Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Cirkeln blir film med hjälp av Benny Andersson

 

Yes, äntligen lever Cirkeln-filmatiseringen igen! Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs ungdomsroman Cirkeln (första delen i Engelsforstrilogin) som kom 2011 har inte bara gjort succé hos mig, utan typ överallt, med massor av priser, översättningar till en mängd andra språk, och framför allt en stor och trogen fanbase. Och nu ska den äntligen bli film, med planerad inspelningsstart i början av 2014 och premiär 2015.

Storyn om en grupp tonårstjejer i den lilla bruksorten Engelsfors som upptäcker att att de är häxor och måste samarbeta mot onda krafter är både riktigt bra och spännande urban fantasy och en väldigt fin skildring av hur det är att vara tonåring. Och – den är dessutom såklart som gjord för att bli film! Och inte långt efter att boken släppts så meddelades att Filmlance hade köpt rättigheterna, att Levan Akin skulle regissera, och man började leta efter skådisar till rollerna. Men så gick hela projektet i stå, när författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg hoppade av och meddelade att de inte kunde stå bakom projektet så som det utvecklats, eftersom de kände ”ett alldeles för stort ansvar gentemot våra läsare och den värld vi har skapat för att kunna stå bakom den här produktionen” (från Sara Bergmark Elfgrens blogg). Det är ännu inte känt vad det var som egentligen hände, vad det var Filmlance ville göra som författarna inte kunde gå med på (en fågel viskade i mitt öra att det kunde vara något så puckat som att de ville ha fler manliga karaktärer med i manus, men det måste väl ändå vara för idiotiskt för att vara sant), men länge såg det ut som att det inte skulle bli nån film. Till fansens stora förtret såklart, även om de flesta också gav sitt stöd till författarnas integritet.

Men så idag kommer den oväntade nyheten att det blir en film – med hjälp av ingen mindre än Benny Andersson. På initiativ av sin son Ludvig Andersson har den gamle Abba-miljonären helt sonika bestämt sig för att ta tag i filmatiseringen av Cirkeln, har startat filmbolaget RMV och nått en överenskommelse med Filmlance om att ta över projektet. Och som Benny Andersson säger till DN angående finansieringen: ”Där har vi en stor fördel. Vi behöver inte jaga pengar lika hårt som normalt. Om vi bara får ett manus så kan vi tuta och köra.” Författarna kommer vara mycket involverade i filmatiseringen, vilket ju bådar gott, och nu är det åter igen Levan Akin (som gjorde Katinkas kalas)  som är regissör. Och Benny och Ludvig Andersson blir någon slags exekutiva producenter.

Jag blev verkligen obeskrivligt peppad av den här nyheten vid frukostbordet i morse – det känns skitkul att få se en svensk fantasyfilm, med grymma tjejer som huvudkaraktärer, baserad på en jättebra bok och där alla inblandade verkar ha en bra inställning till projektet. Ja, så verkar det nu i alla fall. Redan när filmatiseringsprojektet var igång förra gången hade man öppna provfilmningar runt om i landet, och det kommer man ha nu igen. Många fans som provspelade då har alltså chansen nu igen…

Vad tycker ni andra som har läst boken, är ni peppade på att se en filmatisering? Och har ni några tankar kring rollbesättning?

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.