Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Att lyssna på böcker

Ni vet den där tiden man hade förr, när man hann med allt. Jobb, sociala livet, kärlek, träning och rekreation. Jag älskade att läsa böcker. Jag läste inte så snabbt, men jag njöt. Att få koppla bort och fly vardagen en stund är verkligen något jag behöver i mitt liv.

Sen kom kärleken med stort K, och barnen. Jag läste mindre, men när jag var föräldraledig första gången läste jag jämt. Hon ammade och sov. Jag läste, kollade på serier och virkade. Hon sov lite till.

Sen kom andra barnet. Då förvandlades lässtunder till sovstunder och jag läste inte ens en bok på hela min föräldraledighet. Storasyster var ju inte så sugen på att jag skulle läsa så då fick det bli bus istället.

Tills helt nyligen har alltså böcker inte funnits på agendan, tills ljudböcker kom in i mitt liv. Jag lyssnar mycket på poddar, så det blev en ganska naturlig övergång, och jag har alltid tid att lyssna i bilen, när jag hänger tvätt eller när jag inte kan sova. Jag började med att lyssna klart på Axeman’s jazz, som jag började läsa sommaren 2016 och ännu inte ens kommit halvvägs in i (De dödas röster i P3 kom i vägen, och jag hittade inte tillbaka efter det).

Jag började lyssna på den boken för ca tre veckor sedan, och jag har inte bara lyssnat klart på den, jag har även gått igenom 3,5 böcker till. Inte illa pinkat om ni frågar mig.

Jag lyssnar både på svenska och på engelska. De svenska jag lyssnat på är Millennium 4 med Stefan Sauk, och En man som heter Ove med Torsten Wahlund. Båda fantastiska berättare och de passade perfekt för de böcker de läste. I en annan bok (Derek Landy – Dark days) jag lyssnade på var det en irländsk berättare, och när jag för några år sedan  läste de tidigare böckerna i samma serie så läste jag på engelska, så det krävdes en viss omställning för att komma in i den nya dialekten.

Stefan Sauk kan få vad som helst att låta intressant.

Mitt dilemma är att jag inte har ett bra verb för det jag gjort. Jag vet att jag i nutid lyssnar på en bok. Med har jag hört den, eller läst den, det är det som blir fel för mig. Jag har ju inte läst den, per se, men om nån frågar mig om jag läst den så svarar jag ja. Fast med lite tumult inombords. Hur hade du sagt?

När jag lyssnar på böcker använder jag mig av appen Storytel. Jag valde mellan den, Bookbeat och Nextory.  Det blev Storytel för att jag gillade utbudet pyttelite mer, men också gränssnittet och snooze-funktionen. Man kan inte spola på nåt smidigt sätt, men det var ingen dealbreaker.

Just nu lyssnar jag på Fredrik Backmans ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, som berättas av Anna Maria Käll, och även om den inte är lika känslosvallande och fin som Ove, så kan jag rekommendera er att lyssna på den.

Har du själv några bra tips så är det bara att tipsa på!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.