Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

BatBen – Ett försvarstal

BatBen1

Det har bara gått en och en halv dag sedan Warner Bros. öppnade Pandoras ask genom att presentera Ben Affleck som nya Batman i uppföljaren till Man of Steel men stormen har inte lagt sig, långt därifrån. Världen över rasar fansen över denna förolämpning och varenda socialt media får just nu ta emot en skitstorm av sällan skådat slag. Hobbyknackare har barrikaderat sig nere i källaren och kodar hemsidor för fullt, enbart för att kunna presentera en egen plattform för diskussionen och besöksräknarna de tickar på i samma takt som taxametern i en svarttaxi.

Hur kan man gå från Christian Bale till Ben ”träbocken” Affleck undrar många och tongångarna har varit alltifrån ironiska till rent hatiska när Affleck, en man som har spenderat mer eller mindre hela sin karriär liggandes, åter får stryk. Han har legat där på marken och alltid är det någon som har gått förbi och sparkat på honom när det gått snett. Senaste timmarna har det låtit så här på Twitter:

“Really looking forward to seeing Affleck bring the depth and gravitas to Batman that he brought to Daredevil and Gigli,” “Damon as Robin! Damon as Robin!” “I can’t think of worse things plaguing this planet than Ben Affleck as Batman,” “These Ben Affleck as Batman reports can’t possibly be real, right? RIGHT?!” Någon kränkt snubbe i Kentucky tog saken i egna händer och startade en insamling för att få WB att plocka bort Ben från projektet. Som sagt, det har bara varit att sparka.

DD1
Gamla synder och sai-knivar är svåra att fly från. Här är Affleck i Daredevil

Nu sitter jag inte här och försöker försvara Ben Afflecks skådespeleri med näbbar och klor, inte alls. Jag håller med om att han inte har imponerat i majoriteten av sina roller men nog är det ändå lite orättvist att såga hans insats i en film som inte har premiär förrän om nästan två år redan nu? Dessutom har 41-åringens formkurva pekat uppåt de senaste åren. Med The Town och Argo färskt i minnet är jag, kanske inte beredd att stryka ett streck över gamla synder som nämnda Gigli och Daredevil men i takt med sin nyfunna talang inom filmskapandet har Affleck höjt sig markant även när det gäller agerandet på vita duken. Visst, han har fortfarande en del att bevisa men vem vet, kanske har han ändå det som krävs för att axla den mörka manteln efter Bale. Enligt filosofen John Locke och hans Tabula Rasa  är livet ett oskrivet blad och människan föds utan förutbestämda egenskaper. Man föds som en tom sida som sedan skrivs under livets gång. Bens bok må ha varit ganska tunn under många år men nog börjar den fyllas på rejält och jag är i alla fall redo att vända blad.

Vad jag däremot inte riktigt kan förstå är varför? Varför sätta sig själv i denna situation just nu? Efter år av hat och hån har ju pendeln nu svängt och få kan väl motsätta sig Afflecks talang i regissörsstolen så varför riskera att bli en laughing stock of the world igen?

Men okej, om vi ändå lyssnar på den uppretade pöbeln och analyserar kritiken så kanske man kan få en tydligare bild av varför Ben Affleck inte skall få vara Batman. Jag menar, det måste ju ändå finnas mer konstruktiv kritik än att ”Ben suger”? Eller? Det skall dock snart visa sig vara samma gamla skåpmat som fortfarande står och ruttnar längst in i Afflecks skafferi. Först har vi ”Matt Damon-situationen” där de båda barndomsvännerna alltid gör sina filmer ihop. 2004 var senaste gången ”det oskiljaktiga radarparet” syntes på film ihop så det känns väl lite mossigt. Att Ben har Bostondialekt är också något som gör honom olämplig som fladdermus. Låt se här nu. Han bor i Gotham, en fantasivärld, klär sig i superhjältedräkt och han är ju knappast baserad på någon verklig person så att han talar med dialekt känns inte direkt som ett jätteproblem. Framför allt inte när Supermans farsa bodde på en avlägsen planet och bröt kraftigt på australiensiska i första filmen. Att säga att både Gigli och Daredevil var riktigt usla kan väl ingen protestera mot men det var 2003 och mycket vatten har flutit under broarna sedan dess. Dessutom var det väl inte bara Afflecks fel att nämnda rullar floppade. Han spelade mot en Jennifer Lopez som, baserat på hennes skådespelartalanger inte ens borde kunna knipa en roll i Hannah Montana och Mark Steven Johnson som skrev Daredevil levererade väl inte ett ramstarkt manuskript direkt. Något som blev ännu tydligare när han följde upp kalkonen med både Elektra och Ghost Rider.

Nej, fick George Clooney leka Batman i den pinsamma Batman & Robin så kan vi väl låta Affleck få prova vingarna? Hur dåligt kan det bli? Det kan ju faktiskt omöjligt bli sämre och orden ”Det där skulle verkligen inte vara mitt första val” sades för övrigt även om Heath Ledger som Jokern och det vet vi ju alla hur det gick.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."