Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

De skapar långfilm med stöd från publiken

Det finns andra vägar att gå än de vanliga, för att göra långfilm, även om det inte är det lättaste. Några som försöker med ett nytt sätt är regissören David Sandberg och producenten Claes Lundin som jobbar på en animerad långfilm – delvis genom att samla in medlemmar på sin sajt, för att kunna visa för finansiärer att filmen har en publik redan innan den är gjord.
Ursprunget till långfilmen är kortfilmen Vad tyst det blev som David Sandberg producerade för några år sedan och som fått väldigt många visningar på You Tube. Långfilmen har samma titel, men är en fristående historia. De hoppas att de ska kunna komma igång med produktionen under våren, men släpper redan nu en liten julteaser.

David Sandberg, du som är regissör, kan du berätta lite om filmen Vad tyst det blev?

”Jag var lite tveksam till titeln i början, jag vill inte att folk ska tro att det här är kortfilmen utdragen i till en långfilm, men eftersom kortfilmen blev väldigt populär så underlättar det en del att ha samma titel. Det finns liksom redan en inbyggd publik. Och filmen görs i samma stil och har samma humor så jag tror inte folk som gillade kortfilmen kommer att bli besvikna.Idén till filmen kom på sätt och vis från verkligheten. När jag var ung så träffade min mamma en man som vi flyttade ihop med. Han hade en dotter som flyttade med, hon var flera år yngre än mig, men en tanke slog mig; Tänk om hon varit en snygg tjej i min egen ålder. Tänk att som tonåring helt plötsligt bo i samma hus som någon man är kär i. Hur skulle det gå? Åt helvete förmodligen…”

Vad tyst det blev är alltså fortfarande i förproduktionsstadiet, och de håller på för fullt och skriver manus, berättar David Sandberg. Storyn är klar, och tillsammans med sin sambo och medförfattare Lotta Losten fyller David nu på med dialog och detaljer. Även där kan den framtida publiken få säga sitt, eftersom man förutom att registrera sig för att visa intresse för att filmen skapas också kan skicka in sina egna idéer, historier och förslag till flmen via hemsidan. Samtidigt jagar producenten Claes Lundin distributörer och kända röster som kan tänka sig röstskådespela i filmen.

Claes Lundin, du är producent för projektet. Hur går det hittills?

”Just nu är vi uppe i 4500 personer som har registrerat ålder, kön, mailadress och postadress, vilket medför att vi har väldigt bra koll på vem vår målgrupp består av. Det visar sig exempelvis att nästan 70 procent av alla våra medlemmar är i åldern 15-20 och med den informationen kan vi enkelt nischa oss mot de forum där denna målgrupp rör sig, både virtuellt och fysiskt. Att det också är den ålderskategori som går mest på bio tycker vi är kul, eftersom vår avsikt är biografdistribution.”

De har signerat en avsiktsförklaring med en större distributör och en stor svensk TV-kanal, och knutit upp, som Claes Lundin yttrycker det, ”en av Sveriges mest aktuella unga kvinnliga skådespelerskor” för att göra rösten till en av huvudrollerna.

”Teamet är litet och i högsta grad independent, men detta är en tid där makten flyttas till den slutgiltiga konsumenten. Vill folket se Vad Tyst Det Blev – The Movie, så kommer inget kunna hindra dem”, säger Claes Lundin.

På hemsidan vadtystdetblev.se kan man se den ursprungliga kortfilmen och bestämma sig för om man vill vara med och stötta produktionen av långfilmen!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.