Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Daniel Radcliffe spelar kultpoeten Allen Ginsberg

Efter att han tagit av sig de karaktäristiska Harry Potter-glasögonen för sista gången har Daniel Radcliffe spelat huvudrollen i den klassiska skräckhistorien The Woman in Black – men nu tar han på sig ett annat par ikoniska glasögon. Nämligen Beat-poeten Allen Ginsbergs sköldpaddsbågade par, i filmen Kill your Darlings, om Beat-generationens tidiga dagar.

Filmen regisseras av långfilmsdebuterande Austin Dunn och ska handla om  det litterära kompisgänget som bestod av Ginsberg, Jack Kerouac  (Jack Huston) och Lucien Carr (Dane DeHaan). Även den lite äldre David Kammerer (Michael C. Hall – ”Dexter”) är med i filmen – en man som var kär i Lucien Carr och följde honom (eller kanske snarare stalkade) runt landet, men som Carr till slut knivhögg till döds efter ett sexuellt närmande som blev våldsamt.

Kammerer var från början William  S. Burroughs vän, och även han är med i filmen och spelas av Ben Foster. Väldigt många ikoniska figurer med  i samma film alltså, och det är ju inte den enda film med koppling till den mytomspunna beatnikrörelsen som är aktuell. I juni har  filmatiseringen av Kerouacs kultklassiker On the road premiär, som Måns har skrivit om här.

Och just Allen Ginsberg är en person som porträtterats av en mängd stora skådisar på film, som Hank Azaria, John Turturro, Ron Livingston, and David Cross. Nu senast av James Franco i Howl för ett par sedan, en film som utgår från hans diktverk Howl och hur den ledde till ramaskri och att Ginsberg blev åtalad för sedlighetsbrott.

Från början var det Jesse Eisenberg som skulle spela Allen Ginsberg i Kill your Darlings, men Radcliffe tog över rollen i november. Efter att ha fått kritik för att inte se rätt ut för rollen sa Radcliffe till BBC att ”alltså, James Franco var alldeles för snygg att spela Allen Ginsberg”. Och ja, det hade han nog rätt i egentligen. Men hur stor roll spelar det? Verkar i alla fall vara en bra typ av roll för Daniel Radcliffe att axla efter Harry Potter, för att inte fastna i ett fack. Ska bli intressant att se hur hans karriär utvecklas.

Filmandet har börjat, och Kill Your Darlings har premiär senare i år, oklart när.

Tre gånger Ginsberg: Den riktige, James Franco och Daniel Radcliffe

 

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.