiskt guld tillsammans med världens mest produktiva regissör Michael Winterbottom. De gjorde utan tvekan årets roligaste TV-serie. Läs mer HÄR.

3. Rubicon

Underbar konspirationsparanoia i vad som var årets smartaste TV-serie. Med berättarteknik, miljöer och färgskala tagen från konspirationsfilmens guldålder 70-talet hölls man i ett järngrepp i 13 täta avsnitt. Tyvärr hittade inte publiken den här serien och den lades ner efter bara en säsong. Se den på DVD, om inte annat för att inspireras av de underbara karaktärsnamnen. Vad sägs till exempel om Truxton Spangler, Kale Ingram och Grant Test?

4. Carlos

Mini-serien om terroristen Carlos, även känd som ”Schakalen” är en drygt fem timmar dramatisering om en mytomspunnen man som härjade under en turbulent tidsepok och i princip på egen hand definierade terrorism som vi känner den idag. ”Carlos” gavs ut i en mängd olika versioner: en bioversion, en annan bioversion som var lite längre, och som TV-serie. Se serien för guds skull; jag har svårt att se hur man ska kunna klippa bort något från det här mästerverket.

5. Mauro & Pluras kök

Roligt, underhållande och intimt blev det när Mauro Scocco och Plura Jonsson bjöd in vänner och bekanta på middag. Läs mer HÄR och HÄR.

Sämsta TV

Sämsta TV 2010

1. Skavlan

Talkshow-världens muzak. Irriterande och onödig. Han är konstant dåligt påläst, saknar totalt fingertoppskänsla för lämpliga frågor, är sexistisk och plump. Årets lågvattenmärke var när Slash kom till studion och fick frågan ”Do you always wear that hat?”.

2. Idol

En vedervärdig hyllning till det mediokra och ett hån mot alla musiker med ett eget uttryck. Om du bara slipar bort alla kanter och spelar det folk vill höra kommer du i alla få se Bagges krokodiltårar samt inviga köpcentrum ett tag fram över. Grattis.

3. Debatt

Att ”Grotescos” parodi på Debatt är ett av humorgruppens svagare nummer är inte så konstigt. Det är ytterst svårt att göra parodi på något som redan är en parodi.

4. The Event

Vilken fruktansvärd besvikelse! Efter att ha lurat en hel TV-värld med en magisk teaser/trailer satt man efter några avsnitt och undrade; ”var det verkligen inte mer än så här?” Och det var det inte.

5. Expedition: Robinsson

…Och exakt HUR trötta är vi inte på rubriken: ”Nu får deltagarna det tuffare än någonsin!!!”. Jag äter hellre palmhjärta varje dag än att följa en serie som passerade bäst före-datum redan då Harald Treutigers gick runt och bräkte.

Inför 2011…

…önskar jag att Onyanserat blir Sveriges största filmblogg samt att ”Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult” bombar stenhårt på biograferna och att Dansk Skalles ”Odjuret” blir en succé.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".