Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

De bästa poddarna med film och tv-tema

poddar
Tänk om det fanns en Alan Partridge-podcast

Ingen har väl missat att podcasts, det vill säga en form av radioprogram som publiceras på internet,  har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Och det är inte särskilt konstigt, för det är ju ett så himla bra sätt att spendera till exempel långa åkturer i kollektivtrafik, joggingturer, diskning eller matlagning – med något givande i öronen. Radio, och poddar, är så bra av flera olika anledningar. Det blir en speciell närhet när man hör någons röst utan att se bilder samtidigt, och också lättare att faktiskt fokusera på vad som sägs. Tänk hur många pratprogram på tv som egentligen hade funkat lika bra i radioformat, för att bilden faktiskt inte tillför något direkt. Och framför allt, man kan göra andra saker samtidigt som man lyssnar och sitter inte fastklistrad i en soffa i flera timmar medan man konsumerar programmet!

Varför pratar vi då om detta på en film- och tv-blogg? Jo, för att det såklart finns massor av bra poddar för oss som älskar film och tv. Och därför ska Ingrid och Lindén, Onyanserats främsta podd-konsumenter, nu tipsa om sina favoriter.

INGRIDS TIPS:

poddar

Pop Culture Happy Hour – Min absoluta favoritpodd, producerad av amerikanska public service-radioföretaget NPR, men enbart publicerad på webben. Fyra personer, varav en är samtalsledare, diskuterar popkultur i alla dess former och på alla möjliga håll och kanter. Alltså inte bara om film och tv, men det utgör en stor del av ämnena som avhandlas. Det som jag älskar så mycket med PCHH är dels att de som pratar är så smarta, roliga (ja, jag vill va deras kompis) och kompletterar varandra så bra, dels att de behandlar popkultur på ett så brett vis. Det kan vara både djupa diskussioner om kritikerrosade filmer och supernördiga diskussioner om Marvel-hjältar. Det snackas om både skräp-tv och scenkonst. Bra bredd och trevlig, personlig stämning helt enkelt.

How did this get made –  Ett program från podcast-företaget Earwolf, som helt enkelt handlar om filmer som är av så tvivelaktig kvalitet att man undrar hur de ens blev gjorda. Ledd av komikerna Paul Scheer, Jason Mantzoukas och June Diane Raphael, och med olika gäster i varje program  – som Kristen Schaal, Adam Scott och Damon Lindelof  – dissekeras filmer av varierande kvalitetsgrad. Exempel på filmer som tagits upp är  Sucker Punch, Green Lantern, Howard the duck och Twilight: Breaking Dawn, och allt diskuteras med utgångspunkten att en film ibland är så dålig att den blir fantastisk.

Comedy Bang Bang – En komedi-podd, också från Earwolf, där de flesta av de inblandade kommer från film- och tv-världen. Scott Aukerman leder programmet som är som ett intervjuprogram som glider över i improvisationskomedi, där gästerna blir avbrytna av karaktärer, som spelas av andra gäster…Lite svårt att beskriva, jag tror man måste lyssna för att hänga med på vad det egentligen är. Kan blir lite skränigt ibland, men det beror också väldigt mycket på vilka som är gäster och vilka karaktärer de så att säga spelar. Gästas av folk som Amy Poehler, Paul Feig, Simon Pegg och ett gäng andra komiker och skådisar som man kanske inte känner till namnet på, men som man troligtvis känner igen när man ser dem på bild.

Kermode and Mayo’s Film Reviews – BBC:s filmprogram som sänds live varje fredag och sen också görs i en poddversion med extramaterial. Mark Kermode recenserar de senaste filmerna och tjafsar med programledaren Simon Mayo, de går igenom lyssnarkommentarer och har också alltid minst en aktuell intervjugäst. Alltså ett klassiskt upplägg, men dynamiken mellan de två programledarna och Kermodes lite cyniskt humoristiska sätt att leverera sina recensioner på gör att det blir extra givande och underhållande.

LINDÉNS TIPS:

poddar2

Slate Spoiler Specials – Det mest frustrerande med att skriva recensioner är att det svårt att berätta exakt och specifikt om vad man tyckte. Det beror ju naturligtvis på att man inte kan berätta om allt – får då skulle texten bli oläslig av alla SPOILER ALERTS. Den här podden diskuterar, under cirka 30 minuter, aktuella filmer utifrån förutsättningarna att den som lyssnar redan har sett filmen. Det påminner lite om de samtal man själv kan ha med polarna över en öl. Det är intressant, initierat och effektivt lett av Slates filmredaktör Dana Stevens tillsammans med olika gäster.

The Filmcast – Den här podden leds av de tre glada filnördarna David Chen, Adam Quigley och Devindra Hardawar. Avsnitten är i regel ca 90 minuter långa och formen är nästan alltid densamma. Det inleds med att de går varvet runt och diskuterar vad man har sett under veckan, både bra och dåliga upplevelser. Sedan recenseras avsnittets huvudfilm som i regel är en blockbuster. Det avslutas sedan med en spoilersektion av samma film. De är duktiga på att hålla isär recension och spoilers så man kan absolut lyssna trots att man inte har sett filmen ifråga. Jag gillar tonen i den här podden. De gör ingen hemlighet av de är nördiga men de är heller aldrig förutsägbara i sina omdömen. Det är absolut inga okritiska fan boys det är frågan om.

Filmspotting – Det här är en ambitiös podcast med något högre svansföring än The Filmcast. Formen varierar lite från gång till gång och ämnena är i regel aktuella och relevanta. När Elmore Leonard dog häromsistens tog de till exempel raskt upp sina topp 5-filmatiseringar av hans böcker och de brukar ofta få in kända gäster i studion för intervjuer. Det smågnabbas lite under recensionerna men det är aldrig så att fokus tappas. Dessutom slänger de ofta in bra musik mellan inslagen. Filmspotting känns i mångt och mycket som ett traditionellt radioprogram och det är ju inget fel i det.

The Q&A with Jeff Goldsmith – Detta är podcasten för dig som är intresserad av hantverket bakom filmen. Fokus ligger på manusförfattarna som Jeff intervjuar med entusiasm, nyfikenhet och kunnighet. Jag gillar att denna rätt förbisedda yrkesgrupp från skina lite och det är i regel väldigt intressanta och vältaliga gäster. Helt klart en av mina favoritpoddar.

WTF with Marc Maron – Kanske inte direkt en filmpodcast men emellanåt får Marc dit gäster med viss filmanknytning. Maron är en gammal ståuppkomiker så ofta är det kollegor inom branschen och många av dem har ju tagit steget till vita duken. WTF har dock en bred gästlista – Marcs enda kriterium är att personen intresserar honom på ett eller annat sätt. Han är utan tvekan den absolut skickligaste intervjuare jag vet. Hans stil är direkt, energisk och associationsrik. Och väldigt rolig. Han är helt öppen med att han gör ett minimum av research – han vill aldrig visa sig duktig inför sin gäst – han är snarare genuint nyfiken på att höra deras syn på karriären utan att som intervjuare vara färgad av vad andra har sagt eller skrivit tidigare. Marc Maron är för övrigt Kristoffer Triumfs (Värvet) största förebild.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.