Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Chans att se kort och gratis på bio

Sedan 2008 har Folkets Bio visat gratis kortfilm på bio under namnet Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio. Filmerna visas i säsonger om tio under våren och tio under hösten, och imorgon  har höstens första kortfilm, den redan världsberömda Las Palmas av Johannes Nyholm, premiär!

Därefter har en ny kortfilm premiär varje fredag under tio veckor framåt. Filmerna visas på biografer som hör till Folkets bio, Folkets Hus och Parker, och på kommunala och privata biografer.

Anna Harding på Folkets Bio är projektledare för kortfilmsprogrammet, så vi tog och ställde några frågor till henne om att visa kortfilm på bio.

Hej Anna Harding, hur väljer ni egentligen ut vilka som är de bästa nya svenska kortfilmerna?

Med möda och omsorg, är det korta svaret. Målet är att det ska bli en bra mix av genrer och stilar, med representation av både etablerade och nydanade filmare av båda könen. Filmerna ska kunna fungera självständigt och som förfilmer. Eftersom vi bara kan distribuera 20 korta filmer om året vill jag poängtera att det är många fantastiska filmer som vi inte har plats för, men som även de är bland de bästa!

Hur visas kortfilmerna på biograferna?

Det är ungefär 20-30 biografer som abonnerar på hela säsongerna av Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio. Men de visar filmerna på olika sätt, beroende på vad som passar just den biografen. En del visar kortfilmerna en och en, ofta precis innan en långfilmsföreställning. Andra sätter dem som förfilmer. En del väntar tills tre-fyra filmer haft premiär och buntar sedan ihop dem i paket, med eller utan kortfilmsbar. Några gör maratonvisningar i slutet av varje säsong, där de kör alla säsongens filmer i repris. När filmerna visas enskilt är de gratis och när de visas som förfilm ingår de i biljetten för långfilmen som då har ordinarie pris.

Ni har visat svensk kortfilm på detta vis sedan 2008. Hur har det gått? 

Det har varit en stadig ökning både av antalet biografer och publik. Men siffrorna är ungefärliga, eftersom filmerna visas gratis och som förfilmer så syns de inte alltid i statistiken. De kortfilmer som ingått i tidigare säsonger fortsätter dessutom att bokas och visas. Uppskattningsvis landar det i slutet av det här året på runt 75 000 besökare fördelat på de 70 kortfilmer vi visat sedan starten. Jämfört med en tv-visning är det futtigt, men för att vara kortfilm på bio är det bra.

Är det svårt att få biopubliken att gå och kolla på kortfilm?

Ja, relativt. Tröskeln ska helst vara låg. Det är därför vi visar filmerna gratis. Sedan är det en utmaning att nå ut. De kortfilmer vi visar uppmärksammas på festivaler och vinner priser världen över, men det är få som vet om att de visas på bio här hemma. Tidningarna recenserar knappt kortfilm, vilket gör det svårt för publiken att hitta till filmerna. Vi lägger en hel del tid och kraft på marknadsföring men har inte råd att annonsera. Nätet och sociala medier har blivit allt viktigare vägar att nå publiken, biograferna har e-nyhetsbrev och grupper på Facebook. När biograferna eller producenterna själva är aktiva, bjuder in gäster och ordnar kortfilmsbarer, kortfilmsklubbar och liknande, brukar det direkt generera mer publik. En publik som är väldigt entusiastisk dessutom. Så vi tror att det finns potential. Alla har väl sett Las Palmas-trailern på Youtube som är uppe i 11,5 miljoner klick!

Utslagen turist i Las Palmas

Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio presenterar 10 filmer under hösten. Först ut av kortfilmerna är Johannes Nyholms Las Palmas som har premiär imorgon fredag den 30 september. Dessutom kommer en Johannes Nyholm-retrospektiv med de fyra filmerna Dockpojken, Sagan om den lille dockpojken, Drömmar från skogen och Las Palmas visas på vissa biografer.

Mer info om till exempel vilka biografer som visar filmerna kan man hitta på Folkets Bios hemsida. Dessutom finns en app att ladda ner för att kolla på alla kortfilmerna direkt i sin Iphone om man händelsevis har en sådan. Ett hett tips för tråkiga kollektivtrafiksresor!

 

4 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.