Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Bästa filmerna! – Läsarnas val

default

För en tid sedan bad vi er lista era bästa filmer någonsin. Vi fick in en hel del bidrag och vi måste erkänna att det var mer spritt än vi hade förväntat oss, men vi har tagit oss an att rösta på vilka av dessa filmer som vi tycker är allra bäst.

Här är er läsares lista (i bokstavsordning):

A dog day afternoon

Aliens

Apocalypse now redux

Avgrunden

Blackhawk down

Blue Jasmin

Blue Valentine

Boys dont cry

Chicagoexpressen

Citizen Kane

the Crow

Dark knight-filmerna

Dogfight

Dracula

Elefantmannen

En oväntad vänskap

Eternal sunshine of a spotless mind

Festen

Fletch

Forrest Gump

Gudfadern-filmerna

Hedwig and the angry inch

Hocus Pocus

Inte här för att bli älskad

Interstellar

In the bleak midwinter

Jakten

Kes – Falken

the Killer

Kvinnorna på 6:e våningen

the Last supper

Mildred Pierce

Moulin rouge

My Name is Joe

Notting hill

Once upon a time in America

Pans labyrint

Paris, Texas

Peters friends

Pingvinresan

Point break

Prinsessa på vift

Purpurfärgen

Raiders of the lost ark

Scott Pilgrim vs the world

Stand by me

Starship troopers

Star wars – The Empire strikes back

Station agent

Stekta gröna tomater

the Straight story

Superstar

Taxi driver

Thin red line

Top gun

Undergången

Vertigo

Zoolander

 

Av dessa filmer var det endast en film som valdes fler än en gång. Till vår kära Måns Lindmans lycka blev det ingen mindre än Aliens.

aliens1-1
“We’re on an express elevator to hell, going down!”

Aliens är såklart en riktigt bra film. Ripley är coolast i världen och vill man ha högoktanigt tokröj är det här filmen för dig! Inte helt oväntat rankade den i topp även bland våra röstningar. Inte den vinnande filmen, men på delad andraplats tillsammans med två andra filmer. Vi tar dem i tur och ordning (utan inbördes rankning).

 

Stand by me
Stand by me

Stand by me släpptes samma år som Aliens (1986) och är en film om äventyr och om vänskap. En ungdomens sista sommar. Den har nu 30 år på nacken, men är lika bra idag som den var på det glada 80-talet, så det var inte förvånande att se den listas bland era favoriter.

 

Once upon a time in America
Once upon a time in America

Ännu en film från 80-talet. Once upon a time in America blev Sergio Leones sista film, och det är en gangsterfilm med stort G. Filmen följer Noodle (Robert De Niro) och hans väg in i den judiska maffian i New York. Den spannar över fyra årtionden från 1920-talet och framåt. Med grafiska våldsscener och storslagna rollprestationer från bland annat Robert De Niro och James Woods har den här filmen en klockren plats på filmernas topplista.

Från gangsterfilm till något helt annat. Vår vinnare!

 

Festen
Festen

Vi var inte förvånade över att se Festen på en lista över världens bästa filmer. Vi blev dock lite överraskade över att den vann vår inbördes röstning. Filmen i sig är ett danskt mästerverk som vunnit många priser runt om i världen, bland annat Guldbaggen för bästa utländska film här hemma i Sverige. Alla familjer har en hemlighet, och familjen Klingenfeldt är absolut inget undantag. Under sin 60-årsfest anklagas en patriark för övergrepp på sina barn och vi får följa hur festen fortskrider efter att den initiala chocken har lagt sig. Festen är den första filmen som skapades under dogma-regler vilket ger den en naturlig och intim känsla.

Det är alltid svårt att bestämma vilken film som är den allra bästa. Ofta beror ju filmens känsla på ens eget humör när man ser den. Vi kan alla enas om att de filmer listade här är alla riktigt bra, och har du inte sett dem så har du nu hela filmhösten räddad.

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.