Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Brittiska Pärlor.

Brittisk humor har alltid legat mig varmt om hjärtat och som liten satt jag klistrad framför tv-program som Monty Pythons Flygande Cirkus, Pang i Bygget, Svarte Orm och Benny Hill. Den brittiska humorn tar oftast en mer skruvad, oväntad och svartare väg än andra typer av humor, vilket tilltalar mig mer än den mer omedelbara och uppenbara amerikanska humorn. Jag tänkte här kort skriva lite om tre av mina favoriter. Kanske har du sett dom, kanske inte.

"-It's just pining for the fjords!"

Det är dock inte bara brittiska produktioner från min barndom som har lockat mig till asgarv och knäsmiskande,utan även en del nyare serier som visar att oavsett decennium så vet britterna hur man levererar fräsch och underhållande komik. Självklart är det inte bara jag som uppskattar engelsmännens och den här artikeln hade troligtvis inte blivit av utan ett mail från en av våra läsare, Eddie, som gjorde oss uppmärksamma på att en av hans (och tillika mina) favoritserier fanns till ett löjligt billigt pris på Play.com. Så vad är väl bättre än att börja skriva om just den?

BLACK BOOKS

"Bernard Black, människohatande bokförsäljare"

Black Books (eller Böcker som den hette när den visades på SVT) handlar om den cyniska, misantropiska och halvalkoholiserade irländaren Bernard Black (Dylan Moran) som äger en sjabbig liten bokaffär och driver den med en fullkomligt inkompetent hand och dessutom skrämmer iväg dom få kunder som butiken faktiskt får. Han spenderar sina dagar med att röka och pimpla rödvin tillsammans med grannen Fran (Tamsin Greig) som äger allt-i-allo-butiken vägg-i-vägg. Genom en serie lustiga händelser i första avsnittet så stiftar dom även bekantskap med den föredetta revisorn Manny som är Bernards raka motsats; Naiv, optimistisk och älskar människor.

Bernard, Manny och Fran på sin favoritplats.

Serien är full av scener som jag har skrattat åt så jag kiknat; När en knallfull Bernard försöker ge Manny ett jobb, När Bernard hetsar en grupp skinheads för att slippa göra sin bokföring, när en knallfull Bernard försöker ge Manny ett jobb, Frans försök att ta reda på vad ett lustigt föremål som hon fått in i sin butik egentligen är eller när  dom två manliga ”vännerna” ovetande dricker upp en svindyr flaska vin och filosoferar över allt och inget. Dylan Morans degenerade Bernard i kontrast till Bill Baileys oskuldsfulla Manny skapar ständigt situationer där Dylan får tillfälle att glänsa med sin vassa tunga. Några av Blacks förolämpningar till Manny är så geniala att jag till och med skrockar just nu när jag skriver om dom. Har ni missat den här serien så rekommenderar jag skarpt att ni köper den till ett hutlöst billigt pris här.

SPACED

"Sex galna vänner i en superb Tv-serie"

I serien Spaced får vi följa den misslyckade serietecknaren Tim (Simon Pegg) och den lika misslyckade författaren Daisy (Daisy Steiner) som av en slump träffas på ett café när dom båda jagar efter en bostad. För att kunna hyra en lägenhet så lurar dom den sällskapstörstande hyresvärdinnan Marsha (Julia Deakin) att dom är ett par och flyttar ihop tillsammans i hennes hus. Där bor även den extremt flummiga och socialt missanpassade konstnären Brian (Mark Heap). Dom får även frekventa besök av Tims vapenälskande kompis Mike (Nick frost) och Daisys fjompiga vännina Twist (Katy Carmichael).

Daisy och Tim jagar bostad.

Serien är regisserad av Edgar Wright som nu senast gjorde succé med den underbara ”Scott Pilgrim vs. The World” och redan här ser man prov på hans öga för komiska detaljer och visuella åkturer. Det finns bland annat ett avsnitt i vilket Tim får ett mindre psykbryt efter att ha spelat zombiespelet ”Resident Evil” alldeles för mycket och får för sig att vännerna är hotade av zombies. Enligt Wright, Pegg och Frost så var det detta avsnitt som gav dom idén till lågbudget succén ”Shaun of The Dead” där dom två sistnämnda även spelar huvudrollerna. Det känns verkligen att alla skådespelarna har haft väldigt kul under inspelningen och spelet mellan karaktärerna är en ständig orsak till skratt. Båda säsongerna finns att köpa för en överkomlig summa här.

BIG TRAIN

Big Train är en sketchbaserad Tv-serie med en väldigt skruvad och i många fall svart humor. Panov har tidigare rekommenderat den och det är utan tvekan befogat. En superb ensemble framför några av dom roligaste sketcherna som jag sett på länge. Vardagliga och realistiska situationer blandas med absurda och utflippade och man vet aldrig vad som ska hända härnäst. Avsnitten har ingen direkt röd tråd men oftast så återkommer karaktärer genom avsnittet och i hela första säsongen så bryts även sketcherna av med det animerade inslaget ”The Stare-out World Championship” där två tecknade karaktärer sitter och stirrar på varandra medan två kommentatorer refererar det hela.

"Roman Solowka - Ukraine Vs. Yuri Uzliam - Russia"

Även här dyker Simon Pegg, Mark Heap  och Nick Frost upp och tillsammans med en fantastisk ensemble briljerar dom med sin komiska tajming och förmåga att gestalta en uppsjö av vridna karaktärer. Vad sägs om en sketch där Jesus och Djävulen har problem med att jobba tillsammans på ett kontor i sann ”The Office”-anda? Simon Peggs karaktär som av någon outgrundlig anledning inte kan öppna dörrar? Mark Heaps psykotiska man som tror att alla förlämpar honom för att han inte har någon fru? En Western Shootout mellan The Beegees och Chaka Khan? Hästhopparna som inkräktar på brandmännens område? Det är absurd humor när den är som bäst och jag kan för mitt liv inte förstå varför serien inte visats på svensk Tv. Ni har chansen att köpa den för ett orimligt lågt pris här och ni borde få smisk om ni inte gör det illa kvickt!

4 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.