Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Beth I hear you calling…

17364 007
Peter är rik och glad

Året var 1980 och jag hade precis flyttat till västkusten. I det som på den tiden kallades förskola fanns det ett rivjärn till fröken som hette Carina. Hon rökte Gula Blend och hade Rod Stewart-frisyr och ett hjärta av guld. Hon tog mig under sina vingar och det var tack vare henne jag fann mig till rätta i den nya miljön. Carina är även den som initierade min livslånga kärleksaffär med gruppen Kiss. Hon ansvarade för inköpen av grammofonskivor till förskolan och detta var en uppgift hon tog på stort allvar. Carina insåg vikten av att lära oss barn vad som är bra musik och enligt henne fanns det inget mäktigare än de fyra sminkade herrarna från New York City.

En dag kom hon med en fullmatad kasse och eftersom det var hon och jag fick jag vara med när vi packade upp godset. Hon halade fram tre inplastade skivor – Dynasty, Ace Frehleys soloskiva samt Peter Criss soloskiva. För Kiss-fundamentalister idag är det ju en högst tveksam kollektion. Dynasty är ju allmänt betraktad som en förvirrad och svag discoskiva, om än med toppar som I was made for loving you och radiohiten Sure know something, Aces platta är än idag hyllad som den bästa och Peters som den i särklass sämsta. Men året var 1980 och jag var sex år gammal – det fanns helt enkelt inga referenser. Ace skiva avfärdade jag snabbt, egentligen enbart på grund av att jag tyckte han såg ut som en tjej. Dynasty tyckte jag var lite bättre, men den skiva som verkligen landade hos mig var Peters.

Peter var gruppens känslomänniska och det blev extra tydligt i låtvalen. Det här är sannerligen ingen rockplatta – det drar mer mot den soul som hade format Peter som musiker. Jag tycker den står sig än idag. När jag många år senare upptäckte de tidigare skivorna var det alltid hans rapsiga röst som jag uppskattade mest. Och när jag i efterhand förstått vilka praktas Gene och Paul är känns det givetvis extra kul att det var Peter och inte dem som skrev och framförde Kiss mest framgångsrika singel – Beth. Det måste svida än idag.

Här kommer en liten film om hur det eventuellt gick till när den låten skrevs:

BETH from anonymous content on Vimeo.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".