Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Arnold Schwarzenegger-The Governator blir 66

AS1

I  dag fyller han alltså 66 och visst har han väl haft ett hyfsat händelserikt liv so far, Österrikes största exportprodukt. Efter att ha kört bodybuilderspåret ända in i kaklet med en Mr. Universetitel som höjdpunkt i karriären blev han filmstjärna och trots högst tveksamma skådespelartalanger var han under en lång period en av Hollywoods allra största guldkalvar. Vem minns inte grymma actionrökare som Conan, Terminator, Commando och Rovdjuret på 80-talet, filmer som fick moralpaniken att rasa i vårt avlånga land. Det var på den tiden man ville förbjuda allt. Hårdrock, spel, serier och filmer och längst fram i ledet gick en viss Maggan Persson. Mutant, W.A.S.P. Last Ninja, POX och givetvis då Arnold Schwarzenegger var orsaken till våld, djävulsdyrkan och förmodligen också allt annat ont.

AS3
Det stod nyligen klart att Arnold kommer att dyka upp som Terminator för femte gången

På 90-talet minns vi med glädje Total Recall och True Lies. Detta är filmer som jag fortfarande gärna plockar fram när dagens actionrullar tenderar att suga alltför hårt. Likt de flesta broilers överskattade även den gode Arnie sin bredd och kapacitet när han senare försökte sig på komedi. Vi minns med fasa Dagissnuten och Junior och visst har han också ett ansenligt antal Razzies undangömda hemma i guvernörsvillan men tack och lov minns vi honom ändå mest för sina stenhårda karaktärer och one-liners. Guvernörsvillan förresten, även om det var allmänt känt att Schwarzenegger var politiskt engagerad och helhjärtat stöttade både Reagan och Bush så var vi nog ändå ganska många som undrade om det hela inte var ett skämt när Arnold plötsligt bytte filmbranschen mot politiken. Han slog oss dock snabbt på fingrarna genom att sitta på ämbetet i hela nio år och det skall man ha klart för sig att Kalifornien, ja förresten hela USA som land älskar sin Governator och hade han bara lyckats med ekonomin så hade han förmodligen fortfarande suttit kvar. Ironiskt nog var det också just Kaliforniens ekonomiska situation som först öppnade dörren till politiken när han fick ta över efter sittande Gray Davis som misslyckats kapitalt på den punkten. Arnold satte standarden direkt genom att skrika ”Hasta la vista” till den avgående guvernören och sedan avslutade han sin första presskonferens med ”I´ll be back!”

AS2
Ibland vandrar Arnold på gatorna som en vanlig man. Eller ja, nästan i alla fall.

”I´ll be back”, ett uttryck som han verkar han kunna leva länge på. Ända sedan Arnold droppade citatet, som för övrigt nådde plats nummer 37 över mest kända filmcitat i Terminator för snart 30 år sedan så har det gått att applicera på de flesta av hans livssituationer och när han nu är tillbaka i filmbranschen med mängder av roller planerade de kommande åren så kan man verkligen säga att Arnold is back!

Citatmaskinen Schwarzenegger har förvisso släppt ut en och annan groda i sina dagar men han har också varvat dessa med tänkvärda ord som verkligen beskriver den passion och drivkraft som har tagit honom dit han är idag. Här är ett urval dagen till ära.

”While other boys had pin-up girls and Playboy bunnies hanging on their walls, I had semi-naked men.”

”The best activities for your health are pumping and humping.”

”Milk is for babies. When you grow up you have to drink beer.”

”I don’t spend much time thinking back. I like to move forward.”

”For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer.”

”I just use my muscles as a conversation piece, like someone walking a cheetah down 42nd Street.”

”I knew I was a winner back in the late sixties. I knew I was destined for great things. People will say that kind of thinking is totally immodest. I agree. Modesty is not a word that applies to me in any way – I hope it never will.”

 

Sist men inte minst. Arnolds fanclub har knåpat ihop denna fantastiska lilla film med diverse höjdpunkter från Arnolds karriär och privatliv och vad skall man egentligen säga om låtvalet? Vad sägs om klockrent? Enjoy!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."