Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Captain America – Trailer

Det vore ren och skär lögn om man skulle säga att det görs för få filmer om superhjältar, temat har diskuterats här på Onyanserat och det råder utan tvekan delade meningar om filmernas existensberättigande. Marvel verkar vara det serieförlag som leder ligan med hästlängder och vilken tur att dom även har ”The Avengers” där FLERA av deras kända hjältar kämpar tillsammans! Så vad är då bättre än att första mjölka pengar på att göra ”origin”-filmer om varje hjälte och sedan smälla på med en gemensam film? Snart kommer filmen om den första ”Avengern” Captain America, och här kommer trailern.

Trailer till Captain America: The First Avenger från rstvideos trailerarkiv.

Trots att jag är eller i alla fall var serienörd så fastnade jag aldrig för Captain America, jag tyckte helt enkelt att han var ganska fjantig. Jag menar en flaggbaserad dräkt med vingar bakom öronen och en sköld… en SKÖLD?! Hur tufft är det egentligen med en sköld?! Så för mig känns det även ganska fjantigt att göra en film baserad på denna fjantiga karaktär. Så med detta sagt så kan jag med lättat samvete fortsätta skriva om trailern.

Strike a pose!

Filmens premiss är lika enkel som den är välanvänd; tanig nörd vill göra gott men hindras av sina fysiska brister, han får på det ena eller andra sättet superkrafter och ”hoppla!”, han börjar genast rensa upp bland världens alla skurkar. Vi har sett det förut och vi har blivit engagerade i flera av fallen, men frågan är om dom lyckas med att skapa sympati för den digitalt spensliga Chris Evans. Visserligen är det ganska imponerande att se hur dom med datorns hjälp fått honom att se så utmärglad och benig ut, men jag skulle snarare skickat honom till en anorexiaklinik och i stället för ett militärt experiment. Han är så tanig och trådsmal att även det känns fjantigt.

Smalare än Thord.

Visst kan det kanske kännas lite fräscht med en superhjältefilm som för omväxlings skull inte utspelar sig i nutid, men för mig är det just det som gör att det hela känns lite utdaterad. Karaktären Captain America skapade under Andra Världskriget och var en symbol för den amerikanska patriotismen som skulle peppa trupperna och utmåla dom amerikanska soldaterna som hjältar. Då kändes kanske den extremt nationalsocialistiska seriefiguren helt rätt, men i ljuset av det nutida Amerika så känns det återigen…. Just det, fjantigt. Den amerikanska flaggan må få blodet att svalla i de rödnackade patrioterna men hos mig ger det bara milda kräkningsreflexer.

"-Är du säker på att Marcus Schenkenberg sa att jag vill låna hans pecs?"

Jag ska inte sticka under stol med att det stundvis i trailern ser väldigt snyggt och välgjort ut, men alla visuella effekter i världen kan inte väga upp en skräpig historia. Kanske har jag fel. Kanske är det fortfarande coolt att slåss mot nazister som är lika nyanserade som Sverigedemokraternas invandrarpolitik, kanske är Andra Världskriget fortfarande en het skådeplats för amerikanska hjältar, super eller inte och kanske är det fortfarande populärt i Amerika med illa dold überpatriotism, men jag har svårt att se förbi det trots att jag någonstans ser fram emot den här filmen. Paradoxalt måhända, men sån är jag.

Avancerad facepeeling.

Det finns en liten detalj som pekar på att det är inte kommer att bli det spektakel som jag befarar och det är rollistan, jag hyser fortfarande illusionen om att bra skådespelare aldrig skulle få för sig att vara med i en film där manuset är katastrof… även om denna illusion blivit punkterad fler gånger än jag kan eller vill komma ihåg. Chris Evans har, trots ingen ordentlig blockbuster, gjort habila insatser i de filmer jag har sett honom i. De namn som dock ger mest tyngd till ensemblen är så klart Tommy Lee Jones och Hugo Weaving, tyvärr så verkar båda deras karaktärer vara ganska platta stereotyper men jag håller hoppet uppe.

"... search every gas station, residence, warehouse, farmhouse, henhouse, outhouse and... eh... sorry wrong movie.

Som jag ser det så kan det gå åt ett av två håll för Captain America, antingen blir det en ny ”Daredevil” och blir rena rama partybromsen för Marvels filmfranchise eller så blir det en ”Iron Man” och gör det med glimten i ögat och då kan det här bli riktigt bra. Tyvärr måste jag säga att jag tycker att trailern talar för det förstnämnda och jag blir inte särskilt sugen på att se denna nya superhjältefilm. Då ser jag mer framemot ”Green Lantern” eller ”X-men: First Class” som jag tror kan blir något väldigt bra.

8 COMMENTS

 1. Va tusan säger du att Captain America är nasse!!!!

  ”Karaktären Captain America skapade under Andra Världskriget och var en symbol för den amerikanska patriotismen som skulle peppa trupperna och utmåla dom amerikanska soldaterna som hjältar. Då kändes kanske den extremt nationalsocialistiska seriefiguren helt rätt, men i ljuset av det nutida Amerika så känns det återigen…. Just det, fjantigt”

  Red skull är nasse, kaptenen kämpar mot nassar!

  O hur kan man inte tycka han är cool. När man blir hamnar i Guns and Roses sång är man cool.

 2. Tycker faktiskt att de verkligen lyckats med själva kostymen, ser inte alls lika löjligt ut som det kan göra på film med seriefigurer. Sen tycker jag att det alltid funkar när nazister får smaka, som t.e.x i Inglourios Basterds oavsett sanningshalt.

 3. Hur kan du ur det jag har skrivit läsa in att jag menar på att Captain America är nazist? Jag menar på att han är amerikanskt nationalsocialistisk, inte tysk.

 4. Nu är inte jag expert på statsvetenskap, men att vara nationalsocialst är väl att vara nazist? Så du menar att han är en amerikansk nazist. Det gör det inte bättre.

 5. Ja nationalsocialismen är synonymt med nazismen, men jag försökte mig på att göra en (uppenbarligen inte så) rolig liknelse, att Kaptenen är en galjonsfigur för det extremt patriotiska och elitistiska USA… alltså ja, lite som en ”Amerikansk Nazist”.

 6. Två fel i det tankesättet. Captain america symboliserar ju att var och en kan vara till hjälp oberoende av sina fysiska(ras) förutsättningar, förutsatt att hjärtat finns på rätt plats ganska så annorlunda tänk än att man skall rensa ut de som inte har förutsättningarna. Och att förenkla nazism till patriotism och elitism är tyvärr inget vidare heller. Men nu skall jag sluta märka ord tyckte faktiskt att det var ganska roligt att någon kunde komma på tanken att se Captain america som en amerikansk nazist, han brukar ju spöa på sådana ungefär vart tredje nummer. Lite som att säga att spindelmannnen är en ”amerikansk tjuv”.

 7. Men… Chris Evans är ju för bövelen Human Torch! Är det ingen som tycker att det är konstigt och lite irriterande att de använder samma skådisar i samma ”universum”. Dom har alltså bestämt sig för att Avengers och Fantastiska Fyran aldrig ska kunna mötas. Om inte kapten Amerika måste lämna rummet varje gång Johnny Storm kommer in… Weird. Trodde Hollywood var fullt av skådisar. Kanske finns färre än man tror?

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.