Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Mossad-agenter jagar (surprise, surprise) efter en ond tysk

The Debt är en remake på en Israelisk film som handlar om ett förband Mossad-agenter som sänds till Östberlin för att kidnappa den Mengele-liknande karaktären The Surgeon from Birkenau.

Att detta är en storsatsning kan man räkna ut rätt snabbt:

  • Två blytunga, Oscars-meriterade brittiska skådisar (Helen Mirren & Tom Wilkinson)
  • Premiärdatum är satt till den 29:e december (lagom nära Oscars-nomineringarna)
  • Kopplingen till Förintelsen (en aspekt som gör att även ytterst mediokra filmer kan bli nominerade)
  • John Madden (Shakespeare in Love) står för regin.

Mediokert eller mästerligt? Klicka och avgör själv.

Varken eller är min spontana reaktion.

Det verkar välgjort och blotta närvaron av Mirren och Wilkinson räcker ju för att pulsen ska skena en aning. Intrigen är spännande; Efter en intensiv jakt tillfångatar agenterna nazisten men med psykologisk list lyckas han fly. Efter visst överläggande bestämmer de sig för att ändå återvända till Israel och hävda att det har mördat honom. Propagandasegern vägt mot prestigeförslusten och i hemlandet hyllas de som hjältar.

30 år senare dyker en man upp i Ukraina som hävdar att han är The Surgeon from Birkenau. Han är gammal och döende och vill erkänna sina brott för världen så att han kan dö i frid. De åldrade Mossad-agenterna grips av panik och återförenas. De inser att skulden måste inkasseras eller betalas. På något sätt..

Jag tror på den här filmen. Det verkar finnas fler lager och mer djup än i, den till intrigen snarlika, München som Spielberg gjorde för några år sen. Den filmen upplevde jag som lång och alldeles för mesig. Jag hoppas att The Debt vågar problematisera mer kring skuld, moral och i slutändan blodshämnd. Då kan det här bli bra.

The Debt har amerikansk premiär den 29:e december

1 COMMENTS

  1. > Inlägg av Måns Lindén den 15 september 
    > The Debt har amerikansk premiär den 29:e december

    September, december, yes… but WHiCH YEAR, 2011? I seem to have missed it in Stockholm, do not recall ever seeing the posters, and now keep reading of it PERHAPS premiering elsewhere – but then the dates for that vary in press notes from 2008 ’til 2010. Would it really have hurt you so much to set the record straight, dated completely, from now on?

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".