Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Blackthorn – Trailer

Enligt den officiella historieskrivningen dog Butch Cassidy och Sundance Kid den 6:e novemner 1908 i en eldstrid som utkämpades mot den bolivianska armén. Det råder dock, än i dag, tvivel om det verkligen var det två mytomspunna rånarna som dog den där novemberdagen. Butch Cassidys syster, Lula Parker Betenson hävdar till exempel i sin bok Butch Cassidy, My Brother, att en familjeträff ägde rum så sent som 1925 någonstans i Utah. Analyser av gravplasterna i Bolivia har inte lyckats producera någon DNA så myten lever vidare. Och av denna myt har den spanska regissören Mateo Gil vävt en film. Blackthorn heter den och huvudrollen spelas av en ursinnigt skäggig Sam Shepard.

Japp.

Att revidera historien är vanskligt. Ju mer känd myten är desto svårare är det. Den uppenbara risken är att höja upp objektet på en piedestal och spinna vidare utifrån ens egen vilda fantasi och gå vilse i någon form av idolporträtt. Så verkar det inte vara i Blackthorn. Sam Shepard, som alldeles för ofta spelar biroller, går verkligen genom skärmen med sin mäktiga karisma men hans karaktär verkar ändå vara en människa av kött och blod. Miljöerna känns både stekheta och obevekliga och temat redemption verkar genomsyra varenda scen. Buddy-vibben med ärkesvinet från Devil´s Backbone känns gedigen och att Stephen Rea kan spela psykopat vet vi sen tidigare.

Det här kan bli riktigt bra. Jag förutspår redan nu en Oscars-nominering för Sam Shepard.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".