Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Dags för Stockholms filmfestival!

Nu är Stockholms filmfestival igång! Dags att gotta sig i storfilmer som har förhandspremiär, amerikanska indiefilmer, dokumentärer och den där albanska filmen du aldrig trodde du skulle se, men som visade sig vara något av det bästa du sett.

Oavsett hur mycket man tänkt gå in för själva festivalandet, med fester och andra evenemang, så är en filmfestival ett perfekt tillfälle att komma iväg och se lite oväntade filmer. Själv funkar jag i alla fall så att det alltid är mycket lättare att välja en storfilm, kanske senaste superhjälterullen, när det vankas filmkväll hemma eller på bio en helgkväll. Man blir liksom bekväm.

Men i slutändan är det filmer jag mer oplanerat sett på festival eller pressvisning som varit mina absolut största filmupplevelser. Som Andrea Arnolds Fish Tank och Joachim Triers Oslo 31 augusti. Och den där gången när jag jobbade på Göteborgs Filmfestival och hade i uppgift att vakta salongen, och därför var tvungen att se den två och en halv timme långa rumänska filmen Herr Lazarescus död, om en sjuk äldre man som skickas mellan olika sjukhus – som visade sig vara en jättebra film. Och inte minst – i år har jag redan bland pressvisningarna sett en av de finaste filmerna någonsin, nämligen brittiska God’s own country (recension kommer)!

God’s own country

Så, vad har då Stockholms Filmfestival att bjuda på i år? Årets huvudtema är Change – ett vitt begrepp som rymmer bland annat en dokumentär om matsvinn och en spelfilm om det politiska läget i Frankrike. Sedan finns det en rad andra sektioner med filmer, som Twilight zone med de mest skruvade filmerna, och sektionen som är lite av Stockholms filmfestivals specialitet, nämligen American Independents. Och sektionen Icons, där de största stjärnorna syns. För det är ju faktiskt så att filmfestivalen inte bara visar udda filmer som inte kommer på bio här, utan många storfilmer får också sin premiär. Till exempel Guillermo del Toros The shape of water och Alexander Paynes Downsizing.

En rad regissörer och skådisar kommer förstås också på besök, en del mer kända än andra. Den chilenska regissören Pablo Larrain (som bland annat gjorde Jackie häromåret) får årets Visionary Award, så han kommer på besök för ett timslångt samtal inför publik i samband med att hans nyaste film Neruda visas. Och årets Lifetime achievment award går till Hollywood-ikonen Vanessa Redgrave, som 80 år gammal har regisserat sin första film Sea Sorrow.  Vanessa Redgrave kommer också på besök för ett samtal inför publik. Och så delas ett gäng andra priser ut. Framför allt Bronshästen till bästa långfilm och Bronshästen till bästa dokumentär.

Bild: Stockholms Filmfestival.

Tyvärr är det inte särskilt billigt att gå på festivalen, men om man har möjlighet är det verkligen värt att satsa på att se ett gäng filmer man kanske inte hade sett annars. Och se till att gå på en visning där filmens regissör eller skådespelare är på plats för att prata och svara på frågor efteråt, det ger nästan alltid mervärde!

Och ett sista tips – om du ska gå på en av festivalens “Red carpet-visningar”, alltså svenska galapremiärer för de största filmerna, se till att verkligen vara där i god tid och börja köa. I konceptet ingår mingel med dryck och snacks 30 minuter innan filmen börjar, men tyvärr brukar oftast nästan hela den tiden gå åt till att överhuvudtaget ta sig in i biografen Skandias vackra foajé – och då blir det ju svårt att hinna få i sig den där gratis (nåja, red carpet-visningarna är ju dyrare än de vanliga) whiskydrinken innan filmen börjar. Ha en härlig filmfestival!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.