Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Ben Affleck – Ett försvarstal

Rättsal i Vällingby 15:00 27/7 2010

Mål 301:3 Världen mot Ben Affleck.

Försvarare: Christopher Panov

”Jag är unik.

Jag har tydligen en åsikt som jag är helt ensam om.

En åsikt som tydligen är så laddad att om man tar upp den med sina cineastvänner eller med folk som ”kan” film förvandlas man plötsligt till en leprasjuk man i Jesus heydays som ingen vill ta i med tång och t.o.m Guds son skulle förmodligen inte ens försöka hela mig (Truffaut fan garanterat).

Jag har nämligen en rejäl softspot för Ben Affleck.
Japp. Där sa jag det.
Jag vet inte riktigt varför han väcker så mycket avsky.

För om ni tänker efter – har ni någongång hört någon säga – ”Ben? Han är bra”.
Nej. Jag tänkte väl det.

Vad är det som väcker så mycket hat? Vad är det som får folk med garage att springa dit, slita åt sig motorsågen och såga sönder och samman allt som Herr Affleck gör?

Jag tycker inte Affleck är världens bästa skådespelare. Absolut inte. Han är inte vår generations Marlon Brando. Men han är bra.

När jag ser honom  infinner sig ett lugn i min kropp. Jag känner mig avslappnad och vet vad jag ska få. En rejäl lagom insats.

Och jag älskar det.

Att betrakta Ben Afflecks skådespel är som att äta en portion köttfärssås – det är inte världsomväldande men Bolognesen gör sitt jobb.

För att det ska vara gott behöver det inte trixas med receptet tycker jag.

Det behöver inte vara kalvfärs. Det behöver inte vara solmogna tomater. Det behöver inte toppas med Parmesan lagrad i 26 år för att smaka bra”.

Rättsalen tar paus för fika.

”När jag tar upp Affleck hör jag ofta:

– Jag tycker Matt Damon är 1000 gånger bättre.

För vad exakt är grejen med att jämföra Ben med Matt?

Ja, dom är bästa polare. Ja, dom skrev Good Will Hunting och vann en Oscar ihop. Men sen då?

Damon har absolut en bättre näsa för att välja filmer. Medan Affleck har gjort minst sagt skumma val. (Gigli var väl inte ett top of the line-val direkt).

Men vad exakt är det som gör Matt till en ”1000 gånger” bättre skådespelare?

Kom nu inte med argumentet att han gick upp X antal kilo för en roll och sparade ut till en mustasch.

Slutplädering:

Jag tycker inte heller Damon är dålig. Men han är lika lagom som sin bästa vän, men har lyckats få en lite lyxigare förpackning. Om ni vill döma Herr Affleck vill jag att ni tar en titt på Damon och talar om för mig exakt vad det är som är så mycket bättre.

Är det avundsjuka? Lider Ben av att han är så fräsch? Är han hotfull på samma sätt som Ricky Martin var i sina glansdagar och alla män snabbt avfärdade honom som ”bög” (nu visade sig ju det att vara sant, men Take That fick samma bögstämpel och så vitt jag vet är dom ”bara” begåvade och sjunger bra).

Så kära jury, Domare, världen. Jag ber er.

Se Hollywoodland och säg sedan att Affleck inte var lysande.

Se utvalda scener ur Armageddon och säg sedan att du inte blev berörd av kärlekshistorien mellan honom och Liv Tyler.

Tänk efter en gång till innan ni dömer denna man och vill ni ändå döma honom så vill jag höra argument. Annars anser jag fallet ogiltigt.

No further arguments  your honor.”

Till tonerna av Aerosmith´s ”I don´t want to miss a thing” lämnar jag rättsalen och går direkt till videobutiken och hyr Chasing Amy.

4 COMMENTS

  1. Det slog mig att det är väl för att det är så enkelt att ogilla Affleck. Han är ingen skådis som man har på en poster i vardagsrummet för att visa sina polare vilken grym skådissmak man har men inte heller är han grymt dålig. (ok jag tänker daredevil men där var fan inget bra). Istället är han en helt ok skådis som har gjort lite dåliga val när det gäller filmroller. Han behöver bara välja filmerna med lite större omsorg helt enkelt.

    Hans nya The Town ser ju väldigt bra ut oh verkar passa honom lika mycket som Spartaner passar i skägg – http://trailers.apple.com/trailers/wb/thetown/

    Get some standards Ben

  2. Har alltid gillat honom men har sista 5-8 åren bara sett honom i "State of play" i vilket han var bra iofs. Mitt problem med honom har alltid varit att jag börjar skratta varje gång jag ser honom för han ser lite overklig ut, lite som en serietidningsfigur & detta innebär att jag bara kan se honom i komedier. Tur att jag inte tänker likadant när det gäller regissera för då hade man missat den briljanta "Gone baby gone".

  3. Killen har legat med Jennifer Lopez. Därav den svenska avundsjukan … Chasing Amy är bra, såsom alla andra Kevin Smith-filmer som Affleck har mer eller midnre stora roller i.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *