Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Att såga en barnfilm – Pippi på de sju haven

Ska hon raljera om Pippi!!?? Hur kan man ens nämna vår käraste sjörövare i en negativ kontext!? Lugn, bara lugn, jag ska vara skonsam. Kanske blir det några smulor kvar när jag är klar.

Så här är det. Min dotter är ett stort Pippi-fan. Hon är minst lika stark och är också proffs på att gå balansgång. I bilen i sommar har ljudboken Pippi på de sju haven gått på repeat. Jag har alltså haft otaliga timmar på mig att ifrågasätta och analysera varenda beståndsdel av den här lilla ”pärlan”. Filmen är nämligen helt fråntagen all logik och det finns fler plot holes än i en schweizisk ost. Jag förstår att det finns magi och mirakel runt Pippi, men lite logik kan man väl ändå få be om. Jag kan förlåta att Pippi bygger ett flygplan av några plankor och flyger genom en eldsprutande vulkan, det är omöjligt, men med Pippi som pilot är det mesta möjligt.

För er som aldrig sett eller hört den här berättelsen kan jag re-cappa lite. Pippi, Tommy och Annika hittar en flaskpost från Pippis pappa där det står att han är tillfångatagen på en piratö och att hon ska rädda honom, vilket hon sen gör. Inom loppet av några minuter kommer vi dock att finna orimligheten i hela räddningsexplosionen (Pippis ord), och att börja ifrågasätta Astrids egen mentalitet.

Internet klarar knappt av att rymma alla mina frågetecken, så det får bli ett axplock. Nu kör vi.

Att hitta Porto Pilosi

Det är egentligen inte bara själva hittandet av Porto Pilosi som ger upphov till min irritation. Allt runtomkring gör det så osannolikt att jag får spader. För det första såg ju Pippi aldrig i glaskulan att hennes pappa var i Porto Pilosi. Sen att den första staden de skulle stöta på var just den staden där Kapten Långstrump hölls fången är (ca 1 på antalet städer på öar i hela Söderhavet), låt oss säga slim to none.

Kapten Långstrumps färdigheter

Det är sedan gammalt att Pippi är världens starkaste. Det är också känt att hennes pappa är bara precis lite mindre stark än henne. Han är alltså världens näst starkaste person. Bryt dig loss då för guds skull! Skyll inte på fetma, slå in dörren och ut ur fängelset. Borde vara no hassle.

Kittlighet är din svaghet? Varför kan du inte hålla ut en sekund ens när du ju vet att Pippi är på plats för att rädda dig!? Gaah!

Att avslöja sin plan

Jocke med Kniven och Kapten Blodsvente. Hårdaste sjörövarna på de sju haven.

Kapten Långstrump behöver väl inte outa att han skickat en flaskpost om dagen till Pippi. Det är ju ett säkert sätt att få Blodsvente och Jocke med Kniven att sluta lämna flaskor i cellen.

Papegojan Rosalinda är på plats för att lyssna på Kapten Långstrumps yrande och då är det inte jättesmart av Jocke med Kniven att berätta att det är hennes uppgift. I alla fall inte om de vill ha korrekt info från hennes spionerande.

När väl Pippi kommit med mat kunde väl Kapten Långstrump avvaktat eller låtit bli att avslöja det och att visa de kalla grisfötterna. Ett säkert sätt att hamna i djupaste källarhålan.

Att spränga sig in till någon

Kanske magi, men Pippi sprängde sig in på en godtycklig plats och hamnade precis rätt vid sin pappas cell. Kunde slutat rätt illa om det inte var en barnfilm.

Vad heter egentligen Jocke med Knivens familjemedlemmar?

I sången Merja Mojsi sjunger Jocke med Kniven om sin familj. Hans svärson heter tydligen Pille Pajja Persson Puff, och hans farsa Kille Kalle Karlsson Puff. Är Puff släktnamn tro? Heter han egentligen Joakim Puff? Inte så skräckinjagande för en sjökapten direkt. Förstår namnbytet.

Flaskpostens väg till Pippi

Om vi tänker att flaskposten på ett magiskt sätt hittar Pippi direkt, utan omvägar. Nu menar jag magiskt som i att magi har använts, för det finns ingen möjlighet att en flaskpost går från en person direkt till dess tilltänkta mottagare, om dessa båda befinner sig på olika kontinenter. Jag vet ju inte var Porto Pilosi ligger, men i Söderhavet vet vi i alla fall, och Pippi bor ju på Gotland. Det är ungefär 8800 km (mätt via Google maps). Tänk att den färdas ganska fort ändå, kanske 0,5 knop (ca 1 km/h). Då skulle det ta lite drygt 1 år för flaskposten att komma fram (förutsatt att detta var den första flaskposten han skickade). Stackars Fridolf och de andra matroserna som sitter fast på en öde ö och väntar på räddning.

 

Avslutningsvis kan jag väl säga att Pippi på de sju haven har mycket bra för sig också. Piraterna i pastellfärgade kläder är nog det bästa enligt mig. =)

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.