Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Återvinning – Hollywoods nya melodi.

Att Hollywood är en filmmaskin av episka proportioner kan vi väl alla vara överens om, pengarna rasar in från biointäkter och DVD-försäljning världen över och filmerna blir bara större och större, mer och mer påkostade, för varje år som går. Det verkar dock ha resulterat i en ganska utpräglad feghet hos filmbolag och producenter. Filmerna kostar så mycket att producera att få av dom vågar satsa på originella och nya idéer. Istället är det gammal skåpmat som plockas fram och värms på nytt i mikron, uppföljare och adaptioner på allt från böcker till serietidningar till TV-spel får stå som mall för Hollywoods storsatsningar vilket gör att nya spännande filmrätter faller i skymundan och får stå i skafferiet och ruttna.

Visst är det ganska förståeligt att man hellre satsar på ett varumärke som man vet har en stark köpkraft redan innan den hamnat på vita duken, men vad gör det för nyskapande och originalitet? Jag är absolut för återvinning när det kommer till den mer konkreta och miljövänliga aspekten av det, men när det kommer till filmens värld så är jag mer tveksam. Äter man samma mat dag ut och dag in så smakar den till slut ganska tråkigt och smaklökarna längtar efter något nytt och fräscht. Något spännande. Något oväntat. Något originellt.

När man tittar till siffrorna så är det nästan skrämmande hur nya idéer gradvis har sopats under matten till förmån för uppföljare, remakes och adaptioner. Boxofficemojo.com publicerade nedanstående information för ett tag sedan. Kolla på siffrorna och säg att det inte borde se ut så här! Vart har skaparglädjen, modet och kreativiteten tagit vägen?

Tyvärr så verkar det som att det inte bara är Hollywood som  har drabbats av denna återvinningshysteri, även i Sverige har vi börjat spela med säkra kort och i den lilla ankdamm som är Sveriges filmindustri är det oroväckande för nya och kreativa filmskapare som sitter på originalidéer som aldrig får se biografsalongernas dunkla ljus. Jag har tyvärr inga liknande siffror  för hur det har sett ut dom senaste decennierna i vårt avlånga land, men någon av er mer kunniga läsare därute kanske kan göra en sammanställning.

2 COMMENTS

  1. Fast denna infograf visar endast vad publiken går och ser, inte vad som faktiskt skapats.

    Det vore en intressantare graf att se hur independentmarknaden sett ut genom åren, eller hur många originella filmer som faktiskt gjorts per år.

  2. …och det är inte illa nog att vi ser vad folk går på, inte illa ment men budskapet går fram med alltför önskvärd tydlighet.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.